Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Turci mi nechali pred voľbami tajomný kufrík

Osem rokov bol členom výkonného výboru Európskej futbalovej únie (UEFA) a pravou rukou Michela Platiniho. Slovák František Laurinec (67) sa stále pohybuje vo veľkom futbale. Je delegátom UEFA na veľkých zápasoch a sudcom komisie FIFA na riešenie sporov.

27.06.2019 06:00
František Laurinec, Michel Platini Foto:
Dlhoroční spolupracovníci. František Laurinec (vľavo) si podáva ruku s Michelom Platinim.
debata (2)

Minulý týždeň vzbudila rozruch správa, že slávneho futbalistu a bývalého šéfa UEFA zatkla polícia. Hovorili ste s ním?

Sme v kontakte, pred týždňom oslavoval narodeniny, blahoželal som mu k ním.

Hovorili ste aj o vypočúvaní na polícii v súvislosti s korupciou pri hlasovaní o dejiskách MS v Rusku 2018 a Katare 2022?

Spomenuli sme, samozrejme, aj túto tému. Michel sa správal tradične žoviálne, smial sa. Ale poznám ho dobre, viem, že nebol úplne v pohode. Nie je mu jedno, čo sa stalo, hoci sa to skončilo bez obvinenia, vypočúvali ho len ako svedka. Ale biľak na ňom zostane. Odmieta všetky podozrenia, bolo to pre neho dosť nečakané, už si myslel, že bude pokoj.

Čím si vysvetľujete takýto vývoj?

Onedlho mu vyprší štvorročný trest zákazu pôsobenia vo futbale. Akoby mu niekto chcel dať najavo, aby si dobre rozmyslel, čo bude ďalej robiť. Naznačil som mu to a vyjadril sa podobne, aj on sa prikláňa k tejto verzii. Nie je to príjemné ani jemu, ani jeho manželke a rodine. Platini žiada na súde totálnu rehabilitáciu, čaká teraz na verdikt, súvisí aj s jeho finančným odškodnením. Toto bol nový atak pred rozhodnutím.

Má mať prečo obavy?

Vždy sa dá niečo vytiahnuť. Robil veľké projekty, s veľkými peniazmi a s rozličnými ľuďmi.

Michel Platini na stredajšom pohrebe bývalého... Foto: Reuters, TT NEWS AGENCY
Michel Platini, Lennart Johansson Michel Platini na stredajšom pohrebe bývalého prezidenta UEFA Lennarta Johanssona.

Najviac sa spomína hlasovanie o MS 2022 v Katare. Myslíte si, že nebolo niečo v poriadku?

Platini pred voľbou netajil, komu dá hlas, názor povedal vopred na rovinu. To bola jedna z mála vecí, s ktorou som s ním nesúhlasil, skoro na všetkom sme sa inak zhodli. Jeho hlavný argument bol, že v tejto časti sveta ešte šampionát nebol. Nemyslím si, že by mal on sám z tejto situácie nejaký osobný osoh. V tom čase už došlo k jeho prvým sporom so šéfom FIFA Blatterom a ten podporoval USA… Ale to sú už špekulácie.

Aj Platini sa najskôr prikláňal k Amerike, ale postupne názor zmenil…

Bolo to tak, nemožno vylúčiť, že názor zmenil aj pod vplyvom vtedajšieho francúzskeho prezidenta Sarkozyho, s ktorým sa stretol pred voľbami. Francúzi mali v tom čase svoje záujmy v tejto oblasti. Nikdy nehlasujete len tak, vždy máte nejaké argumenty, zvažujete pre i proti, aj to, čo je lepšie pre vašu krajinu, pre Európu alebo aj pre vás. Motivácia je rôzna. Keď sú viacerí kandidáti, musíte niekoho vybrať, je to logické.

Mimochodom, prečo ste neodporúčali Platinimu podporu Kataru?

Dôvodov je viac. Turnaj v Katare nabúrava tradičnú termínovú listinu, vnáša do nej chaos. A keď už mali byť majstrovstvá sveta v arabských krajinách, tak sa na nich mali podieľať dve či tri. Medzi organizátormi mali byť aj tradičnejšie a silnejšie futbalové krajiny. Toto bude šampionát na jednej ulici, to sa mi nepáči. Hoci musím uznať, že Katar urobil vo futbale pokrok, videl som nedávno viaceré jeho zápasy, hral celkom pekný, technický futbal, s trošku menšou efektivitou. Ale na taký turnaj si mal ešte počkať. Možno tam mohol byť o dvadsať rokov.

