Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Kapitán Slavie by chcel hrať viac na Slovensku: Mohli sme zdolať už Slovan

Kapitánovi futbalistov Slavie Praha Tomášovi Součkovi sa na Slovensku zapáčilo. "Mohli by sme tu hrať viac stretnutí," vravel po zápase o česko-slovenský Superpohár, v ktorom jeho tím zdolal Spartak Trnava 3:0 (1:0).

07.07.2019 12:35
Slavia Praha, Spartak Trnava Foto: ,
Gólová radosť futbalistov Slavie v Trnave.
debata (8)

Dva góly strelil Trnave aj Slovanu

Souček rozhodol zápas, keď v závere 1. polčasu skóroval z penalty a potom po hodine hry zvýšil. Dva góly strelil aj necelý týždeň predtým v Bratislave so Slovanom, ale tie nestačili a Slavia podľahla (2:3).

„Som rád, že som dal opäť dva góly, potom sme sa upokojili, viac si verili. Góly sú pre mňa nadstavba, nie je to náplň mojej práce. Potrebujeme dávať viac gólov, aj útočníci a krídla.“

Slavia bola lepšia a po druhom góle úplne ovládla hru. Má za sebou náročnú prípravu, už o týždeň sa začína nový ligový ročník, hráči veria, že výkon bude stúpať. „Teší ma, že sme v generálke vyhrali. Ešte bolo vidieť, že sme nemali ľahké nohy, ukázali sme dobrú kombináciu, ale slabší pohyb. Prvých dvadsať minút sme sa len rozbiehali,“ dodal Souček.

Zápas v Trnave porovnal s nedávnym na Tehelnom poli. „Oba sme hrali v inej fáze prípravy. Už so Slovanom sme mohli vyhrať, ale mali sme problémy s efektivitou hry.“

Superpohár si v Trnave vybojovala Slavia Fotogaléria - 10 fotiek Všetky fotky
Trofej pre víťaza česko-slovenského Superpohára.

Príchod Rumuna vyvoláva emócie

Hráči Slavie si obliekli po zápase červené trička s nápisom Spolu Sme SuperSlavia. Českému majstrovi chýbalo zopár hráčov. Ani medzi náhradníkmi sa neobjavila čerstvá posila Nicolae Stanciu, ktorý stál rekordných šesť miliónov eur (plus bonusy) a tréner Jindřich Trpišovský si od neho dosť sľubuje.

Mal by nahradiť Miroslava Stocha, ktorý je už v PAOK Solun, ale Rumunov príchod vyvoláva vášnivé diskusie. Vlani totiž pôsobil na Letnej, v zime odišiel do saudskoarabského Al Ahlí a teraz sa vrátil – do Slavie. To sa nepáči jej fanúšikom, ktorých prišlo do Trnavy len zopár desiatok.

„Je u nás krátko, zatiaľ trénoval len sám, až teraz sa k nám pripojí. Bude to mať ťažké. Ale veríme, že nám pomôže. Usilujeme sa to v šatni odľahčiť. Ak hráč ukáže kvalitu, tak si dokáže získať všetkých – nás aj fanúšikov,“ zdôraznil Souček, ktorý je považovaný za veľkého slavistu.

Kapitán Slavie Praha Tomáš Souček (v popredí s... Foto: SITA, Ivan Kopčáni
Tomáš Souček Kapitán Slavie Praha Tomáš Souček (v popredí s trofejou) sa raduje so svojimi spoluhráčmi po víťazstve nad Trnavou 3:0.

Trnava skladá nové mužstvo

V Trnave je všetko nové: majitelia, funkcionári, tréneri, hráči. Proti silnejšiemu súperovi to bolo cítiť. V porovnaní so zostavou v poslednom zápase minulého ročníka nastúpili teraz len traja hráči.

Jedným z nich bol obranca Matúš Turňa. „Mužstvo skladáme, nie je to jednoduché. Ale myslím si, že sme dali dokopy dobrú partiu a noví hráči do tímu zapadli. Stále sa spoznávame, ale mužstvo má na to, aby dosiahlo dobré výsledky v lige i v Európe.“

Priznal, že so Slaviou si trúfali na lepší výsledok. „Chceli sme vyhrať, ale má skúsený tím, bol úspešný aj v Európskej lige. Škoda štandardných situácií, prvý gól sme dostali z penalty, druhý po rohu, potom sa zápas už len dohrával.“

V podobnom duchu sa vyjadrila aj letná posila Filip Oršula. „Máme nové mužstvo, sme na začiatku a verím, že v ďalších zápasoch potvrdíme náš potenciál,“ zdôraznil.

Superpohár ešte Slováci nezískali

Trnavskí fanúšikovia podporili novotvoriaci sa tím. Prišlo ich viac ako sedemtisíc a ani po prehre tím nezatracovali. Dobrá návšteva zároveň naznačuje, že o podobné súboje je záujem a mohli by získať postupne prestíž. Zatiaľ to však vyzeralo viac ako príprava a nie ostrý zápas.

Superpohár, v ktorom sa stretávajú držitelia národných pohárov, ešte slovenský zástupca nevyhral, ale jeho tradícia je zatiaľ malá. Slavia sa stala druhým držiteľom trofeje. Pred rokom sa jej zápas so Slovanom neuskutočnil na odporúčanie polície, ktorá mala obavy o jeho bezpečný priebeh. Pred dvoma rokmi získal trofej Zlín, ktorý zdolal Slovan v penaltovom rozstrele.

Zatiaľ je otázne, či bude mať trofej ďalších majiteľov. Záujem musia potvrdiť najmä kluby a venovať zápasu primeranú pozornosť. V nabitom kalendári je problémom aj optimálny termín.

TV Pravda: Je zavedenie VAR-u finančné náročné? Koľko percent rozhodcovských chýb vie tento systém odhaliť? Aj na to odpovedá Marián Ružbarský, predseda komisie rozhodcov SFZ.

Video

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba
Viac na túto tému: #Spartak Trnava #Superpohár #SK Slavia Praha #Tomáš Souček