Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Fíni vedia hrať aj futbal: Môžeme čeliť i najlepším

Suomi! Suomi! Suomi! Zborový pokrik fínskych priaznivcov k svojim miláčikom je svetoznámy. Aj na Slovensku sa ozýval už niekoľkokrát. Najsilnejší bol počas dvoch hokejových majstrovstiev sveta. V rokoch 2011 a 2019 sa Fíni stali v Bratislave šampiónmi.

09.09.2019 15:39
Fínski futbalisti Foto: ,
Fínski futbalisti oslavujú gól proti Taliansku, ktorému podľahli o gól.
debata

V nedeľu večer vo veľkom oslavovali aj v Tampere. Tentokrát to však nebol sviatok na ľade s Kanadou či Rusmi, ale futbalový proti Talianom. A nebola to žiadna hra mačky s myšou, ale vyrovnaný súboj o prvenstvo v kvalifikačnej J-skupine o postup na budúcoročné majstrovstvá Európy. Ukázal, že Fíni vedia hrať nielen hokej, ale aj futbal.

„Myslím si, že sa nemáme za čo hanbiť. Predviedli sme sebavedomý výkon, ale chýbal nám kúsok šťastia. Sme schopní čeliť aj najlepším tímom Európy a v pondelok sme to ukázali. Škoda, že sme náš výkon nepremietli do bodového zisku,“ lamentoval kouč Fínov Markku Kanerva.

Jeho zverenci nakoniec prehrali 1:2. Po prvom polčase mohli pokojne viesť, lenže šance domácich aj hostí góly nepriniesli. Aj napriek prvému neúspechu v skupine majú Fíni po šiestich zápasoch v skupine nečakane blízko na kontinentálny šampionát 2020.

„Všetka česť súperovi. Nedal nám nič zadarmo. Museli sme siahnuť až na dno síl. Ukazuje sa, že keď ste chvíľku nekoncentrovaní, môže vás v kvalifikácii potrestať ktokoľvek,“ hodnotil duel Jorginho.

Stredopoliar Chelsea nakoniec rozhodol o osude duelu. Fíni síce vďaka vo skvelej forme hrajúcemu Teemovi Pukkimu odpovedali na úvodný gól Cira Immobileho, ale Jorginho nakoniec premenil spornú penaltu. Lopta totiž zasiahla ruku domáceho obrancu Sauliho Väisänena, ktorý ju mal pri tele. Škótsky arbiter Bobby Madden však nezaváhal.

„Neviem, čo to bol za verdikt. Zrejme bol rozhodca pod tlakom, lebo zapískal penaltu aj nám. Rozhodoval čudne, ale nedá sa nič robiť,“ smútil kapitán Fínov Lukáš Hradecký.

Rodák z Bratislavy, ktorý reprezentuje krajinu tisícich jazier od mája 2010, bol hlavným dôvodom, prečo mali Fíni ešte aj v záverečnej štvrťhodine šancu na historický úspech. Jorginhovej penalte však nedokázal zabrániť, čo gólmana nemeckého Bayeru Leverkusen mrzelo.

„Zvykne kopať penalty do stredu. Mal som to naštudované. Čakal, kedy spravím prvý pohyb. Zostal som stáť a nakoniec som si tipol správnu stranu. Kopol to však presne k žrdi,“ opísal Hradecký kľúčový moment duelu.

Dvadsaťdeväťročného brankára čaká o mesiac so spoluhráčmi jeden z kľúčových duelov. Ak Fíni zdolajú Bosnu a Hercegovinu aj na jej pôde a doma uspejú s Arméncami, premiéra na európskom šampionáte by im nemala uniknúť.

„Je ešte priskoro hovoriť o majstrovstvách Európy. Čakajú nás ešte štyri náročné duely,“ krotí optimizmus tréner Kanerva.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #ME 2020 vo futbale #talianski futbalisti #fínski futbalisti