Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Neuveriteľný omyl. UEFA posielala roky peniaze pre Ukrajinu šéfovi Dynama Kyjev

Európska futbalová únia pravdepodobne omylom posielala sedemnásť rokov peniaze určené pre ukrajinský futbal na účet firmy ovládanej šéfom Dynama Kyjev Ihorom Surkisom.

07.09.2019 12:13
tamas kadar, kevin mbabu, young boys bern,... Foto: ,
Ilustračná snímka.
debata (13)

Uviedol to nemecký magazín Der Spiegel s odvolaním sa na pripravovanú knihu „Football Leaks 2“, ktorá čerpá z úniku informácií zo zákulisia európskeho futbalu.

V rokoch 1999 až 2016 UEFA podľa tohto zdroja previedla 380 miliónov eur na účet Newport Management Limited, spoločnosti so sídlom v daňovom raji na Britských Panenských ostrovoch, ktorú ovláda Ihor Surkis. Šéf Dynama z tohto účtu financoval prestupy aj výplaty hráčom kyjevského klubu.

Pritom tieto peniaze boli primárne určené na školenie rozhodcov, výstavbu štadiónov, boj proti rasizmu a redistribúciu bonusov z európskych súťaží ukrajinským tímom. Až od mája 2017 sú peniaze posielané na zväzový účet na Ukrajine.

UEFA túto informáciu potvrdila, ale uviedla, že pri vyšetrovaní nebolo zistené žiadne zjavné porušenie pravidiel úradníkmi ukrajinského zväzu alebo UEFA. Dynamo Kyjev odmietlo obvinenia zo zneužitia prostriedkov UEFA ako neopodstatnené a manipulatívne.

13 debata chyba
Viac na túto tému: #Dynamo Kyjev #Football Leaks #Ihor Surkis