Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Štvrtý titul v znamení rekordov. Futbalistky USA sú opäť majsterkami sveta

Futbalistky USA sa stali po štvrtý raz v histórii majsterkami sveta. V nedeľňajšom finále vo francúzskom Lyone zvíťazili nad Holandskom 2:0 a obhájili titul z MS 2015 v Kanade.

07.07.2019 19:14 , aktualizované: 21:05
USA, futbalistky, trofej Foto: ,
Americké futbalistky s majstrovskou trofejou.
debata (2)

O triumfe Američaniek nad úradujúcimi majsterkami Európy rozhodli v druhom polčase gólmi Megan Rapinoeová a Rose Lavelleová.

Finále MS žien:

USA – Holandsko 2:0 (0:0)
Góly: 61. Rapinoeová (11 m), 69. Lavelleová, rozhodovala: Frappartová (Fr.) ŽK: Dahlkemperová Spitseová, van der Gragtová
USA: Naeherová O'Harová (46. Kriegerová), Dahlkemperová, Sauerbrunnová, Dunnová Mewisová, Ertzová, Lavelleová Heathová, Morganová, Rapinoeová (79– Pressová)
Holandsko: van Veenendaalová van Lunterenová, Dekkerová (73. Van de Sandenová, van der Gragtová, Bloodworthová Groenenová, van de Donková, Spitseová Beerensteynová, Miedemaová, Martensová

Američanky nastúpili na finálový duel v úlohe favoritiek a od úvodných minút mali územnú prevahu. Nedokázali však nájsť recept na prekonanie brankárky van Veenendaalovej. Najväčšiu šancu v prvom polčase mala v 39. minúte Morganová, ktorej hlavičku vyrazila van Veenendaalová na žrď.

V 59. minúte sa po kontakte s van der Gragtovou ocitla v šestnástke na zemi Morganová. K slovu sa dostal VAR a francúzska rozhodkyňa Frappartová po opakovanom zhliadnutí situácie ukázala na biely bod.

Rapinoeová jedenástku premenila a jubilejným 50. gólom v národnom tíme ukončila neprestrieľnosť brankárky van Veenendaalovej, ktorá trvala 338 minút. Americká kapitánka sa spolu s Morganovou a Angličankou Ellen Whiteovou stali so šiestimi gólmi najlepšími strelkyňami turnaja.

Rapinoeovú navyše vyhlásili za najlepšiu hráčku šampionátu. „Neuveriteľné, neviem, čo povedať,“ uviedla americká reprezentantka. „Sme asi šialené a to z nás robí výnimočný tím. Pre víťazstvo urobíme čokoľvek a nikdy sa nevzdávame,“ dodala.

Megan Rapinoevá so spoluhráčkami po góle vo... Foto: SITA/AP, Francisco Seco
Megan Rapinoe Megan Rapinoevá so spoluhráčkami po góle vo finále MS futbalistiek v Lyone.

V 69. minúte spečatila triumf herne lepších Američaniek po individuálnej akcii Lavelleová.

„Ona je hviezda. Žiadna vychádzajúca hviezda, ale už teraz je skutočná, naozajstná hviezda,“ povedala na adresu 24-ročnej Lavelleovej Rapinoeová.

Američanky si upevnili pozíciu najúspešnejšieho tímu v histórii šampionátov, zatiaľ čo Holanďanky pri druhej účasti na majstrovstvách zaznamenali najlepší výsledok. Pred štyrmi rokmi skončili v osemfinále.

„Súper bol lepší, ale máme mladý tím, ktorý ďalej porastie. A tiež prvýkrát budeme hrať na olympiáde,“ uviedla trénerka Holandska Sarina Wiegmanová.

Američanky navyše na turnaji vo Francúzsku dali rekordných 26 gólov a dvanástou výhrou za sebou vylepšili aj rekordnú sériu na majstrovstvách sve­ta.

„Je to jednoducho chémia. Hráčky do tohto turnaja dali srdce i dušu a zapísali sa do histórie,“ povedala koučka Jill Ellisová, ktorá ako prvá trénerka získala dva tituly.

TV Pravda: Je zavedenie VAR-u finančné náročné? Koľko percent rozhodcovských chýb vie tento systém odhaliť? Aj na to odpovedá Marián Ružbarský, predseda komisie rozhodcov SFZ.

Video
2 debata chyba
Viac na túto tému: #ms vo futbale žien #holandské futbalistky #americké futbalistky