Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Keď je národný dres priťažký. Messi je v ňom ako wi-fi bez signálu

Svetové hviezdy. Vynikajúce mužstvo. Obrovské očakávania. Najvyšší cieľ, z ktorého je však neskôr sklamanie.

19.06.2019 10:49
debata
Roztržka medzi hráčmi Argentíny a Kolumbie po... Foto: SITA/AP, Eraldo Peres
Lionel Messi, Argentína, Kolumbia Roztržka medzi hráčmi Argentíny a Kolumbie po faule na Lionela Messiho (na trávniku).

Tak by sa dali v skratke dali charakterizovať veľké futbalové turnaje Argentíny v poslednom štvrťstoročí. Juhoamerická veľmoc od roku 1993 márne čaká na zisk trofeje. Cestu k nej si skomplikovala aj na tohtoročnom kontinentálnom šampionáte – Copa América.

A tak sa čakanie Lionela Messiho na premiérovú trofej v reprezentačnom drese môže natiahnuť na 14 rokov. Možností už pritom nebude mať veľa.

Zahodil tutovku

Argentínčania ukončili úctyhodnú štyridsaťročnú sériu v najnevhodnejšom čase. Dvojnásobní majstri sveta neuspeli vo svojom úvodnom zápase na juhoamerickom šampionáte prvýkrát od roku 1979. Prehru s Kolumbiou (0:2) v brazílskom Salvadore môže partia okolo kapitána Messiho odčiniť v noci na zajtra proti Paraguaju.

"Po tomto neúspechu cítime trpkosť. Žiaľ, nezačali sme tento turnaj spôsobom, akým sme si želali. Nezostáva nám nič iné, ako zdvihnúť hlavy a ísť ďalej,“ povzdychol si Messi. Práve najväčšia hviezda mužstva bola jedným z vinníkov prehry. V 66. minúte zakončoval Nicolás Otamendi. Strelu vyrazil brankár David Ospina priamo pred Messiho. Ten však z hranice päťky hlavičkou netrafil poloprázdnu bránku.

Povestné nedáš – dostaneš sa potvrdilo už čoskoro. O päť minút otvoril skóre Roger Martínez, v 86. minúte poistil víťazstvo Duván Zapata.

„V prvom polčase sme súperovi príliš ustupovali a veľmi neriskovali. V druhom sme viac otvorili hru a boli nebezpečnejší,“ hodnotil duel Messi.

Maradona: Zdolá nás aj Tonga

Čoskoro tridsaťdvaročnému útočníkovi sa nedá uprieť snaha. Snažil sa tvoriť hru. Poctivo si plnil aj defenzívne úlohy. Lenže v útoku sa nepresadil.

„Argentínsky dres mu je priťažký. Kým v barcelonoskom lieta po ihrisku, ten náš mu zväzuje nohy,“ napísal jeden z fanúšikov na twitteri. „Je ako wi-fi bez signálu. Keď sa vzdiali od Nou Campu na sto metrov, prestane fungovať,“ pridal sa ďalší.

Je pravda, že bez vetra sa ani list nepohne, ale problém argentínskeho mužstva je niekde inde. Vpredu – hoci to pri menoslove Messi, Sergio Agüero, Paulo Dybala či Ángel Di María znie neuveriteľne – to zverencom Lionela Scaloniho neladí. A tak namiesto ofenzívneho orchestra je to len zopár kvalitných sólistov. Nad všetkými vyčnieva frustrovaný Messi.

Argentínsky fanúšik s tetovaniami Diega... Foto: SITA/AP, Natacha Pisarenko
Diego Maradona, Lionel Messi Argentínsky fanúšik s tetovaniami Diega Maradonu a Lionela Messiho.

„To je neuveriteľné, nás už zdolá aj Tonga,“ povzdychol si excentrický Diego Maradona.

Potrebuje spoluhráčov

Jeden z najväčších priaznivcov i kritikov národného tímu zároveň vidí problém nielen v hernom nastavení. Bývalému kapitánovi i trénerovi Argentíny sa nepozdáva ani to mentálne. Je presvedčený, že preto sa Messi trápi.

„Nášmu kapitánovi nikto nepomôže. Na všetko je sám. Za mojich čias sme sa veľa bili a kopali, aby sme získali prestíž, ktorú máme. Čo z nej zostalo? Nič. Čo dnes znamená argentínsky národný dres? Veď jeho význam musíte predsa cítiť,“ hneval sa Maradona.

Problémom môže byť aj fakt, že sa Dybala a spol. musia naučiť hrať v Messiho tieni. Argentínčanom to nejde tak dobre, ako napríklad Portugalčanom. Tí s nadpriemerným tímom a skvelým Cristianom Ronaldom vyhrali pred tromi rokmi majstrovstvá Európy a tento rok Ligu národov. Svojej hviezde dokážu vyhovieť. A ak sa sa jej nedarí, potiahnu za ňu.

„Messi dá gól na tomto turnaji, môžete sa na to spoľahnúť. Problém je však v tom, že ak dá jeden, ľudia budú chcieť dva. Ak Argentína prehrá, je to Messiho chyba. Takú cenu platí za to, že je najlepším hráčom sveta. Dokázal to však len vďaka spoluhráčom a tímu,“ pripomína kolumbijský útočník Radamel Falcao.

Futbal je tímovy šport. Bez spoluhráčov ťažko dosiahnete na úspech. Opýtajte sa Messiho. Ten vám to vysvetlí…

TV Pravda: Niekdajší slovenský futbalový reprezentant Samuel Slovák hodnotí sezónu Ligy majstrov.
Video
debata chyba
Viac na túto tému: #Lionel Messi #argentínski futbalisti