Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Víťazné chúťky gigantov bude krotiť žena

Jeden sa po prestavbe konečne dočkal. Druhému sa obdobie reforiem - a zrejme aj čakania - ešte len začína.

14.08.2019 08:00
debata
Európsky superpohár 2019.

Séria troch anglických finále na európskej futbalovej scéne sa dnes skončí. Po triumfoch Chelsea nad Arsenalom v Európskej lige a Liverpoolu nad Tottenhamom v Lige majstrov, sa od 21.00 v Istanbule rozhodne o držiteľovi Európskeho superpohára.

Ktoré mužstvo získa prestížnu trofej i niekoľkomiliónový balík do rozpočtu?

„Favorit je nad slnko jasný, veď sa hrá v Istanbule,“ vravel expert Sky Sports Paul Merson.

Návrat k tradícii

Liverpool predurčuje nielen fakt, že skvelým spôsobom ovládol najprestížnejšiu klubovú súťaž. V predošlej sezóne konečne urobil posledný a najťažší krok. Posunúť sa od skvelých k najlepším. Od finalistov k víťazom.

„To sú veci, ktoré sa nedajú naučiť. Ak ich nezažijete, ťažko hráčom vysvetlíte rozdiel. Na papieri tieto slová možno vyzerajú veľmi podobne. Je to však obrovský rozdiel,“ zamyslel sa kouč Liverpoolu Jürgen Klopp.

Pred tromi rokmi – počas prvej sezóny na lavičke nového zamestnávateľa – sledoval dávnu tradíciu svojich zverencov. Viacerí z nich tesne pred úvodným hvizdom duelu na Anfielde potľapkali rukou po znaku v tuneli štadióna. Majster motivácie Klopp sa rozhodol, že hráčov naštartuje.

„Povedal nám, že sa znaku nemáme dotýkať dovtedy, kým niečo nevyhráme,“ prezradil kapitán Liverpoolu Jordan Henderson.

Práve on ako prvý mohol víťazoslávne obnoviť pekný zvyk. Pred prvým zápasom Premier League – Liverpool vyhral v piatok nad Norwichom 4:1 – dvadsaťdeväťročný rodák zo Sunderlandu potľapkal logo pravou rukou na znak víťazstva v Lige majstrov.

„Aj to dotvára trénerov charakter. Je to veľký šampión,“ skladal komplimenty Henderson. „Ja len hovorím, oni to musia ukázať na ihrisku. Ak chcete niekoho chváliť, choďte za nimi,“ vyzval novinárov pred istanbulským stretnutím Klopp.

Najväčšie mesto Turecka má pre Liverpool výnimočný význam. V roku 2005 tam The Reds po polčase prehrávali s AC Miláno 0:3. Zázračný obrat dokonali v jedenástkovom rozstrele.

„Mám z toho radosť. Vlani som však varoval UEFA, že ak dajú Európsky superpohár do Istanbulu, budeme tam,“ zasmial sa Klopp pred časom.

Tréner Liverpoolu Jürgen Klopp. Foto: Reuters, DAVID KLEIN
Jürgen Klopp Tréner Liverpoolu Jürgen Klopp.

Pýcha Chelsea ide do úzadia

Aj nemecký kormidelník sledoval doteraz nevídané prestupové obdobie ich najbližšieho rivala. Chelsea dostala za porušenie pravidiel pri transferoch mladistvých zákaz nakupovania hráčov v lete a zime 2019.

Aby toho nebolo málo, tak vedenie radikálne ukončilo tiahle hádky s trénerom Mauriziom Sarrim. Pustilo ho do Juventusu. O čosi ďalej – do Madridu – sa zasa vybral najlepší hráč Chelsea Eden Hazard.

A tak namiesto obrovského míňania povolával trénerský štáb pod vedením klubových legiend na čele s hlavným koučom Frankom Lampardom do A-mužstva hŕstku mladíkov z rôznych hosťovaní.

„Zaregistroval som to. Chelsea sa poriadne zmenila. Táto sezóna bude pre ňu bez posíl a Hazarda veľmi náročná,“ odkázal do tábora súpera Klopp. „Roky sme počúvali hlasy od hráčov Chelsea na hosťovaniach, že nedostali poriadnu príležitosť. Tu je. Som zvedavý, či sa s ňou popasujú tak, ako to deklarujú,“ rýpol si do omladiny Merson.

