Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Rapinoeovej prestrelka s Trumpom: Bez lesbičiek MS nevyhráte

"Do toho, homosexuáli!" povedala Megan Rapinoeová bezprostredne po víťazstve 2:1 nad domácimi Francúzskami. Američanka dvoma presnými zásahmi poslala svoj tím do semifinále majstrovstiev sveta žien.

29.06.2019 11:34
Megan Rapinoeová, Donald Trump Foto:
Americká futbalistka Megan Rapinoeová a prezident Spojených štátov Donald Trump.
debata (30)

Rapinoeová je spoločne s ďalšími troma päťgólovými strelkyňami najlepšou kanonierkou turnaja. Je líderkou na ihrisku i mimo neho.

Tridsaťtriročná krídelníčka Seattle Reign popri futbale zastupuje viaceré organizácie bojujúce za práva gayov, lesbičiek, bisexuálov a transrodových osôb.

Rapinoeová sa po zápase tešila, že jej to gólovo sype práve v júni – v mesiaci komunity LGBT. Na boj za ich ochranu využíva aj pozornosť, ktorú dostáva ako hviezda čoraz popoulárnejšieho ženského futbalu.

„Nemôžete vyhrať majstrovstvá bez lesbičiek v tíme – to sa ešte nikdy predtým nestalo,“ pokračovala v pozápasovom rozhovore.

Rapinoeová je taktiež sexuálne orientovaná na rovnaké pohlavie. Z niektorých posmešných či nenávistných komentárov si ťažkú hlavu nerobí.

„Motivujú ma ľudia, ktorí ma majú radi a bojujú za rovnaké veci. Od nich čerpám energiu. Nemíňam ju na to, aby som kohokoľvek presviedčala, že sa mýli.“

Komentár futbalistky nadviazal na jej slovnú výmenu s prezidentom Spojených štátov Donaldom Trumpom z tohto roka. Ako mnohým, prekážajú jej diskriminačné komentáre a opatrenia hlavy štátu proti komunite LGBT.

Keď sa Rapinoeovej pýtali, či v prípade víťazstva príjme pozvanie Trumpa do Bieleho domu, povedala: „Do sk***eného Bieleho domu nepôjdem.“

Za vulgarizmus sa neskôr ospravedlnila, no zopakovala, že pozvanie Trumpa v prípade víťazstva na šampionáte neprijme. Zároveň vyzvala spoluhráčky, aby zvážili, či sa chcú spojiť s osobou prezidenta Spojených štátov.

Na komentár Rapinoeovej už reagoval aj Trump. Na twitteri napísal: "Som veľký fanúšik amerického tímu i ženského futbalu, no Megan by mala najskôr zvíťaziť, až potom hovoriť! Dokonči svoju prácu!

Doposiaľ sme Megan alebo tím nepozvali do Bieleho domu, no pozývam vás teraz. Či vyhráte, alebo prehráte. Megan by nikdy nemala znevažovať našu krajinu, Biely dom, vlajku. Zvlášť po tom všetkom, čo urobili pre ňu a jej tím. Buď hrdá na vlajku, ktorú nosíš. Spojené štáty si vedú výborne!"

Američanky v utorok od 21.00 nastúpia v semifinále proti Angličankám. Tím USA obhajuje titul spred štyroch rokov, z doterajších siedmich šampionátov má tri prvenstvá. Rapinoeová má na konte okrem dvoch svetových titulov aj olympijské zlato z Londýna 2012.

TV Pravda: Je zavedenie VAR-u finančné náročné? Koľko percent rozhodcovských chýb vie tento systém odhaliť? Aj na to odpovedá Marián Ružbarský, predseda komisie rozhodcov SFZ.

Video

© Autorské práva vyhradené

30 debata chyba
Viac na túto tému: #Donald Trump #americké futbalistky #Megan Rapinoeová #LGBTI+