Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Cenná mentalita. Slováci sú v Serii A žiadaným artiklom

Vo štvrtok nadránom sedel v jednom z rímskych hotelov. Po troch nociach bez spánku si otvoril pivo. V tichosti a samote rozmýšľal, čo sa mu podarilo. Celé si to premietal v hlave. A bojoval s emóciami.

09.07.2019 19:49
Martin Petráš Foto: ,
Martin Petráš skompletizoval dosiaľ najväčší prestup v kariére - presun Denisa Vavra z FC Kodaň do Lazia Rím.
debata

„Prirovnával som si to k postupu na majstrovstvá sveta 2010 či na olympiádu 2000. Človeku je až do plaču. Je to veľká vec a fantastický pocit.“

Taký je pohľad niekdajšieho reprezentanta a dnes futbalového agenta Martina Petráša na dosiaľ najväčší prestup v kariére – presun Denisa Vavra z FC Kodaň do Lazia Rím za viac ako 10 miliónov eur.

Lietanie, drina, nedostatok spánku

Pre oboch to bol prvý veľký prestup. Záujemcov bolo neúrekom. Petráš absolvoval rozhovory v Anglicku – napríklad s Watfordom. Rokoval s Atalantou Bergamo, ktorá bude hrať skupinovú fázu Ligy majstrov. AS Rím sa mu priznalo, že Vavra sledovalo v piatich-šiestich dueloch. Ozvala sa aj Sampdoria, kde futbalovo vyrástol Vavrov kamarát a spoluhráč z reprezentácie Milan Škriniar.

Všetky si však vyžiadali čas na rozmyslenie. A tak Petráš už pred tromi mesiacmi cítil, že váhavá taktika súperov nahráva do kariet Laziu.

"Vtedy som absolvoval prvé stretnutie s Laziom. Cítil som, že je to pre Denisa ideálny klub. Športový riaditeľ tam pôsobí už dlhé roky, poznal ho už zo Žiliny. Hovoril mi, že Denisa dlhšie sleduje. Tvrdil, že pred pár rokmi ešte nebol na Lazio pripravený, ale teraz je.

Vnútorne som cítil, že by to bola dobrá voľba. Povedal mi, že Denisa chce. Dal mi chlapské slovo, že ho tam dostane. A podarilo sa," usmieval sa Petráš.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

+3 ✔️ very important game ⚪️

Príspevok, ktorý zdieľa Denis Vavro (@denisvavro),

Vavro je jeho prvým veľkým klientom. Obaja sú radi, že to nie je len obchodná transakcia. S biznisom ide ruka v ruke priateľstvo, čo je Petrášovým cieľom. Prestup vnímal osobne. Považuje ho za výnimočný.

"Máme k sebe blízko. Sme kamaráti, rešpektujeme sa. Viem mu však povedať aj výhrady. Počúva ma a človeku sa potom dobre robí. Sú to mladí chalani. Majú svoje muchy, ale tie má každý. Keď sa niečo takéto podarí, uvedomíte si, že sa oplatilo do toho investovať čas aj energiu.

Výsledok je nádherný. Človek vidí len ten, ale za celým prestupom je 4,5 roka tvrdej roboty. Lietania, cestovania, nedostatku spánku, driny a menšej porcie času s rodinou," ozrejmuje Petráš.

Pri otázke, či je Vavro už lepším hráčom, má tridsaťdeväťnásobný slovenský reprezentant jasno.

„Jednoznačne, prerástol ma,“ presvedčivo prikývol.

Petráš verí, že to nie je Vavrov posledný klub. Lazio považuje za ďalší krok k snu o Premier League.

„Je to splnený cieľ aj pre mňa. Keď som s touto prácou začínal, sníval som o tom, že dostanem slovenského hráča do Serie A. Podarilo sa, sny sa plnia,“ pokračoval Petráš.

