Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Hviezdy hrali na seba. Babel: Egoizmus Robbena či Van Persieho nás stál titul

Na posledné dva veľké šampionáty sa nekvalifikovali. Hovorilo sa o veľkom úpadku holandského futbalu. Oranjes síce nikdy netriumfovali na majstrovstvách sveta, no patria medzi veľmoci. Napokon, predstavili sa už v troch finále.

12.09.2019 22:02
Robben Foto: ,
Arjen Robben (vľavo) zlyhal v jednom z kľúčových momentov finále MS 2010.
debata

V tom poslednom v roku 2010 podľahli len veľmi tesne. O triumfe Španielska rozhodol v predĺžení v 116. minúte Andrés Iniesta. Boli to detaily, ktoré rozhodli o prehre tímu vtedajšieho trénera Berta van Marwijka.

Člen zdolaného tímu Ryan Babel v rozhovore pre Voetbal poodhalil príčinu, prečo slávnu trofej pozdvihlo mužstvo z Pyrenejského polostrova.

„V tom čase sa to všetko točilo okolo veľkej štvorky,“ poukázal Babel na ofenzívne esá Arjena Robbena, Robina van Persieho, Wesleyho Sneijdera a Rafaela van der Vaarta.

„Každý z nich chcel byť jednotkou – lídrom ofenzívy. Spomínam si na moment z finále, keď sa Robben rútil na Casillasa. Puyol ho zozadu takmer stiahol na zem – vediac, že Robben v týchto situáciách zväčša padá. Keby tak spravil i tentoraz, mohli sme dohrávať zápas proti desiatim a možno by sme zvíťazili. No snaha streliť gól bola príliš veľká…“

Arjen Robben v kľúčových momentoch finále MS 2010.

Robben ťahanie za dres od Puyola ustál, no neskóroval a Španieli dohrávali v plnom počte. Zlatý scenár jedného z kľúčových momentov vyznel v prospech Španielska, ktoré duel dotiahlo do úspešného konca.

„Arjen v tom momente zrejme nemyslel na záujmy tímu, chcel jednoducho skórovať. Väčšia obeta pre tím tvorila 5%, ktoré nám v konečnom účtovaní chýbali k titulu majstrov sveta.“

Holandská reprezentácia po neúspechoch z ostatných rokov podstúpila generačnú obmenu. Nový tím síce nebudí menami na papieri taký rešpekt ako v minulosti, no podľa 32-ročného krídelníka istanbulského Galatasarayu je silnejší.

„Možno to vyznie zvláštne, no áno, teraz fungujeme viac ako tím. Nemám pocit, že jednotliví hráči majú prehnané egá. Navzájom si doprajeme prihrávku či gól. Nie je tu nik, kto by sa vyvyšoval nad ostatných,“ zakončil Babel, ktorý za Holandsko od roku 2005 odohral 60 zápasov.

Vicemajster sveta z roku 2010 na klubovej úrovni pôsobil v Ajaxe, Liverpoole, Hoffenheime či Besiktasi.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Arjen Robben #Robin van Persie #Wesley Sneijder #Rafael van der Vaart #holandskí futbalisti #MS 2010 vo futbale #Ryan Babel