Niekdajší šéf SFZ František Laurinec v debate s... Foto: Pravda, Ivan Majerský
František Laurinec Niekdajší šéf SFZ František Laurinec v debate s Jozefom Čapkovičom (druhý zľava).

Aj vy ste zažili veľké hlasovania – o dejiskách ME, finálových zápasoch Ligy majstrov, Európskej ligy a podobne. Aká bola prax? Ovplyvňovali vás kandidáti?

Každý z kandidátov vás presviedča, že on je najlepší, má svoje argumenty. Navštevujú vás, robia prezentácie. Spomínam si, že keď sme rozhodovali o dejisku ME 2016, navštívili ma v Bratislave Turci. Keď odišli, nechali mi v kancelárii kufrík. Trošku ma to vystrašilo, zavolal som vtedy generálneho sekretára zväzu Miloša Tomáša a spolu sme ho s obavami otvárali. Bola v ňom nádherná veľká publikácia s obrázkami z najväčších knižníc sveta. Akiste mala svoju hodnotu, aj finančnú. Pozorne sme ju prelistovali, ale nebolo v nej, našťastie, nič podozrivé.

Turci kandidovali na ME 2016, ktoré sa nakoniec uskutočnili vo Francúzsku…

Áno, hlasoval som za Francúzsko a nik mi nemusel dávať do vrecka obálku s peniazmi. Vtedy sme sa na zväze rozhodli, že podporíme Francúzsko, tak som to cítil aj osobne. Nepochybne to ovplyvňovala aj osoba Platiniho, ktorý mal výrazný podiel na tom, že v jeho vlasti sa konal šampionát.

Bol to však vtedy veľký a tesný boj…

Francúzi vyhrali vo finále nad Turkami len o jeden hlas. Voľba sa konala v Ženeve. V jednej šatni sedel Erdogan, v druhej Sarkozy. Keď padlo rozhodnutie, turecký prezident sa v tichosti vytratil a francúzsky oslavoval.

Michel Platini opúšťa policajnú stanicu na... Foto: SITA/AP, GONZALO FUENTES
Platini Michel Platini opúšťa policajnú stanicu na parížskom predmestí.

Pripúšťate, že v niektorých prípadoch nemuselo ísť v rozhodovaní len o knihu?

Môžem hovoriť len za Európu a mám pocit, že nik by neriskoval postavenie a kariéru a nenamočil by sa do nejakých podvodov. Neobviňujem nikoho ani z vedenia svetovej organizácie FIFA, ale tam bola trochu iná situácia. V exekutíve bola veľmi rôznorodá spoločnosť, zástupcovia Afriky, Ázie, Latinskej Ameriky. Boli to ľudia rôznej mentality, prístupu, zvykov… Na zasadnutiach neraz niektorí podriemkávali, ale keď sa začalo hovoriť o peniazoch, hneď sa prebrali.

Pred vypuknutím škandálov Platiniho nahovárali, aby kandidoval na šéfa FIFA, ale vy ste ho od toho odhovárali. Prečo?

Nebol som jediný, proti bola dlho aj jeho manželka. Neskôr už aj ona tvrdila, že Michel chce pomôcť k transformácii FIFA, že to musí fungovať inak. Aj v UEFA sme mali dosť výziev a úloh, presviedčal som ho, aby sa sústredil na ne. Aj u nás vládli rôzne názory, medzi Ukrajincami či Španielmi, alebo medzi severanmi a južanmi, ale to nie sú také rozdielne prístupy, aké existujú vo svetovej organizácii. Vždy som argumentoval, že sa musíme sústrediť najmä na rozvoj futbalu a jeho problémy na starom kontinente. Európa je športovo i ekonomicky taká silná, že bez nej svetový futbal nemôže existovať.

Myslíte si, že sa Platini po vypršaní trestu pokúsi vrátiť do veľkého futbalu ako funkcionár?

