Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Žiadni lajdáci. Taliansko je pre mladíkov odmenou za pracovitosť

Milan Škriniar je jedným z najlepších stopérov sveta. Denis Vavro sa ku svojmu reprezentačnému kolegovi chce v novom pôsobisku čo najviac priblížiť. O základnú zostavu bude tuho bojovať Dávid Hancko. A premiéry sa akiste dočká aj jeden z hrdinov Brescie Nikolas Špalek.

16.07.2019 08:00
Slovensko zostava Foto: ,
Futbalová zostava hráčov Slovenska v medzištátnom zápase proti Maďarsku. Vľavo hore trojica obrancov pôsobiacich v Taliansku (Milan Škriniar, Denis Vavro a Dávid Hancko).
debata

Štvorica slovenských futbalistov, ktorá sa do európskych klubov vybrala zo Žiliny, tvrdo zarezáva na Apeninskom polostrove. Hviezdu, náhradníka a dvojicu nováčikov čaká už o niekoľko týždňov štart novej sezóny Serie A.

Všetci prešli rukami niekdajšieho trénera MŠK Žilina Adriána Guľu. Kouč slovenského národného tímu do 21 rokov neskrýva, že ho teší príslušnosť niekdajšej žilinskej štvorky k talianskym klubom.

„Zahreje to pri srdci. Je skvelé, keď sa váš zverenec posunie do jednej z piatich najlepších líg sveta,“ priznáva Guľa.

Dobrý chalan Vavro

Naposledy ho potešil prestup Vavra z FC Kodaň do Lazia Rím. Kým dvadsaťtriročný stopér na tlačovej konferencii krátko pred odletom chválil Žilinu aj Guľu za ich prístup, pre futbalového odborníka to bol špeciálny moment.

„Tešil som sa z prestupu každého z nich. Držím im palce. U Denisa je to čerstvé, preto trochu emotívnejšie. Poznám sa veľmi dobre s ním aj jeho rodinou. Je skvelé, keď sa taký dobrý chalan dostane do slávneho klubu v Serii A,“ netají Guľa.

Vavro aj Špalek vyzdvihli Guľu aj vedenie Žiliny za to, že ich po chybách nezatratili. Krik vymenili za tľapkanie po pleci. Teatrálne gestá za rady. A z očakávaných miest na tribúne boli nakoniec ďalšie štarty v základnej zostave.

„Možno len chlapci zabudli, ale boli aj na tribúne či lavičke…“ zasmial sa Guľa a pokračoval: „Je to súčasť procesu prípravy na veľký futbal. Nemyslím si, že tam boli kvôli chybe na ihrisku. Skôr by som povedal, že prišla niekde mimo neho. A to je neakceptovateľné. Chyby v zápasoch robia aj veľkí hráči. Pre nás bola dôležitá ich reakcia. Zmenia prístup? Sú ľahostajní? Je dôležité naučiť zverencov, aby sa po chybách niekam posunuli.“

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Recovery team ⚽️

Príspevok, ktorý zdieľa Nikolas Špalek (@nikolasspalek),

Ukazujú, že im to nie je jedno

Za chyby sa platí. V bežnom aj futbalovom živote. Tréner má po zbabranej situácií nad hráčom moc. Je na ňom, ako ju využije. A naopak – aj hráč môže rozhodnutie kouča ovplyvniť. Hoci o tom ani nemusí tušiť.

„Títo mladí chlapci hneď na druhý deň na tréningu ukazovali, že ich chyba mrzí. Vidíte, že im to nie je jedno. Urobia maximum pre úspech hneď ďalšie ráno. Je to veľká devíza. Práve preto je pre trénera ľahké sa po chybe rozhodnúť, či hráča podrží alebo nie. Viete, že nie sú lajdáci, ale tvrdo makajú. Pri nich viete, že sa podpora vyplatí neskôr,“ vysvetľuje psychologický aspekt práce s mladými hráčmi Guľa.

Vie, že mentálna stránka je v športe veľmi dôležitá. U mladších ročníkov je ešte veľmi krehká. Guľa považuje za dôležité, že kluby s mladíkmi pracujú. Dávajú im šancu v prvom tíme, pripravujú ich na každodenný tlak.

„Každý z tejto štvorice je v niečom výnimočný a bojuje inými zbraňami. Pracovitosť však majú v krvi všetci. Od mlada žijú životom profesionálneho futbalistu. Veľa ľudí za ním vidí veľké peniaze, nie však každodennú drinu a nápor na psychiku. Keď sa nedarí, prehráva, sedí na tribúne. Chlapci vedia na tieto nepríjemné veci správne zareagovať. Škriniar, Hancko, Vavro aj Špalek sú dríči,“ chváli kvarteto.

Niekdajší tréner Žiliny, Adrián Guľa. Foto: SITA, Milo Fabian
Adrián Guľa Niekdajší tréner Žiliny, Adrián Guľa.

Rozhoduje kvalita, nie pôvod

Polovicu z neho čaká v Serii A premiéra. Guľa sa o Vavra so Špalekom nebojí. Obom verí a teší sa na ich štarty v talianskej lige.

„Niko si to vykopal v druhej lige. Postúpiť je vždy veľmi pekné a cenné. V Brescii ho dobre poznajú, veria mu. Myslím, že dostane šancu aj v Serii A. Denis má rád veľké zápasy. Povedal by som, že je pre ne ako stvorený. Lazio zaňho zaplatilo rekordne vysokú čiastku. Vedia prečo.“

Guľa priznáva, že všetci vyťažili z parádnych žilinských podmienok maximum. Šancu, ktorú dostali, chytili za pačesy. Museli si ju však zaslúžiť. Štyridsaťštyriročný kormidelník v nich vidí isté črty, ktoré sú pre žilinskú prácu s mládežou charakteristické.

"Aj ostatné kluby odvádzajú v akadémiách dobrú prácu. Žilina je však v tomto smere na Slovensku najďalej. Jej skauting, práca s mládežou sú na vynikajúcej úrovni. MŠK otvára mladíkom dvere do prvého tímu, čo robí zásadný rozdiel.

Pre mňa je to nasledovaniahodný príklad. Pre kluby aj hráčov. Vidia, že aj zo Slovenska môžu ísť vysoko, len musia byť trpezliví a pracovití. Niekedy chlapci idú do zahraničia priskoro a veľakrát je to na škodu," pripomenul viacero hráčov, pre ktorých bol tvrdý legionársky chlieb priveľkým sústom.

Ako kormidelník dvadsaťjednotky podrobne sleduje slovenskú futbalovú omladinu. Vie, kde sa ako pracuje, a ktorý klub ponúka potenciálnych reprezentantov. Hoci Guľu viaže so Žilinou minulosť, terajšie rozhodnutia to neovplyvňuje. Pri výbere hráčov platí len jediné pravidlo.

„Zvíťazí ten, kto má najvyššiu kvalitu. A nezáleží, či je zo Žiliny, Slovana, Trnavy. Všetci vieme, čo všetko mal za sebou Milan Škriniar, akou náročnou cestou si musel prejsť. A teraz jeho meno pozná celý svet. Pokiaľ sa hráči chopia šance a ukážu kvalitu, sú zaujímavým artiklom. Pre reprezentačných trénerov aj zahraničné kluby,“ uzatvára Guľa. S tým, že sa nevie dočkať augustového štartu Serie A…

debata chyba
Viac na túto tému: #Adrián Guľa #Nikolas Špalek #denis vavro #Milan Škriniar #Dávid Hancko