Talianske náboženstvo? Defenzíva

Hoci Lazio zaplatilo za Vavra rekordnú čiastku v klubovej histórii Kodane, v Ríme to nebude mať ľahké. Suma – dvadsať percent z nej dostane MŠK Žilina – a aj päťročný kontrakt sú jasným znakom, že rodák z Partizánskeho na Olympijskom štadióne dostane šancu. V konkurencii Lukaka, Acerbiho, Radua, Luiza Felipeho či Wallaca ju musí chytiť pevne hneď od úvodu.

„Seria A je však o level vyššie. Som rád, že stihol prestúpiť ešte pred prípravou. Tých 6–7 týždňov považujem za kľúčových, lebo Taliani si na defenzívnych detailoch dajú záležať. To je ich náboženstvo. Má kvalitu na to, aby sa presadil. Zo začiatku tam budú aj ťažšie chvíľky, ale na to som tu ja a rodina. Pomôžeme mu,“ ubezpečil Petráš.

Cestu do Serie A mu otvorili jeho spoluhráči z reprezentácie. Marek Hamšík robil Slovensku skvelú reklamu v Brescii a Neapole. Nadviazal na neho jeden z najkvalitnejších stopérov sveta Milan Škriniar, ktorý sa z priemernej Sampdorie vypracoval až na oporu Interu. Najmä vďaka nim sú Slováci v Serii A žiadaným artiklom.

„Zistili, že aj na Slovensku sú dobrí futbalisti, začali sem chodiť častejšie a vnímať nás inak. Dovtedy boli možno pre nich zaujímaví Chorváti či Slovinci. Tí sú však drahí, preto Taliani hľadali inú alternatívu. Veľmi cenená je naša mentalita. Sme pracovití, chceme sa učiť. Je tu aj kvalita, lebo reprezentácia podáva dobré výkony. V Serii A budeme mať päť-šesť hráčov, čo je fantastické číslo,“ načrtol Petráš.

Bublina ešte narastie

Tridsaťdeväťročný rodák z Bojníc pomaly zisťuje, aký bláznivý je kolotoč futbalových prestupov. Z obrovských finančných čiastok je prekvapený. Pocítil to aj pri Vavrovom prestupe. "Táto bublina ešte narastie. Po rokoch sa to upokojí a ceny sa ustália. Momentálne je to na rastúcej vlne, preto má Škriniar hodnotu 100 miliónov. Aj pre mňa to bola cenná skúsenosť.

Kodaň mi povedala, že chce za Denisa 10–12 miliónov eur. Skoro som spadol zo stoličky. Povedal som im, že v živote im to nikto nedá, lebo Lazio dobre vie, že Kodaň predáva hráčov za 5–6 miliónov. Vidíte, mýlil som sa. Kluby boli ochotné túto čiastku za Denisa zaplatiť," prezradil.

Petráš sa nedávno rozprával s predstaviteľom slovenského klubu. Povedal mu, že za televízne práva dostanú 70-tisíc eur a sú radi. Práve tie robia futbal takým drahým špásom.

„Keď o záchranu bojujúce Chievo Verona dostane 70–80 miliónov eur z televíznych práv, vytvoriť rozpočet klubu je príjemné. V Anglicku je to dvakrát toľko,“ doplnil Petráš.

Napriek úskaliam sa mu v novej práci páči. Kopačky a dres vymenil za oblek. Každodennú rutinu a individualizmus zasa za flexibilnú pracovnú dobu a mentorstvo.

„Je to úplne iná práca. Na ihrisku som bol sám za seba. O nič iné som sa nestaral. Teraz som pre chlapcov oporným bodom. Keď sa darí, všetci sú kamoši. Keď to nejde, musím byť nápomocný. Veľa komunikovať, dať im rady. Zažil som veľa situácií. Zranenia, dobrú aj slabú formu, vysedávanie na tribúne či lavičke. V tomto im viem veľmi pomôcť. Som pre nich 24 hodín na telefóne,“ uzavrel Petráš.

A sľúbil, že v budúcnosti prinesie aj ďalšie zaujímavé prestupy slovenských hráčov…

debata chyba
Viac na túto tému: #Martin Petráš #denis vavro