Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Copu vyhrali deviaty raz Brazílčania. Tite žiadal viac rešpektu

Brazílski futbaloví reprezentanti sa stali deviatykrát v histórii víťazmi Copa América. Vo finále na Maracane zdolali Peru 3:1 vďaka gólom Evertona, Gabriela Jesusa a Richarlisona.

08.07.2019 00:00 , aktualizované: 11:56
Richarlison Foto: ,
Strelec tretieho brazílskeho gólu Richarlison s trofejou.
debata (2)

Pre päťnásobných majstrov sveta je to prvý titul na Cope od roku 2007, piaty na domácej pôde. Vždy keď organizovali tento turnaj, tešili sa zo zisku cennej trofeje.

Kapitána brazílskeho tímu Daniho Alvesa vyhlásili za najlepšieho hráča turnaja. Skúsený obranca sa stal prvým hráčom, ktorý počas kariéry získal na reprezentačnej či klubovej úrovni 40 trofejí.

S Brazíliou vyhral dvakrát Copu i Pohár konfederácií, ďalšie tituly získal s Barcelonou, Sevillou, Juventusom Turín a Parížom St. Germain. „Je to naozaj špeciálne, pretože sme to vybudovali spoločne,“ citovala Alvesa agentúra AP.

Finále Copa America:

Brazília – Peru 3:1 (2:1)
Góly: 15. Everton, 45+3. Jesus, 90. Richarlison – 44. Guerrero (11 m). Rozhodoval: Tobar (Čile), ČK: 70. Jesus po druhej ŽK, ŽK: Jesus, Richardson – Tapia, Zambrano, Advincula
Brazília: Alisson – Alves, Marquinhos, Silva, Sandro – Arthur, Casemiro – Jesus, Coutinho, Everton (90+3. Allan)– Firmino (75. Richarlison)
Peru: Gallese – Advíncula, Zambrano, Abram, Trauco – Tapia (83. Gonzales), Yotún – Carrillo, Cueva, E. Flores – Guerrero.

Peruánci začali aktívne a po ruke Coutinha už v druhej minúte zahrávali priamy kop. Strela Cuevu z 25 metrov však skončila vedľa bránky. Brazílčania udreli po štvrťhodine hry z prvej vážnejšej akcie.

Jesus na krídle vyzvŕtal dvoch obrancov, prihral na zadnú žrď Evertonovi, ktorý strelou z prvej nedal Galessemu šancu. V 24. minúte mohol po ďalšom rýchlom krídelnom prieniku zvýšiť Coutinho, no lopta putovala vedľa ľavej žrde.

Neujala sa ani hlavička Firmina po centri Sandra. Brazílčania v tejto fáze zápasu dominovali v držaní lopty. V 41. minúte však Thiago Silva zrazil prihrávku pred brazílsku bránku rukou a čílsky rozhodca Tobar bez váhania ukázal na biely bod. Guerrero penaltu bezpečne premenil a vyrovnal na 1:1, Brazílčania tak inkasovali na turnaji prvý gól.

V nadstavenom čase sa „kanárici“ nadýchli k náporu a do kabín napokon išli s jednogólovým náskokom. Arthur našiel prihrávkou voľného Jesusa, ktorý strelou k vzdialenejšej žrdi prekonal Galesseho.

V úvode druhého polčasu to v hľadisku zašumelo po strele Coutinha, ktorá presvišťala tesne vedľa pravej žrde. Coutinho hýril aktivitou, ďalší jeho dravý prienik do šestnástky zastavil v poslednej chvíli dobrým obranným zákrokom Trauco.

Peruánci sa nedokázali dlhšie usadiť pred súperovou šestnástkou, Brazílčania dobre vykrývali krídelné priestory. V 70. minúte však Jesus fauloval Advinculu, po prísnej druhej žltej karte videl červenú a domáci dohrávali s desiatimi. Navyše, pri odchode z ihriska udrel do lavičky a takmer prevrátil búdku s VAR: „Nechcel som nikomu ublížiť. To sa nestalo, ale ohrozil som ľudí. Trocha som to prehnal.“

Peruánci zvýšili tlak. Z diaľky to skúšal Flores, no jeho bomba nemierila medzi tri žrde. brazílsky tréner Tite zareagoval na vylúčenie Jesusa, stiahol Firmina a na ihrisko poslal Richarlisona. Striedajúci hráč v 90. minúte spečazil brazílsky triumf z penalty nariadenej za bodyček na Evertona.

Frustrovaný Gabriel Jesus po vylúčení. Foto: Reuters, SERGIO MORAES
Gabriel Jesus Frustrovaný Gabriel Jesus po vylúčení.

Tite žiadal viac rešpektu

Podľa trénera Titeho je víťazstvo jeho tímu nedocenené pre výroky o korupcii na turnaji. Triumf Brazílie zatienili najmä slová argentínskeho kapitána Lionela Messiho, ktorý bojkotoval odovzdávanie bronzových medailí a skritizoval Juhoamerickú futbalovú konfederáciu (CONMEBOL).

Velikán futbalovej éry sa obul do rozhodcov po semifinálovej prehre s Brazíliou 0:2 a svoje vylúčenie v súboji o bronz proti Čile (2:1) označil za odvetu zo strany kontinentálnej organizácie.

"Musí prejaviť trocha rešpektu a prijať prehru. Rozhodnutia arbitrov nám nepomohli vo viacerých zápasoch vrátane majstrovstiev sveta, takže by sa mal vyjadrovať veľmi opatrne.

Privolal veľký tlak, keďže ide o skvelého futbalistu. Každý však má vlastné problémy," zdôraznil Tite, podľa ktorého sa vo finále na Maracane nemala kopať jedenástka v prospech Peru, ktorou Paolo Guerrero vyrovnal na 1:1.

„Nebola to jedenástka. Mali by nás rešpektovať rovnako ako my rešpektujeme ostatných.“

Brazílsky stredopoliar Casemiro, ktorý sa aj na klubovej úrovni ako hráč Realu Madrid stretáva s Messim ako s najväčším rivalom z tímu FC Barcelona, sa odmietol zapojiť do názorovej výmeny: „Môžu si rozprávať, čo chcú, my hovoríme jedine o Brazílii.“

K Titemu sa však pridal kouč Peru a Messiho krajan Ricardo Gareca: „Messi je autorita, ale to neznamená, že súhlasím s tým, čo povedal.“

Šesťdesiatjeden­ročný Argentínčan si nemyslí, že Peru sa stalo prekvapením Copa America, hoci si môže vyberať z menšieho okruhu futbalistov: „Brazília má 1000 hráčov, Uruguaj 300, my len 50. Potrebujeme viac hráčov, v kvantite sa ukrýva aj kvalita. Neprešli sme však do finále zázrakom, chceli sme získať trofej a verili sme, že na to máme.“

TV Pravda: Je zavedenie VAR-u finančné náročné? Koľko percent rozhodcovských chýb vie tento systém odhaliť? Aj na to odpovedá Marián Ružbarský, predseda komisie rozhodcov SFZ.

Video
2 debata chyba
Viac na túto tému: #Copa América #brazílski futbalisti #peruánski futbalisti