Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Ticho na Cope prerážajú pokyny trénerov. 'Vypredané' štadióny zívajú prázdnotou

Šéfov juhoamerickej futbalovej konfederácie CONMEBOL trápi v úvode Copy América v Brazílii nižšia návštevnosť.

17.06.2019 14:41
Copa América, Porto Alegre Foto: ,
Poloprázdne hľadisko počas zápasu na turnaji Copa América v Porto Alegre medzi Venezuelou a Peru.
debata

Hoci mali byť niektoré zápasy juhoamerického šampionátu vypredané, v hľadisku štadiónov zívali desaťtisíce voľných miest.

Turnaj sa začal piatkovým zápasom domácej Brazílie proti Bolívii, na ktorý síce na štadión Morumbi v Sao Paule prišlo 46-tisíc ľudí, ale ďalších 22-tisíc sedačiek zostalo prázdnych. Stretnutie, ktoré sa skončilo výhrou favorita 3:0, bolo pritom pôvodne ohlásili ako vypredané.

Sklamanie priniesli aj ďalšie zápasy. V sobotu sledovalo len 11-tisíc divákov bezgólovú remízu medzi Peru a Venezuelou na šesťdesiattisícovom štadióne v Porto Alegre a na Argentínu Lionela Messiho proti Kolumbii zavítalo na štadión s kapacitou 50-tisíc miest v Salvádore približne 35-tisíc ľudí. Aj tento duel, ktorý Kolumbia vyhrala 2:0, mal byť vypredaný.

Fanúšikovia držia držia vlajku s podobizňou... Foto: Reuters, RODOLFO BUHRER
Copa América Fanúšikovia držia držia vlajku s podobizňou Lionela Messiho na štadióne v Salvadore.

V tomto kontexte ani neprekvapila dvadsaťtisícová návšteva na slávnom štadióne Maracaná pre 87-tisíc ľudí na nedeľný zápas Paraguaj – Katar. Podľa agentúry AP nebol plný ani štadión v Belo Horizonte na duel Uruguaja s Ekvádorom.

„Robí nám to starosti, samozrejme nás to trápi. Ale myslím si, že sa to v priebehu turnaja zlepší,“ uviedol prezident usporiadateľskej organizácie CONMEBOL Alejandro Domínguez.

Niektorí futbalisti uviedli, že atmosféra pri zápasoch je miestami taká komorná, že bez problémov počujú pokyny trénerov od postrannej čiary.

Podľa médií nie je na vine slabšej návštevnosti nezáujem Brazílčanov o futbal, ale ceny vstupeniek. Najlacnejšie stoja v prepočte 30 dolárov (približne 27 eur), čo je zhruba dvakrát viac ako na domáce ligové zápasy.

Ekonomická situácia v krajine je navyše oveľa horšie ako v roku 2014, keď Brazília hostila majstrovstvá sveta. Minimálna mesačná mzda v najväčšej juhoamerickej krajine je 256 dolárov (227 eur) a zaregistrovaných je viac ako 13 miliónov nezamestnaných.

TV Pravda: Niekdajší slovenský futbalový reprezentant Samuel Slovák hodnotí sezónu Ligy majstrov.
Video
debata chyba
Viac na túto tému: #Copa América #návštevnosť štadiónov