Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Hrával za misku ryže s dozorcami. Je symbol novej Brazílie

Na predlaktí má vytetovanú favelu Jardmin Peri. Hoci mu chudobná štvrť nemala čo ponúknuť, dala mu šancu na zmenu života. Tetovanie dopĺňa chlapec, ktorý drží loptu a pozerá sa na rozpadnuté chatrče. Futbalovej možnosti sa poriadne chytil.

08.07.2019 19:22
Gabriel Jesus Foto: ,
Gabriel Jesus svojím typickým spôsobom oslavuje strelený gól.
debata

Jeho meno je Gabriel Jesus. Od skorého detstva žil len s mamou. Otec ho opustil a tak si našiel nového. Nebeského. Brazílčanova viera je taká silná, že na drese nosí číslo 33. Vek, v ktorom ukrižovali jeho menovca a spasiteľa Kresťanov – Ježiša Krista.

„Boh ma sprevádza celý život. Keď mi bolo ťažko, zveril som sa mu do rúk. Doviedol ma až k futbalu. A zvyšok bol na mne,“ priznal šikovný útočník v rozsiahlej spovedi pre The Players Tribune.

Vylúčenie, hnev, plač

Jesus patril k najlepším hráčom Copa América 2019. Potvrdil to aj v nedeľňajšom finále. Zakončovateľ Manchestru City prihral na úvodný gól Brazílie, strelil víťazný a nakoniec bol vylúčený.

Historický počin – stal sa prvým hráčom v dejinách, ktorý strelil gól vo finále Juhoamerického šampionátu a zároveň bol vylúčený – ho mrzieť nemusí. Domáci zdolali na Maracane Peru 3:1 a po deviaty raz turnaj ovládli.

„Emócie mi pomáhajú dosiahnuť moje ciele. Niekedy sú však silnejšie ako ja. Učím sa ich kontrolovať, ale je to náročný proces,“ priznal nedávno Jesus.

Zdá sa, že s nimi stále bojuje. Ukázalo to aj nešportové správanie sa talentovaného mladíka vo finále. Jesus bol v 70. minúte vylúčený po druhej žltej karte. Pod sprchu sa pobral poriadne nahnevaný. Odniesla si to napríklad kabínka so systémom VAR.

Emócie Gabriela Jesusa po vylúčení vo finále Copa América

Jesus do nej strčil a nebyť usporiadateľov, skončila by rozbitá na zemi. Krátko na to svoj čin oľutoval a v útrobách štadióna sa rozplakal.

„Je to dobrý chlapec. Veľmi pracovitý a skromný. Nemal to ľahké, ale ukázal, že je silný. Som na neho pyšná,“ charakterizovala syna Jesusova matka.

Natieral chodníky

Bez talentu, tvrdej driny, kúsku šťastia a Very Lúcie Jesusovej by sa dnes jej dvadsaťdvaročný syn zrejme pohyboval na okraji spoločnosti. Vo favele, kde hrával o misku ryže či plechovku malinovky pred väznicou s rovesníkmi a dozorcami.

„Pokiaľ sa do dvanástich rokov nedostanete do akadémie veľkého klubu, váš sen sa začne rozplývať. Veľa mojich dobrých kamarátov predvádzalo so mnou na ihrisku parádne kúsky. Lenže museli začať pracovať, aby uživili rodinu a súrodencov. Mama však nechcela, aby som sa svojej túžby vzdal,“ priblížil Jesus.

A tak pracovala od svitu do mrku. Ráno vyprevadila syna do školy a videla ho až večer – keď si k nemu a bratovi líhala do postele. Obaja spoločne pred piatimi rokmi natierali chodníky pred domom do žltozelených farieb.

Na steny maľovali portréty s Neymarom. Aj na pokraji brazílskej spoločnosti to žilo majstrovstvami sveta 2014.

„Vtedy som sníval o národnom tíme. Chcel som byť novým Ronaldinhom či Ronaldom. Ukázať sa pred všetkými na Maracane a vyhrať s Brazíliou nejakú trofej,“ doplnil Jesus.

V nedeľu si veľký sen splnil. A dáva za pravdu svojmu veľkému vzoru – Ronaldinhovi. „Jesus je hráčom budúcnosti a symbolom nového brazílskeho tímu,“ vyhlásila brazílska legenda.

TV Pravda: Je zavedenie VAR-u finančné náročné? Koľko percent rozhodcovských chýb vie tento systém odhaliť? Aj na to odpovedá Marián Ružbarský, predseda komisie rozhodcov SFZ.

Video
debata chyba
Viac na túto tému: #manchester city #Gabriel Jesus #brazílski futbalisti #Copa América 2019