Zdá sa, že zmeny sú len špičkou ľadovca, pretože Lampard chystá azda najväčšiu reformu v novodobých dejinách Chelsea.

Tréner Chelsea Frank Lampard. Foto: SITA/AP, Brian Lawless
Frank Lampard Tréner Chelsea Frank Lampard.

V dobe rubľov ruského majiteľa Romana Abramoviča sa stala pýchou klubu zo Stamford Bridge defenzíva. Divákom priniesla nudu, Londýnčanom najcennejšie trofeje futbalového sveta. Obranný val a schopnosť súperovi agresivitou znechutiť hru robili z The Blues nenávidený klub. Pre súperov i priaznivcov ofenzívnych predstavení.

„Bola to vec, ktorá fungovala. Všetci sme sa podriadili taktike. Prinášala nám víťazné pocity a úspechy. Ja však preferujem iný štýl futbalu a som odhodlaný ho ukázať,“ hýril sebavedomím pred štartom sezóny Lampard.

Premiéra v Premier League mu nevyšla. Chelsea z rýchlej ofenzívnej hry i prevahy v úvode duelu s Manchestrom United nič nevyťažila. Skúsený súper hostí štyrikrát potrestal a vyprevadil domov s najvyšším výpraskom v prvom kole v dejinách klubu.

Favorit duelu je teda jasný. Hoci…

„Vo futbale neexistuje nič lepšie, ako ukázať ľuďom, že sa mýlia,“ doplnil Lampard.

Rozhodkyňa má charizmu

Na jeho temperamentných mladíkov a skúsených borcov Liverpoolu bude dohliadať žena. Z pozície hlavnej rozhodkyne zápas povedie Francúzka Stéphanie Frappartová.

Stephanie Frappartová (druhá sprava) bude... Foto: Reuters, POOL
Stephanie Frappartová Stephanie Frappartová (druhá sprava) bude hlavnou rozhodkyňou zápasu o Európsky superpohár.

„Na rozhodcu sa vždy ľudia pozerajú cez prsty. Čakajú na chybu. Na to, ako sa mu bude dariť. Viem, že tento tlak na arbitra je o čosi iný. Ja sa však teším. Viem, že ma do Istanbulu nedostala náhoda, ale kvalita,“ pripustila pre The Guardian Frappartová.

Tridsaťpäťročnej rodáčke z Val-d'Oise budú na čiarach pomáhať krajanka Manuela Nicolosiová s Írkou Michelle O'Nealovou. Štvrtým rozhodcom bude Turek Cüneyt Cakir.

Frappartová je v 23-člennom elitnom tíme rozhodcov francúzskej Ligue 1 ako jediná žena. Rešpekt si medzi mužskými kolegami získala napríklad tým, že zvládla fyzické testy lepšie, ako niektorí z nich.

„Hráči predsa nebudú utekať pomalšie, lebo píska žena,“ usmiala sa Frappartová. „Len chcem dokázať, že aj ženy môžu byť najlepšie v mužskom svete.“

Pískaním na najvyššej úrovni si splnila sen. Frappartová môže byť priekopníčkou medzi rozhodkyňami. Podľa UEFA i Rozhodcovskej komisie Ligue 1 spĺňa najprísnejšie kritéria z hľadiska pohybu, vystupovania, posudzovania situácií či riešenia sporov. Všetky tieto aspekty otvárajú arbitrom brány na majstrovstvá sveta či Európy.

„Je tichá, ale pritom rozhodná. Má charizmu, vysvetľuje. Nie je centrom pozornosti, len robí všetko najlepšie pre futbal,“ pochválil vlani Frappartovú stredopoliar Orleáns Pierre Bouby.

„Ako tréner bývate z rozhodnutí frustrovaný. Ona sa na vás usmeje alebo vám ukáže gesto, aby ste prestali. A ste odzbrojený,“ pridal sa tréner Lille Christophe Galtier.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #FC Liverpool #Európsky superpohár #Chelsea FC