Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Messi: Trávniky v Brazílii sú hanba. Do semifinále senzačne aj Peru

Futbalisti Čile postúpili do semifinále turnaja Copa America. Obhajcovia titulu v noci na sobotu zdolali vo štvrťfinále Kolumbiu 5:4 v jedenástkovom rozstrele po tom, ako sa duel v riadnom hracom čase skončil bez gólov.

28.06.2019 23:11 , aktualizované: 30.06.2019 08:01
Argentína futbal Copa Foto: ,
Argentínčania oslavujú gól Lautaro Martíneza (22) do siete Venezuely.
debata

V tejto fáze kontinentálneho šampionátu sa nehralo predĺženie. Čile si zahrá o finále proti víťazovi sobotného zápasu Uruguaj – Peru (21.00 SELČ).

Kolumbia skončila na turnaji bez toho, aby inkasovala gól. Čiľania síce našli recept na jej obranu dvakrát, ale v oboch prípadoch po konzultácii s VAR hlavný rozhodca Nestor Pitana góly neuznal.

Najprv v 16. minúte bol Charles Aranguiz v tesnom ofsajde a v 70. minúte zásahu Artura Vidala predchádzala ruka prihrávajúceho Guillerma Maripana. Čile nedokázalo zužitkovať svoju dominanciu v dueli.

V rozstrele boli oba tímy stopercentné až do piatej série, potom William Tesillo netrafil bránku a Alexis Sanchez rozhodol o postupe do semifinále. Čile tak živí nádej na zisk tretieho titulu na Copa America za sebou.

Tréner Kolumbie Carlos Queiroz neskrýval po stretnutí sklamanie. Jeho zverenci v základnej skupine zvíťazili vo všetkých troch zápasoch a zaradili sa medzi ašpirantov na celkový triumf.

„Vypadnúť z turnaja po rozstrele je vždy veľmi ťažké, ale myslím si, že sa sme sa ukázali v dobrom svetle. Gratulujem Čile k postupu, ale ešte viac mojim hráčom, ktorí tvrdo pracovali, bojovali a spravili všetko pre úspech,“ povedal podľa agentúry AFP 66-ročný Queiroz.

Jeho náprotivok Reinaldo Rueda sa napriek postupu posťažoval na dva neuznané góly: „Takéto situácie sú frustrujúce, tešíte sa a potom príde rozhodnutie, ktoré musíte akceptovať. Našťastie chlapci zachovali pokoj a ukázali mentálnu silu.“

Do semifinále sa dostala aj Argentína. V piatkovom štvrťfinálovom dueli v Riu de Janeiro zdolala Venezuelu 2:0. V boji o postup do finále sa stretne v šlágri juhoamerického šampionátu s domácu Brazíliou.

Zverencom trénera Lionela Scaloniho vyšiel vstup do zápasu, keď sa už po 10 minútach ujali vedenia zásluhou Lautara Martineza. Štvrťhodinu pred koncom pridal poistku striedajúci Giovani Lo Celso, ktorý bol v tom momente na trávniku iba šesť minút.

Argentína naposledy vyhrala Copu v roku 1993. Celkovo má na konte 14 triumfov, o jeden menej ako rekordér z Uruguaja.

V drese Argentíny zaostáva za očakávaniami Lionel Messi. Útočník FC Barcelona dosiaľ skóroval iba raz a nepresadil sa ani proti Venezuele. Sám priznal, že sa na turnaji herne trápi.

„Pravda je, že sa mi nedarí. Máme to však ťažké, chceme zakaždým útočiť, niečo vymyslieť a to komplikuje našu hru. Navyše, ihriská, na ktorých hráme, nie sú kvalitné. Je to trochu hanba, keď na takomto podujatí nie je stopercentný trávnik, aj to nám sťažuje našu hru.“

Napriek slabej efektivite tréner Scaloni nepochybuje o prínose Messiho. „Je nenahraditeľný, bez diskusie. Messi je Messi, ak by ste vedeli, čo všetko robí pre tím…,“ citovala Scaloniho agentúra AP.

Do semifinále prekvapivo postúpilo aj Peru. V sobotňajšom štvrťfinálovom dueli v Salvadore zdolalo Uruguaj 5:4 v rozstrele z 11 m, keď sa po riadnom hracom čase skončil duel bez gólov.

V tejto fáze kontinentálneho šampionátu sa nehralo predĺženie. V boji o postup do finále narazí na obhajcu titulu Čile.

Rekordný 15-násobný juhoamerický šampión Uruguaj sa dokázal dostávať do šancí, ale nedarilo sa mu ich premieňať. Cavani v prvom polčase a Godin v druhom polčase pálili v dobrých pozíciách len vysoko nad.

Uruguaju neuznal rozhodca tri góly De Arrascaetu, Cavaniho a Suareza pre ofsajdy, dvakrát si to aj nechal potvrdiť od VAR. Zverenci trénera Oscara Tabareza napokon neprešli cez rozstrel, v ktorom hneď na začiatku zaváhal Suarez a to sa ukázalo ako rozhodujúce.

Až tri štvrťfinále tohtoročného turnaja rozhodol rozstrel z 11 m.

Hrdinom Peru bol brankár Pedro Gallese. Ten zlikvidoval v rozstrele hneď prvý pokus Suareza a „zatvoril ústa“ kritikom, ktorí mu vyčítali výkon po debakli od Brazílie 0:5 v skupinovej fáze.

„Vždy sa vytiahne v najdôležitejšej fáze, je taký typ brankára,“ povedal tréner Peru Ricardo Gareca, ktorý nepochyboval o zaslúženosti postupu. Súhlasil s ním aj Paolo Guerrero. Tridsaťpäťročný útočník aj v pokročilom veku patrí k oporám tímu: „Ukázali sme guráž a vôľu a právom sme v semifinále.“

Výsledok duelu nespochybnil ani kapitán Uruguaja Diego Godin. „Futbal nie je vždy o tom, čo si zaslúžite. Neboli sme dostatočne efektívni a oni zahrali lepšie v rozstrele,“ ponúkol stručnú analýzu 33-ročný stopér.

Príliš sa nerozhovoril ani tréner Oscar Tabarez, síce sklamaný, ale na neuznané góly sa nevyhováral: „Všetko bolo v súlade s pravidlami. Mali sme problémy s ofsajdmi, spravili sme ich sedem, tri rezultovali do neuznaných gólov, to je dôvod prehry,“ citovala kormidelníka Uruguaja agentúra AP.

Copa America – štvrťfinále

Sao Paulo
Kolumbia – Čile 0:0, 4:5 po rozstrele

Rio de Janeiro
Venezuela – Argentína 0:2 (0:1)
Góly: 10. Martinez, 74. Lo Celso

Salvador
Uruguaj – Peru 0:0, 4:5 po rozstrele

debata chyba
Viac na túto tému: #výsledky #štvrťfinále #Copa América 2019