Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Som v šoku, čo sa so Řepkom deje. Bol to fajn chalan

Bok po boku odohrali niekoľko sezón. Jeden - ako správny obranca - búral, druhý v strede poľa tvoril. Ako na trávniku, tak aj mimo neho.

17.06.2019 06:00
debata (2)
Igor Žofčák v júli 2009, keď si obliekal dres... Foto: SITA/AP, Petr David Josek
Igor Žofčák Igor Žofčák v júli 2009, keď si obliekal dres pražskej Sparty.

Zatiaľ čo Tomáš Řepka svoj majetok prehajdákal, Igor Žofčák (36) sa ho sebe, ale aj iným snaží zveľadiť. Skúsený futbalista Michaloviec sa popri kariére venuje aj finančnému poradenstvu.

„Ak sa pohybujete v spoločnosti ľudí, ktorí si môžu dopriať drahšie veci, zvádza to k podobnému správaniu. Horšie je, ak na to futbalista nemá,“ tvrdí šikovný stredopoliar.

Ako si spomínate na Tomáša Řepku?

Na Tomáša nemôžem povedať jedinú zlú vec. Všetko, čo sa mi s nim spája, je iba pozitívne. Nikdy som s ním nemal žiadny konflikt, ani menší problém. A že to bol fantastický hráč, o tom sa nemusíme ani baviť.

V rámci vtedajšej Sparty bol suverénne najväčšou hviezdou. Bol to človek do partie či skôr individualista?

Nepovedal by som, že bol absolútny sólista, ale od ostatných si držal mierny odstup. Niektorých hráčov si nechcel príliš pustiť k telu. Nechcem tým ale povedať, že by nebol kamarátsky typ, to rozhodne nie. Vždy vedel ostatným poradiť, porozprávať sa, zasmiať sa.

V šatni nebol iba najväčšou hviezdou, ale určite aj najbohatším mužom. Žil oproti ostatným hráčom okázalým životom?

To si nemyslím. Nikdy nedával najavo, že by mal oveľa viac peňazí ako zvyšok tímu. Možno si občas kúpil nejaké drahšie auto, tam dokázal pustiť žilou, ale to je asi tak všetko. Nepredvádzal sa, tobôž, že by sa nad ostatných povyšoval.

Tomáš Řepka (vpravo) v drese Sparty vo februári... Foto: SITA/AP, Petr David Josek
Tomáš Řepka Tomáš Řepka (vpravo) v drese Sparty vo februári 2011.

O peniazoch nikdy nerozprával?

Určite nie. Aspoň nie predo mnou.

Zrejme ste v tom čase nemohli tušiť, že by mohol raz zle dopadnúť…

To by mi ani len nenapadlo. Som v šoku, čo sa dnes okolo neho deje a o čom všetkom sa píše. Opakujem, v šatni to bol veľmi fajn chlapík bez veľkých manierov.

O konci kariéry povedal, že to bola preňho akási polosmrť. Naznačoval niekedy obavy zo života po kariére profesionálneho futbalistu?

Vôbec nie, nespomínam si, že by takúto tému vôbec niekedy otváral. A ja som si nikdy nemyslel, že ten chlap bude mať niekedy problém. Na druhej strane, nebol som jeho najlepší kamarát, nikdy sme spolu nechodili na kávu. Možno s niekym iným svoje vnútorné obavy zdieľal.

Sú futbalisti finančne zodpovední ľudia?

Ak by som povedal, že nie, nebolo by to príliš korektné. Futbalisti sú presne takí, ako iní ľudia – nájdete medzi nimi aj takých, ktorí pri míňaní vôbec nerozmýšľajú, ale nájdu sa aj šetrní chlapci. Rozdiel oproti nefutbalovej spoločnosti je hádam iba v tom, že mladí hráči sa skôr dostávajú k väčším peniazom. Ako poradca v oblasti financií by som na vašu otázku odpovedal asi takto: gramotnosť ľudí na Slovensku je v tejto oblasti všeobecne príliš nízka. Ľudia majú málo vedomostí.

