Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Ozvali sa oklamaní hráči. Podvodník sľúbil Taliansko aj futbalistom z dedín

Niekoľko minút po tom, ako sme uverejnili agentúrnu správu o falošnom futbalovom agentovi Martinovi Koišovi, sa nám do redakcie ozval Ján Spodniak.

21.08.2019 15:10
Futbal, ilustračná Foto: ,
Ilustračná snímka.
debata

Futbalista, ktorý dnes pôsobí v nižšej rakúskej súťaži v tíme SK Pama, naletel nedôveryhodnému agentovi pred piatimi rokmi.

Písal sa rok 2012, keď Ján Spodniak prestúpil z Podbrezovej do bratislavského Ružinova. Okrem futbalu prišiel do hlavného mesta aj kvôli štúdiu na vysokej škole.

„Bol som práve pri Draždiaku v Petržalke a hral plážový volejbal, keď mi zrazu zazvonil telefón. Ozval sa v ňom Martin Koiš s tým, že ma videl niekde hrať a ponúkal mi skúšku v talianskom Janove,“ rozpovedal svoj príbeh dnes 27-ročný futbalista.

Mladého hráča nebolo treba dlho presviedčať. Mal za sebou ligové skúsenosti a vidina zahraničného angažmánu sa nedala odmietnuť. A tak slovo dalo slovo.

Bol pripravený na odchod

„Stretli sme sa osobne, dokonca sme proti sebe aj hrali – pôsobil vtedy v Petržalke. Vyzeral dôveryhodne – ako super chalan. Pravda, až pokiaľ sa neukázalo, aký naozaj je,“ pokračoval Spodniak.

Veci nabrali rýchly spád. „Poslal mi podpísanú zmluvu. Doteraz si pamätám, ako mi vravel presný termín odletu,“ zaspomínal si podvedený futbalista.

„Bol som už pripravený na odchod, keď mi zrazu povedal, že musím zaplatiť tisíc eur za letenku a tréningové záležitosti. Sľuboval mi, že klub mi po prílete všetky tieto náležitosti preplatí,“ opisoval.

Spodniak falošnému agentovi naďalej dôveroval. Už ani nevie, či mu peniaze poslal priamo on, alebo jeho otec. „Deň pred odletom do Janova mi Koiš zavolal, že v klube sa vymenilo vedenie, že prišiel nový prezident aj tréner a teda zo skúšky napokon nič nebude,“ znela výhovorka.

Zmluva o futbalovom sústredení v Janove, ktorú redakcii poslal Ján Spodniak:

Ján Spodniak

Vidina zahrať si v zahraničí

Medzi slušnými ľuďmi sa nasledovná situácia vyrieši asi takto: agent sa hráčovi ospravedlní za spôsobené problémy a financie mu vráti. Toto však nebol ten prípad.

„Trvalo takmer celý rok, kým mi poslal peniaze naspäť. Bol som tuším v aule na prednáške, keď mi pípla smska. Po celý čas so mnou komunikoval, pýtal sa ma, či som ho udal na polícii – ja som sa to však snažil vyriešiť zmierlivou cestou. Tvrdil mi, že tým, ktorí naňho podali trestné oznámenie, nič nevráti,“ prezradil Spodniak.

Bývalý futbalista Koiš podobným spôsobom vylákal peniaze nielen od Slovákov, angažoval sa aj ďaleko za hranicami. Napríklad aj v Škandinávii.

„Nikdy som podobnú ponuku nedostal. Jednoducho som mu naletel. Bol som mladý chlapec, mal som ligové skúsenosti, dával som do toho všetko, tiež som mal vidinu zahrať si v zahraničí,“ zamyslel sa oklamaný Spodniak.

Paradoxne, toto nebola jeho posledná skúsenosť s Koišom. „Keď mi peniaze vrátil, čiastočne si získal moju dôveru späť. Bol v Číne a sľuboval mi kopačky Nike v hodnote 240 eur za rovných 80. Poslal som mu ich. Samozrejme, že tieto peniaze som nikdy viac nevidel. Ale kašlem už na ne,“ povzdychol si Spodniak, ktorý odvtedy o falošnom futbalovom agentovi už nepočul.

Lanáril aj hráča z dediny

Ozval sa nám aj Radovan Kušnirák, ktorý hrá za Ofk Vikartovce. Martin Koiš sa mu ozval začiatkom tohto júla. Jeho príbeh vám prinášame bez redakčných úprav.

Kontaktoval ma na Instagrame. Predstavil sa a opýtal sa, či som niekedy uvažoval o zahraničí. Bol som zaskočený, pretože som vtedy hral okresnú súťaž za mužov ako 17 ročný a dal som pár gólov. Opýtal som sa ho, ako sa o mne dozvedel, keďže hrávam na dedine. Odpísal mi, že si prezeral staré súpisky FK Poprad, kde som predtým hrával.

Že vraj si ma našiel cez stránku Futbalnet a podľa odohratých minút a gólov sa bol na mňa pozrieť. Nepovedal však, na ktorom zápase.

Bol som samozrejme šťastný, tak som mu dal kontakt na mňa aj otca. Volali sme spolu každý deň. Keď sme sa pýtali, do ktorého klubu pôjdem, tak povedal, že bližšie informácie povie až neskôr, ale že to bude menej známy klub.

Otec s ním neskôr telefonoval a Koiš mu povedal, že potrebuje 1000 eur na letenku a stravu a že jeden z rodičov bude mať zadarmo výlet. Otec sa s ním dohodol, že peniaze dá až na letisku, s čím súhlasil aj pán Koiš.

Na druhý deň ráno, mesiac a pol pred skúškami, volal otcovi, že čaká v meste na peniaze, aby mu ich poslal na účet. Zdalo sa nám to zvláštne a tak sme boli opatrnejší.

Na mail nám poslal zmluvu, kde bolo uvedené, že 1000 eur vráti klub do dvoch dní po príchode na skúšku. Môj otec sa v takýchto právnych veciach vyzná a tak ho požiadal, aby dopísal do zmluvy, že peniaze vráti ten, kto ich prevzal. Pán Koiš s tým nesúhlasil. Tak sme si povedali, že sa nám to nezdá a že viac nemáme záujem…

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Martin Koiš #Ján Spodniak #futbalový agent