Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Víťazná úloha splnená. Na ťahu je Trump

Majstrovstvá sveta vo futbale žien prekvapili. Kvalitou, plnými štadiónmi, (ne)žiadanou mediálnou reklamou. Azda najväčšiu má na svedomí Donald Trump. Aj vďaka excentrickému americkému prezidentovi mal finálový súboj všetko, čo mal mať.

08.07.2019 16:00
USA, futbalistky Foto: ,
Radosť Američaniek po triumfe na majstrovstvách sveta.
debata (3)

Šialený tím

V Lyone sa stretli dve momentálne najlepšie ženské reprezentácie. Úradujúce majsterky Európy z Holandska vyzvali pred tisíckami divákov Američanky.

Víťazky predošlých majstrovstiev sveta v Kanade 2015 nakoniec potvrdili rolu favoritiek. Zvíťazili 2:0 a po štvrtý raz v histórii sa stali svetovými šampiónkami.

„Mám skvelé hráčky, ale dôležitejšie je, že sú dobrými ľuďmi. Mali sme spoločný cieľ a ony do neho vložili srdcia aj duše. Holandsko bol ťažký súper, ale dievčatá ukázali kvalitu. Ťažko nájsť správne slová, ako tento parádny tím opísať,“ nechala sa počuť americká trénerka Jill Ellisová.

Pod palcom mala hneď niekoľko hviezd. Najjagavejšie zažiarila Megan Rapinoeová. Vo finále dala víťazný gól z pokutového kopu, čím zaokrúhlila svoj účet v reprezentácií na 50 presných zásahov.

Potvrdila aj rolu najlepšej strelkyne turnaja – so spoluhráčkou Alex Morganovou a Angličankou Ellen Whiteovou skórovali šesťkrát. Americká kapitánka sa nakoniec stala aj najlepšou hráčkou turnaja, čo ju prekvapilo.

„Žasnem. Neviem, čo na to povedať,“ ťažko hľadala slová Rapinoeová. V mixzóne sa však rozhovorila a vysvetlila, čo robí z Američaniek historicky najúspešnejšiu ženskú futbalovú reprezentáciu.

„Zrejme sme šialené. Nepreháňam, v tom je naša výnimočnosť. Pre víťazstvo urobíme čokoľvek. Nikdy sa nevzdávame. Niekedy sršíme sebavedomými slovami, ale sme schopné ich potvrdiť aj výkonmi. To je skvelé zistenie,“ ozrejmila.

Ďalší spor s Trumpom

K nedávnym 34. narodeninám si dala najkrajší darček. Potvrdila, že je líderkou tímu na ihrisku aj mimo neho. Sebavedomie i liberálne názory sa nikdy nebála prezentovať verejne. A zvýšenú pozornosť počas MS využila opäť na podporu LGBT komunity i rýpnutie si do Trumpa.

„Vyhrať majstrovstvá sveta bez lesbičiek v tíme? To je nemožné. Motivujú ma ľudia, ktorí bojujú za rovnaké veci. Neplytvám energiou na tých, ktorí ma nemajú radi. Nebudem ich presviedčať o tom, že sa mýlia,“ citovali lesbičku Rapinoeovú anglické médiá.

Krídelníčka Seattlu patrí k otvoreným kritičkám prezidenta. Nepáči sa jej Trumpova rétorika ani politika voči komunite LGBT. Na začiatku roka sa s ním dostala do sporu a ten sa počas MS opäť otvoril. Tentoraz však mal väčšie grády.

„Do skurv… Bieleho domu nepôjdem,“ reagovala na otázku, či v prípade víťazstva prijme Trumpovu tradičnú pozvánku.

Hoci neskôr svoje slová zmiernila, Trumpa to poriadne nahnevalo. A futbalovej hviezde adresoval na twitteri tvrdý odkaz.

„Som fanúšikom nášho tímu, ale Megan by mala vážiť slová. Nemala by znevažovať krajinu, vlajku ani Biely dom. Buď na tieto symboly hrdá. A splň svoju úlohu – najskôr vyhraj, potom hovor!“

Podarilo sa. A tak vedenie tímu čoskoro dostane pozvánku z Oválnej pracovne. Alebo? „Ja by som si tým nebola taká istá,“ odpovedala trénerka Ellisová na otázku, či sa jej dočkajú.

TV Pravda: Je zavedenie VAR-u finančné náročné? Koľko percent rozhodcovských chýb vie tento systém odhaliť? Aj na to odpovedá Marián Ružbarský, predseda komisie rozhodcov SFZ.

Video

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #americké futbalistky #Megan Rapinoeová