Jedna vec je gramotnosť, druhá zodpovednosť…

Dnes mám medzi hráčmi aj 20-ročných klientov, ktorí myslia na svoju budúcnosť a zaujímajú sa o to, čo budú robiť po futbalovej kariére. Na druhej strane spolupracujem aj s takými, ktorí si ako tridsiatnici myslia, že majú pred sebou ešte niekoľko úspešných rokov na trávniku. Snažím sa im trošku tie prižmúrené očká pootvoriť.

Igor Žofčák v čase pôsobenia v bratislavskom... Foto: SITA/AP, Salvatore Laporta
Igor Žofčák, Dries Mertens Igor Žofčák v čase pôsobenia v bratislavskom Slovane a Dries Mertens z Neapola.

Koľko percent príjmov by si mal futbalista odkladať na budúcnosť po kariére?

Závisí od toho, či za mesiac zarobí 500, alebo 5-tisíc eur. A tiež od plánov, ktoré má po kariére.

Ale percento by malo byť zrejme vyššie, keďže futbalový život je krátky…

Presne tak – všetkým opakujem, že do lopty už v 65-ke zaiste kopať nebudú.

Nezvádza futbalové prostredie k bezhlavému míňaniu peňazí?

To platí. Ak sa pohybujete v spoločnosti ľudí, ktorí si môžu dopriať drahšie veci, zvádza to k podobnému správaniu. Horšie je, ak na to futbalista nemá.

A neodhadne svoje možnosti…

Futbalisti sú zväčša mladí chlapci – mnohí z nich stále nezrelí. Povedia si: no a čo? Veď futbal ma bude živiť ďalších desať rokov, môj príjem bude neustále stúpať a potom si niečo odložím. Ale ľudia, ktorí nevedia pracovať s malými peniazmi, to nedokážu ani vtedy, keď na ich účet začnú chodiť desiatky tisíc eur.

O hráčoch sa vraví, že často holdujú automatom. Je to tak?

Vo veľkom futbale sa pohybujem takmer sedemnásť rokov a zažil som všeličo. Od gamblerov až po tých, ktorí sa venovali stávkovaniu. Všetkých týchto ľudí spája jedna vec – nehľadia na budúcnosť.

Máte pocit, že väčšina mladých futbalistov nerozmýšľa pár rokov dopredu?

Asi nie. Keď si však s nimi na pár minút sadnem, prehodnotia to.

Igor Žofčák počas zápasu Slovan - Michalovce na... Foto: SITA, ana Birošová
Igor Žofčák Igor Žofčák počas zápasu Slovan - Michalovce na Tehelnom poli v apríli 2019.

Zaregistrovali ste v uplynulých rokoch zmenu v myslení svojich spoluhráčov?

Je to – plus, mínus – stále rovnaké.

Robí sa v kluboch osveta?

Kdeže, u nás nič také neexistuje. Je to veľká škoda, mladým ľuďom treba v tomto smere pomáhať.

Koľkým hráčom Michaloviec ste už ponúkli svoje rady?

Tri štvrtiny z nich sú dnes mojimi klientmi. Nikoho nepresviedčam, opýtam sa ich iba jednu otázku: chceš mať po kariére ušetrené nejaké peniaze? Vravím im, aby sa najprv naučili dávať sebe, až potom iným. Nepáči sa mi, keď si mladý futbalista ihneď kúpi luxusné auto a musí ho splácať. Vo vrecku mu potom nič nezostane.

Odhovárate ich od zadlžovania sa?

Isteže. Nie je predsa normálne, aby 18-ročný chlapec, ktorý zarába 500 eur, tristo z nich utopil za auto. To nikam nevedie – iba k životu s prázdnou peňaženkou.

TV Pravda: Andraž Šporar je najväčšou hviezdou slovenskej ligy a aj spoludržiteľom rekordu v počte nastrieľaných gólov. Pozrite si video (vysielané 27. 5. 2019)
Video

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Igor Žofčák #Tomáš Řepka #finančná gramotnosť #finančná disciplína