Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Kružliak patrí k najlepším rozhodcom sveta. Zaradil sa k Micheľovi

UEFA oznámila futbalovému zväzu, ako aj samotnému Ivanovi Kružliakovi, jeho zaradenie do najlepšej skupiny rozhodcov. Stal sa len druhým slovenským arbitrom v tejto kategórii po Ľubošovi Micheľovi.

20.06.2019 14:52
Kružliak Foto: ,
Ivan Kružliak sa zaradil k najlepším rozhodcom v Európe.
debata

“Skvelá správa! Dobré tri roky sme všetci zainteresovaní, každý na svojej pozícii, robili na tom, aby sme tento cieľ naplnili. Miesto Ivana Kružliaka v elite skupine mu utvára možnosť zabojovať o miestenku na Euro 2020, o nasadenie na väčší počet zápasov a vo vyšších kolách v Lige majstrov či Európskej lige.

Zároveň jeho posunom do najvyššej kvalitatívnej kategórie je tu možnosť pre chlapcov z druhej skupiny uchádzať sa výkonmi o miesto v prvej skupine,“ povedal predseda komisie rozhodcov SFZ Marián Ružbarský pre oficiálnu stránku zväzu.

UEFA rozdeľuje rozhodcov do štyroch výkonnostných skupín – elite a troch ďalších. Kružliaka zaradila hneď na začiatku do tretej. Systematickou prácou sa postupne prepracoval až do prvej.

Hlavný rozhodca Ivan Kružliak (uprostred)... Foto: SITA, Marek Mrviš
Ivan Kružliak Hlavný rozhodca Ivan Kružliak (uprostred) ocenený cenou Najlepší hlavný rozhodca Fortuna ligy.

Správu o posunutí sa k 26-člennej európskej skupine rozhodcov nečakal. “Prvý pocit po tom, ako som si prečítal pozývajúci mail na letný seminár elite skupiny rozhodcov v Záhrebe, bola obrovská radosť. Druhý – zodpovednosť,“ priznal najlepší slovenský arbiter. Miesto v tejto kategórii mu zaručuje účasť aj na najväčších turnajoch.

“To je ďalší krok,“ prezradil svoje ďalšie ciele Kružliak, ktorý sa spoločne s asistentmi Tomášom Somolánim a Branislavom Hanckom dostali na najvyšší level. UEFA totiž uprednostňuje stabilné triá vo svojich súťažiach. Táto trojica má najlepšiu príležitosť ukázať svetu, že aj na Slovensku sú kvalitní rozhodcovia.

Ivan Kružliak je druhým najmladším arbitrom v najlepšej skupine (nar. 24. marca 1984). “Myslím si, že popri výkonnosti bola aj perspektíva jedným z faktorov môjho presunu z prvej skupiny do elite,“ zamyslel sa slovenský rozhodca, ktorý šiel vyššie spolu s Bielorusom Aleksejom Kulbakovom.

Rozhodcovskú kariéru najvyššej úrovni sa rozhodli ukončiť Španiel Alberto Undiano Mallenco a Srb Milorad Mazič.

Kružliak tak doplní menoslov veľkých mien: Nemci Felix Brych a Felix Zwayer, Turek Cüneyt Cakir, Španieli Carlos Del Cerro Grande, Antonio Mateu Lahoz a Jesus Gil Manzano, Maďar Viktor Kassai, Holanďan Björn Kuipers, Poliak Szymon Marciniak, Taliani Daniele Orsat a Gianluca Rocchi, Slovinec Damir Skomina, Portugalčan Artur Soares Dias či Francúz Clement Turpin (FRA) a ďalší.

Slovákovi sa tak otvárajú výzvy, o akých možno donedávna ani len nesníval. “Mám nový cieľ – účasť na finálovom turnaji Eura 2020,“ dodáva. Už je k tomu veľmi blízko.

TV Pravda: Niekdajší slovenský futbalový reprezentant Samuel Slovák hodnotí sezónu Ligy majstrov.
Video

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #UEFA #Ľuboš Micheľ #Ivan Kružliak #najlepší rozhodca