Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Znechutený kapitán je obeťou zlého systému

Ani David Depetris (30) sa nepozerá na hru Argentíny s pôžitkom. Vie, že jej chýba kúzlo Lionela Messiho. Tuší, kde je problém.

19.06.2019 10:33
Lionel Messi Foto: ,
Argentínsky kapitán Lionel Messi počas zápasu s Kolumbiou.
debata (3)

„Spoliehať sa na to, že dajú Messimu loptu a on niečo vymyslí, môže vyjsť raz, dvakrát v zápase. Nemôže to byť herný plán. Bohužiaľ, ním je už niekoľko rokov,“ vraví argentínsky rodák so slovenským pasom.

V prvom zápase Copa América podľahla Argentína Kolumbii 0:2. Messi zahodil tutovku a po zápase čelil kritike. Je ostrejšia, ako keď oblieka dres Barcelony?

O tom vôbec nepochybujem. Sú ľudia aj novinári, ktorí sa dívajú na jeho výkon komplexne. Niektorí zasa čakajú góly, výsledky a trofeje. Pripomínajú mu, že s Argentínou ešte nezískal ani jednu. Tlak rastie, lebo turnaje plynú a triumf neprichádza. Aj Messi si to uvedomuje. Vie, že to doma nemá ľahké. Videl som situáciu, ktorú proti Kolumbii nepremenil. Keby tak zlyhal v Barcelone, nič sa nestane.

Ako to myslíte?

Barcelona si vypracuje ďalšie šance. Messi dve-tri premení a nikto to nerieši. V reprezentácii má možno jedinú šancu na skórovanie. A ak ju nepremení, zostane v hlavách fanúšikov či médií.

Znamená to, že argentínsky tím nemá v útoku takú kvalitu ako barcelonský?

Áno. Aj najlepším sa stáva, že netrafia. Hráčov, ktorí v reprezentácii nehrajú tak dobre, je niekoľko. To je prirodzená vec. Ide však o to, že ak dve argentínske šance zostanú nepremenené a jednu z nich zahodí Messi, po prehratom zápase sa kritika strhne na neho. Momentálne nie je v tíme niekto, kto by mu v tomto pomohol.

Čím to je, že v Barcelone kraľuje a v reprezentačnom drese sa trápi?

Základom sú odlišné okolnosti. V Barcelone je približne 15 rokov. Zvykol si na herný systém, kultúru, popularitu, má tam rodinné zázemie. V klube robia všetko rovnako prípadne veľmi podobne ako v časoch, keď tam začínal ako neznámy mladík. V národnom tíme je to úplne o niečom inom. Systém, spoluhráči aj zodpovednosť sú iné. Tlak na Messiho je v Argentíne väčší ako v Barcelone. Všetky tieto okolnosti nehrajú Lionelovi do karát. A keď sa nedarí, najväčšia kritika sa spustí na neho.

Životnosť trénerov argentínskej reprezentácie je veľmi krátka. Akú veľkú rolu zohráva fakt, že Messi sa musí rok čo rok prispôsobovať rozdielnym systémom?

Obrovskú. Predstavte si, že máte každý rok či dva v práci nového šéfa. Každý chce od vás to isté a vlastne niečo iné. Do reprezentácie prídu hráči nakrátko a len niekoľkokrát do roka. Kouč nemá veľa času, aby myšlienky z tréningu vymakal do detailu. Pre hráčov je čas na adaptáciu veľmi krátky. Potom to tak na ihrisku vyzerá. Preto je lepšie, ak národný tím vedie jeden tréner dlhodobo. Prípadne – ak ho niekto nahradí, bude sa filozofie držať a len ju trochu pozmení. Je vidieť, že obeťou zle nastaveného systému je aj Messi.

David Depetris (vľavo) v drese Trnavy. Foto: SITA, Ivan Kopčáni
David Depetris, Marin Ljubičič, Ľubomír Michalík David Depetris (vľavo) v drese Trnavy.

Viackrát už vyplávali na povrch informácie, že si Messi nerozumie s niektorými spoluhráčmi. Môže byť problém aj v tom, že argentínski hráči sú v kluboch hviezdy, ale doma sa musia vyrovnať s Messiho tieňom?

Nie som v šatni, takže neviem, čo je pravda. Faktom však je, že ak dostanete pozvánku do argentínskej reprezentácie, musíte s Messiho tieňom počítať. Je to jeden z najlepších hráčov sveta. Ostatní sa s tým musia zmieriť. Niekedy je to na škodu, lebo sa na ihrisku na Lionela priveľmi spoliehajú.

Ale to robia aj Portugalčania, ktorí sa prispôsobujú Cristianovi Ronaldovi, no vyhrali posledné majstrovstvá Európy…

Áno, ale Portugalsko vedie tréner Fernando Santos dlhodobo. Portugalčania sa dokážu Ronaldovmu tieňu lepšie prispôsobiť. Aj oni aj Argentínčania čakajú, čo ich kapitán vymyslí. Keď nebude fungovať systém, ktorý pomôže Messimu a naopak, nepôjde to. Spoliehať sa na to, že dajú Messimu loptu a on niečo vymyslí, môže vyjsť raz, dvakrát v zápase. Nemôže to byť herný plán. Bohužiaľ, ním je už niekoľko rokov. Problémom je systém a nie Messi. Hra nemá dostatočné parametre na to, aby vynikol.

Tým uľahčujú prácu aj súperovi. Veď ak vypoja Messiho, uľahčia si cestu k víťazstvu, nie?

Ubrániť Messiho? Každý, kto to skúšal vie, že je to drina. Je však pravda, že súperovi to argentínsky systém hry uľahčuje. Messi sa hľadá, je znechutený. A to je pre argentínsky futbal katastrofa.

Argentínska hviezda Lionel Messi padá po súboji... Foto: SITA/AP, Eraldo Peres
Lionel Messi, Juan Cuadrado Argentínska hviezda Lionel Messi padá po súboji s Kolumbijčanom Juanom Cuadradom.

Riešením situácie je teda zmena herného systému?

Áno.

Veríte, že Argentína môže vyhrať tohtoročnú Copa América či MS 2022?

Veľmi by som to Messimu želal. Viem, ako sa cíti hráč pod veľkým tlakom okolia, ktorý veľmi chce vyhrať a nedarí sa mu. Byť kapitánom argentínskej reprezentácie je pre neho veľká česť. Na druhej strane však jedno z najťažších futbalových poslaní. Želal by som mu, aby si to dokázal viac užiť. Niekedy je na ňom i spoluhráčoch vidieť, že ten tlak im berie radosť z futbalu. Na ihrisku si to neužívajú, čo nie je dobré pre nich ani reprezentáciu. Dúfam, že výsledky prídu a s nimi porastú aj výkony Messiho.

Depetris sa vracia do Trenčína

Návrat domov. Tak označil David Depetris prestup do AS Trenčín. V novej sezóne najvyššej slovenskej súťaže sa sťahuje zo Spartaka Trnava pod hrad Matúša Čáka. „Vraciam sa do známeho prostredia. Veľmi sa teším. AS by malo bojovať o najvyššie priečky a ja mu chcem pomôcť,“ reagoval.

TV Pravda: Niekdajší slovenský futbalový reprezentant Samuel Slovák hodnotí sezónu Ligy majstrov.
Video

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Lionel Messi #David Depetris #argentínski futbalisti #Copa América 2019