Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Žilinská filozofia mi pomohla. Zvyšok bol na mne

Vyrastal v Nitre. Krátko to skúšal aj v Trnave. Nakoniec zakotvil v Žiline, kde položil základy solídne rozbehnutej kariéry.

16.07.2019 08:00
Špalek Foto: ,
Slovenský reprezentant Nikolas Špalek.
debata (1)

Nikolas Špalek (21) sa pred rokom a pol vybral na skusy do Brescie. Začiatok nemal ľahký. Nové prostredie, jazyková bariéra aj vysedávanie na lavičke či tribúne preverili jeho mentálnu odolnosť. Vytrval a dočkal sa. Prvých štartov, gólov, asistencií a postupu do Serie A.

„My, mladíci, potrebujeme od klubu cítiť podporu. Nezvládnutá tutovka či prehra po vlastnej chybe sa môže s našou psychikou nepríjemne pohrať,“ vysvetľuje rodák zo Šale.

Môžete porovnať všetky tri slovenské kluby, v ktorých ste pôsobili pred odchodom na Apeninský polostrov?

Nitre som veľmi vďačný. Vyrastal som tam, hrával som v mládeži. Tréneri mi dali šancu trénovať a byť s A-mužstvom, čo si vážim. V Trnave som bol krátko, ťažko hodnotiť moje tamojšie pôsobenie. V Žiline to bolo skvelé. Je to pre mňa top klub na Slovensku.

Preto, že je vám srdcu blízky alebo je dôvodom dobrá práca s mládežou?

Oboje. Žilina sa vždy snaží tvoriť mladé slovenské mužstvo. Je to rarita. Pre mladíkov je to skvelá správa. Navyše, sú tam vynikajúce podmienky na trénovanie a zlepšovanie sa.

Boli ste jedným z mnohých takýchto príkladov…

Áno. Nepochybujem o tom, že mi žilinská filozofia pomohla. Cítil som sa tam vítaný. Človeku sa potom dobre pracuje. Prospelo to všetkým zainteresovaným stranám.

Bývalý hráč MŠK Žilina Nikolas Špalek (vľavo) v... Foto: SITA, Martin Medňanský
Nikolas Špalek Bývalý hráč MŠK Žilina Nikolas Špalek (vľavo) v akcii.

Váš niekdajší spoluhráč Denis Vavro po prestupe do Lazia vyzdvihol fakt, že ho tréneri aj vedenie podržali, hoci niekedy mužstvu na ihrisku zavaril. Máte podobnú skúsenosť?

Žilina má s mladíkmi trpezlivosť. Niekedy nám to nevyšlo, ale oni sa k tomu postavili profesionálne. Nehanili nás, hoci mohli. Radšej nás povzbudzovali a pomáhali nám rásť. To však neznamená, že nám chyby prechádzali. Skôr nás po nich tréneri poučili a dávali cenné rady. Usmerňovali nás, aby sme našli správnu cestu. Potom to bolo už len na nás, či sme si ju zvolili alebo nie.

Nakoľko dôležité je pre mladého hráča cítiť podporu zhora?

Kľúčové. Je to iné, ako u skúsenejších. My, mladíci, ju potrebujeme. Nezvládnutá tutovka či prehra po vlastnej chybe sa môže s našou psychikou nepríjemne pohrať. Potom sa môžeme vybrať zlým smerom, čomu však klub chcel pokojným dohovorom či silnou podporou zabrániť.

==== Myslíte si, že pôsobenie v Žiline pomohlo vybudovať pevné základy kariéry Milana Škriniara, Dávida Hancka, Denisa Vavra a aj vás? ====

Nepochybujem o tom. Klub nám dal veľa, ale v konečnom dôsledku je to vždy na hráčovi. On sa rozhoduje, či dá na tréningu zo seba maximum alebo či si z rád trénerov niečo vezme. Žilina ponúkne šancu každému. A je na ňom, ako sa jej chopí.

==== Vám štyrom sa to podarilo – v mladom veku si všetci zahráte v Serii A. Rozoberáte to spolu? ====

Jasné, píšeme si. Sme stále v kontakte.

Tešíte sa, že si proti sebe zahráte?

Samozrejme, bude to zábava. Pre mňa to bude nová výzva. Iná úroveň ligy aj všetkého dookola. Budem sa snažiť napredovať.

Ako hodnotíte rok a pol v Brescii?

Prvý polrok bol náročný. Prišiel som v zime, musel som sa aklimatizovať. Zo začiatku som veľmi nehrával. Potom prišiel nový tréner. Vytiahol si ma, chytil som sa šance a tímu sa darilo. Nakoniec až tak, že sme Seriu B vyhrali. Som veľmi spokojný.

Brescia sa vracia do najvyššej talianskej súťaže po deviatich rokoch. Je v meste cítiť entuziazmus?

O ničom inom sa v meste ani nehovorí. Všetci sa na Seriu A tešia.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

????

Príspevok, ktorý zdieľa Nikolas Špalek (@nikolasspalek),

==== Nepripomínate miestnym kapitána reprezentácie Mareka Hamšíka? ====

Jeho stopa, hoci to bolo už dávno, je tu stále veľmi silná. Všetci na neho radi spomínajú. Nemyslím si, že im Hamšíka pripomínam, nakoľko som skôr krídelník a on tvorca hry. Možno nás porovnávajú preto, že sme krajania.

==== Čo vás čaká v najbližších dňoch? ====

Už sme v plnej príprave. Včera sme sa presúvali na sústredenie. Po ňom sa vrátime do Brescie na niekoľko dní a neskôr budeme ladiť formu na ďalšom sústredení v Rakúsku.

==== Stanovili ste si v klube ciele pred novou sezónou? ====

Nemôžeme mať veľké oči. Bude dôležité, aby sme ako nováčik bodovali najmä v domácom prostredí. Ak sa nám to podarí, verím, že sa budeme pohybovať v strede tabuľky. To by bolo skvelé.

A čo individuálne ambície?

Chcel by som pravidelne hrávať, zlepšovať sa a mužstvu pomôcť čo najviac.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Nikolas Špalek