Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Príjmy rozhodcov stúpajú. Za zápas berú sedemsto eur

Rozhodcovia sú často terčom kritiky, sú pod veľkým tlakom, ale ich práca patrí už aj na Slovensku medzi najlepšie platené.

26.06.2019 06:00
Ivan Kružliak Foto:
Ivan Kružliak. UEFA ho nedávno zaradila do 26-člennej elitnej skupiny arbitrov pre budúcu sezónu.
debata (5)

Pred rokom sa siedmi stali zamestnancami Slovenského futbalového zväzu. Štatút profesionálov získali Martin Dohál, Filip Glova, Ivan Kružliak, Boris Marhefka, Bystrík Nemček, Michal Očenáš a Peter Ziemba. Všetci si výrazne polepšili aj finančne.

„Mesačný základ profesionálnych rozhodcov je 1500 eur,“ približuje predseda komisie rozhodcov SFZ Marián Ružbarský.

„To je čiastka, ktorá má dve časti. Prvá je pevná vo výške 900 eur, druhá pohyblivá 600 eur, dostane ju každý, pokiaľ si plní všetky povinnosti. Za zápas berie sumu, ktorá sa blíži k 700 eurám. Profesionáli vedú v mesiaci dva zápasy najvyššej súťaže, jeden v druhej lige, rozhodujú aj v mládežníckych súťažiach. Zarobia do tri a pol tisíc eur, čo sú už solídne peniaze na to, aby sa plne koncentrovali na svoju prípravu a výkon a ničím sa nerozptyľovali.“

Šéf rozhodcov dodáva, že ich príjem sa v najbližšom čase už nebude meniť. „Pred sezónou sme zvýšili ich odmenu za odpískaný zápas o dvesto eur, predtým brali necelých päťsto. A majú už veľmi solídny základ. V prvom rade budeme od nich vyžadovať výkony, ktoré budú zodpovedať ich príjmom,“ doplnil.

TV Pravda: Je zavedenie VAR-u finančné náročné? Koľko percent rozhodcovských chýb vie tento systém odhaliť? Aj na to odpovedá Marián Ružbarský, predseda komisie rozhodcov SFZ.

Video

V popredných zahraničných ligách zarobia strážcovia pravidiel viac. Najlepšie sú na tom v nemeckej Bundeslige, špičkoví rozhodcovia majú základ 80-tisíc ročne a za každý zápas zinkasujú 5-tisíc eur.

Podobne aj najlepší talianski arbitri, ich ročný základ dosahuje 80-tisíc, ale za zápas berú „len“ 3800 eur. Španieli dostanú mesačne 10-tisíc a za zápas 3630 eur. Z najsilnejších líg majú najnižšie honoráre rozhodcovia z anglickej Premier League – 48 800 ročne a 1340 eur za zápas.

„My musíme rešpektovať slovenské podmienky a možnosti. V porovnaní s tým, čo zarábajú naši ľudia, majú rozhodcovia veľmi dobré príjmy. Je jasné, že Bundesliga či španielska liga sú niekde úplne inde ako slovenská. Na druhej strane, sme porovnateľní s Poliakmi i Maďarmi, v Česku má rozhodca za zápas 900 eur,“ vysvetlil Ružbarský.

Slovensko má aj štyroch FIFA rozhodcov. Z nich aktuálne postúpil Kružliak do elitnej skupiny. „Za zápasy v zahraničí sú takisto odmeňovaní. Vážia si túto možnosť, tvrdo na sebe pracujú, ich výkony sú stabilne na dobrej úrovni,“ hodnotí Ružbarský.

Najviac sa platí na MS a ME

Na posledných MS a ME nemali slovenskí rozhodcovia zastúpenie. To je aj pre rozhodcu nielen najprestížnejšia, ale aj najlukratívnejšia šanca. Na ME 2016 vo Francúzsku mal hlavný rozhodca za zápas 10-tisíc eur (a 200 eur denný paušál). Na MS 2018 v Rusku zinkasoval každý 57-tisíc eur a za stretnutie po 2400 eur.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #futbalový rozhodca #Ivan Kružliak #Marián Ružbarský