Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Korupcia pri prideľovaní MS v Katare? Platiniho po dlhom výsluchu prepustili

Bol futbalovým idolom. Ako hráč bol považovaný za elegána a džentlmena. Francúz Michel Platini má opäť na krku problém a opletačky s políciou.

18.06.2019 11:02 , aktualizované: 19.06.2019 08:23
Michel Platini Foto: ,
Michel Platini opúšťa oddelenie protikorupčnej polície v Nanterre na parížskom predmestí.
debata (8)

Tá ho v utorok zadržala tri dni pred jeho 64. narodeninami v súvislosti s vyšetrovaním korupcie pri udeľovaní práva organizovať MS v Rusku 2018 a v Katare 2022. Túto informáciu priniesol ako prvý francúzsky portál Mediapart.

Podľa tohto zdroja je bývalý prezident UEFA, ktorý stál na jej čele deväť rokov (2007 – 2016), pod dohľadom francúzskych orgánov na boj proti korupcii, finančným a daňovým trestným činom.

Agentúra AFP priniesla vyjadrenie jeho právneho zástupcu Williama Bourdona, podľa ktorého Platini vypovedal v kauze ako svedok. Okrem neho vypočuli aj Clauda Gueanta, poradcu bývalého francúzskeho prezidenta Nicolasa Sarközyho.

Platini z funkcie šéfa UEFA odstúpil pred vyše troma rokmi po tom, čo mu etická komisia FIFA uložila zákaz pôsobenia vo futbale na osem rokov za netransparentný finančný prevod dvoch miliónov švajčiarskych frankov z roku 2011. Prijal ich od bývalého šéfa federácie Josepha Blattera. Po odvolaniach mu trest skrátili na štyri roky, na jeseň mu mal vypršať.

Kapitána majstrov Európy 1984 už dávnejšie obviňovali, že sa pred hlasovaním o dejisku MS 2022 tajne stretol s Katarčanom Mohammedom Bin Hammamom. Išlo o dlhoročného člena exekutívy FIFA, ktorý viedol aj ázijskú futbalovú konfederáciu.

Patril medzi kandidátov na post šéfa FIFA, ale od jej etickej komisie dostal v roku 2012 doživotný zákaz pôsobenia vo futbale. Podľa tohto rozhodnutia sa podieľal na korupcii, mal sa pokúsiť podplatiť členov exekutívy pred voľbami, v ktorých súperil so Seppom Blatterom.

O pridelení MS sa hlasovalo vo výkonnom výbore FIFA v decembri 2010 a Platini verejne podporil Katar. Vo finále napokon jasne zdolal USA (pomer hlasov 14:8), o šampionát sa uchádzali aj Austrália, Japonsko a Kórejská republika. Katar nepatrí k futbalovým krajinám, od začiatku sa šírili podozrenia o zmanipulovanom hlasovaní.

Platini bol v minulosti jedným z najtvrdších kritikov FIFA. Keď sa prevalili viaceré škandály, bol pred vyše štyrmi rokmi možný kandidát na šéfa tejto organizácie. Ponuku odmietol.

„Vtedy sa vyjadril, že nemieni stáť na čele organizácie, ktorá pracuje takým štýlom. A nemôže viesť federáciu, ktorej členovia nie sú schopní reflektovať negatívne javy a korupčné situácie,“ vravel pre Pravdu František Laurinec, v tom čase člen výkonného výboru UEFA a blízky Platiniho spolupracovník.

Aj švajčiarska polícia pred časom vyšetrovala proces prideľovania dvoch šampionátov. Jej úsilie neprinieslo zásadnejšie výsledky. Keď sa otvorene hovorilo o korupčnom ovplyvňovaní volieb dejísk MS 2018 a 2022, Laurinec hovoril aj o prideľovaní turnajov na starom kontinente.

"Nedá sa vopred tvrdiť, že sa nikdy nič nestane. Môžem hovoriť za obdobie, keď je prezidentom UEFA Michel Platini. U nás funguje absolútne transparentný systém aj vo voľbách a rozhodovaní o dejiskách významných podujatí. Samozrejme, vždy sa našlo zopár nespokojných, ktorých kandidatúra neprešla, ale výsledok bol vždy akceptovaný bez nejakých problémov a podozrení.

Platí to aj o poslednom náročnom výbere trinástich dejísk zápasov ME 2020," zdôraznil vtedy popredný funkcionár.

MS 2018 sa napokon v Rusku uskutočnili a patrili medzi najúspešnejšie v histórii. Tri roky pred MS v Katare je málo pravdepodobné, že by sa mohlo ešte zmeniť dejisko turnaja.

Po dlhom vypočúvaní ho prepustili

Platiniho po niekoľkohodinovom výsluchu v noci prepustili. Francúzska protikorupčná polícia nevzniesla proti 63-ročnému bývalému reprezentantovi žiadne obvinenia.

„Bolo to dlhé, ale vzhľadom na množstvo otázok to nemohlo byť iné,“ povedal Platini novinárom po tom, čo opustil oddelenie protikorupčnej polície v Nanterre na parížskom predmestí. „Pýtali sa ma na Euro 2016, na majstrovstvá sveta v Rusku, na majstrovstvá sveta v Katare, na Paríž Saint-Germain, na FIFA,“ dodal.

TV Pravda: Andraž Šporar je najväčšou hviezdou slovenskej ligy a aj spoludržiteľom rekordu v počte nastrieľaných gólov. Pozrite si video (vysielané 27. 5. 2019)
Video
8 debata chyba
Viac na túto tému: #UEFA #futbal #Michel Platini