Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

UEFA bude štedro rozdávať milióny. Klubové pokladnice sa potešia

Tímy hrajúce v lukratívnych klubových súťažiach UEFA budú mať v budúcej sezóne podiel na celkovom výhernom fonde vo výške 2,3 miliardy libier, čo potvrdil riadiaci orgán európskeho futbalu.

12.07.2019 14:45
Liverpool Foto: ,
Víťazi posledného ročníka Ligy majstrov, FC Liverpool.
debata

Podobne ako v minulej sezóne sa podľa odhadov Ligy majstrov, Európskej ligy a Superpohára získajú takmer 3 miliardy libier z celkových príjmov, avšak náklady UEFA a „solidárne platby“ pre kluby, ktoré nedosiahnu skupinové fázy, sa zvýšia na viac ako 600 miliónov libier. Informáciu priniesol Dailymail.

Ako výsledok, kluby súťažiace v Lige majstrov a Superpohári si rozdelia viac ako 1,8 miliardy libier, pričom zvyšok bude vyhradený pre Európsku ligu.

Okrem toho, Liverpool a Chelsea zarobia viac ako 3 milióny libier, každý za účasť v Superpohári, ktorý sa odohrá 14. augusta v Istanbule. Víťazi si odnesú extra 900.000 libier.

Odhadnúť, koľko by mohli víťazi jednotlivých súťaží zarobiť, je komplikované, pretože takmer polovica z prize money je rozdelená na základe výkonnosti klubu v Európe za posledné desaťročie. Taktiež záleží od cien, ktoré si kluby vrámci krajiny účtujú (ceny lístkov a pod.).

Ak zdvihne jeden z tímov Chelsea, Liverpool, Manchester City alebo Tottenham nad hlavu trofej Ligy majstrov v Istanbule v máji 2020, môžu sa tešiť na približne 100 miliónov libier. Tak, ako získal Liverpool poslednú sezónu za víťazstvo v tejto súťaži už po šiestykrát.

Liverpoolske oslavy triumfu v Lige majstrov Fotogaléria - 13 fotiek Všetky fotky
Futbalisti Liverpoolu počas jazdy v otvorenom...

Pre porovnanie, víťazstvo v nasledujúcom ročníku Európskej ligy by malo cenu približne 35 miliónov libier pre Arsenal, Manchester United alebo Wolves, čo je rovnaká suma, akú Chelsea zinkasovala za to, že porazila Arsenal v minulej sezóne EL v Baku.

Získať informácie o tom, koľko môžu zarábať rôzne kluby z Írska, Škótska a Walesu je o čosi zložitejšie, pretože všetky musia prejsť kvalifikačnými kolami. Navyše, líšia sa aj v rozdielnych 10-ročných „výkonnostných koeficientoch“ a trhových fondoch.

Každý klub, ktorý sa prebojuje do skupinovej fázy dostane viac ako 13 miliónov libier v „štartovných poplatkoch“ plus 2,4 milióna libier za výhru a 800,000 za remízu.

Ako už bolo spomenuté, 30% z výherného fondu – 525 miliónov libier – je potom rozdelených na základe „akciového koeficientu“ podľa záznamov každého klubu v Európe za posledných 10 rokov. Prvenstvo v súčasnom období drží Real Madrid.

Chelsea zvíťazila v Európskej lige 18/19 Fotogaléria - 14 fotiek Všetky fotky
Útočník Chelsea Olivier Giroud presnou...

Chelsea, v súčasnosti najlepší klub Anglicka, je na piatom mieste, Manchester United na šiestom, Arsenal na deviatom, Liverpool 12., City 14. a Tottenham na 21.mieste.

Alokácia trhového fondu predstavuje 15% celkového cenového fondu, ale je založená na ešte väčších premenných, ako sú výkonnostné koeficienty. Platba každého klubu totiž závisí od toho, koľko peňazí domáce médiá zaplatili UEFA za svoje práva a tiež ako ďaleko v súťaží ostatné tímy z ich krajiny postúpia.

Platby v Európskej lige sú založené na rovnakých vzorcoch, ale majú podstatne nižšiu hodnotu ako ekvivalentné sumy Ligy majstrov.

debata chyba
Viac na túto tému: #európska liga UEFA #Superpohár #liga majstrov vo futbale