Nepredpokladám to, keď sme sa naposledy na jar stretli, hovoril mi, že chce najmä očistiť svoje meno. A venovať sa rozvoju profesionálneho futbalu tam, kde napreduje pomalšie. Napríklad v niektorých krajinách Ázie skutočný profesionalizmus neexistuje. Nejaké myšlienky na odvetu, spôsobom oko za oko, zub za zub, už u neho neprevládajú. Spočiatku mal pocit, že prišiel o svoje pozície vo futbale neprávom, že ho nemôže zbaviť funkcie šéfa UEFA etická komisia, ale len kongres, ktorý ho aj zvolil a podobne. Bol bojovne naladený, ale po rokoch emócie vychladli, už to nie je jeho priorita. Odmieta aj všetky pozvania a nechodí na nijaké významné podujatia a zápasy.

Štadión Al Wakrah, jedno z dejísk futbalových... Foto: Reuters, IBRAHEEM AL OMARI
Al Wakrah Štadión Al Wakrah, jedno z dejísk futbalových MS 2022.

O necelý rok sa uskutoční európsky šampionát až v trinástich mestách. Zámerom bolo sprístupniť veľký turnaj celej Európe. Aj vy ste sa zaslúžili o presadenie tohto projektu. Má však aj veľa kritikov…

Stále si myslím, že je to dobrá myšlienka. Som optimista, podľa mňa to bude dobrý turnaj. Keď sa v Kyjeve o tom v čase ME 2012 hlasovalo, výsledok bol prijatý veľkým potleskom všetkých delegácií. Vychádzali sme z toho, že ME oslavujú šesťdesiate výročie od založenia, je to podpora myšlienky jednotnej Európy a aj šanca menších krajín zúčastniť sa na tomto turnaji. Rizikom nie je cestovanie, s výnimkou Baku sú vzdialenosti kratšie ako v Brazílii či Rusku, kde boli svetové šampionáty. Skôr sa niektorí obávajú, že nebude taká atmosféra, keďže sa turnaj neuskutoční na jednom mieste.

Ako budú vyzerať turnaje v budúcnosti?

To je zatiaľ otvorené. Čaká sa, ako dopadne najbližší šampionát. Existuje aj verzia, že sa budú turnaje striedať. Raz bude klasický v jednej či dvoch krajinách a o štyri roky bude mať opäť celoeurópsky charakter.

Mnohým prekáža, že sa počet účastníkov ME rozšíril na 24 krajín. Neznižuje to výnimočnosť turnaja?

Platini bol proti tomu, aby sa počet šestnástich tímov zvyšoval. Práve preto, aby sa neznižovala exkluzivita turnaja. Obával sa, že pribudnú zápasy, ktoré nebudú dostatočne príťažlivé pre Európu a svet. Ani komerčne, ak berieme do úvahy napríklad predaj televíznych práv. Futbal potrebuje podľa niektorých najmä zápasy ako Nemecko – Anglicko, Taliansko – Španielsko a podobne. Tie zaujímajú celý svet. Michela presvedčili najmä zástupcovia menších krajín.

Aj vy osobne?

Argumentoval som aj hokejom, ktorý je u nás populárny, ale Francúzom veľa nehovorí. Ten má šampionát každý rok, tri razy môže na ňom mužstvo vybuchnúť, ale vždy má šancu na reparát, štvrtý raz mu to môže vyjsť a je slávne. Ak futbalisti nepostúpia na kontinentálny šampionát, najbližšiu šancu majú o štyri roky. To sa negatívne podpisuje na rozvoji i financovaní futbalu v menších krajinách. Platini bol prepojený s veľkým futbalom, zažil ho aj ako výnimočný hráč, ale dal si napokon poradiť. Vždy podporoval aj menšie krajiny, bol to on, kto utvoril chodník v Lige majstrov aj pre šampiónov z malých súťaží.

TV Pravda: Je zavedenie VAR-u finančné náročné? Koľko percent rozhodcovských chýb vie tento systém odhaliť? Aj na to odpovedá Marián Ružbarský, predseda komisie rozhodcov SFZ.

Video
2 debata chyba
Viac na túto tému: #Michel Platini #MS 2022 vo futbale #MS 2018 vo futbale #František Laurinec