Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Futbalová polosmrť. Řepka skryl horúcu hlavu do chládku

Na ihrisku lotor, mimo neho vyvrheľ. Tomáš Řepka je vo futbalovej, ale i nefutbalovej reči synonymom problémov. Tie však nadobudli taký veľký rozmer, že červená karta už nestačí. Bývalý český reprezentant šiel sedieť do basy!

17.06.2019 06:00
Tomáš Řepka Foto: ,
Tomáš Řepka na tréningu Sparty v novembri 2010.
debata

Na 2,5 roka – za miliónovú spreneveru a fiktívne internetové pornoinzeráty, ktorými poškodil svoju bývalú manželku Vlaďku Erbovú.

„Schválne, pozrite sa na jeho oči. Sú červené. Nahnevané. Nezmieriteľné. Schopné čohokoľvek,“ takto opísal reč Řepkovho pohľadu denník Mladá fronta Dnes.

Blázon? Áno, som

To je celý Řepka. Na jednej strane talentovaný obranca, ale tiež provokatér, ktorý naložil každému, koho na trávniku stretol. Súperom i rozhodcom. Od začiatku až do konca kariéry.

Problémový futbalista kedysi povedal: „Že som blázon? Áno, to som . Údajne som tiež magor, maniak, Jekyll a Hyde, čo ja viem čo ešte. Tieto nálepky beriem. Vlastne sa v nich spoznávam.“ Lenže to hral ešte futbal. „Voľný pád nastal až potom,“ pripomenul iDNES.cz.

Pre problémy si sám vymyslel pomenovanie – blikanec. V známej televíznej relácii – Uvolněte se prosím – ho vysvetlil takto: „Zrazu sa dostaví tma, preberiem sa až v šatni a vravím si: Blazón, čo si to zasa urobil? Ale v tom momente mi je všetko jedno. Pritom v súkromí som pohodový človek. Vznetlivý? Vôbec. Skôr by som povedal, že som flegmatik.“

Konflikt Tomáša Řepku s Edgarom Davidsom

S jeho pohodovou povahou mimo ihriska to zrejme až taká pravda nebude – od začiatku života po kariére si koledoval. Alebo inak: aký na tráve, taký aj mimo nej. Řepka minul všetky úspory, dvakrát sa rozviedol, neplatil alimenty. Chytili ho opitého za volantom, následný zákaz šoférovania porušil. A to je len výber z prehreškov, ktoré má tento 45-ročný Čech na rováši.

Súd mu to spočítal a na pätnásť mesiacov ho poslal do basy. Lenže Řepka sa odvolal. Áno, občas sa stáva, že sudcovia pri opakovanom konaní pôvodný trest zmiernia, prípadne ponechajú v platnosti. Ale bývalý hráč Sparty neurobil dobre, keď sa s prvou sankciou nezmieril. Sudca Mestského súdu v Prahe mu poriadne pridal. A to nie je všetko. „Pán Řepka nemá pred sebou najlepší máj,“ skonštatoval uštipačne muž v talári.

Samé alimenty

Řepka sa následne spovedal aj zo zanedbania povinnej výživy na sedemročného syna Markusa z manželstva s Erbovou. Na alimentoch jej dlhuje 219-tisíc českých korún. O dva dni neskôr si sadol na lavicu obžalovaných za staršieho Tommassa z prvého manželstva s Renátou Řepkovou – jej údajne dlhuje 941-tisíc.

Tomáš Řepka (vpravo) v drese Sparty vo februári... Foto: SITA/AP, Petr David Josek
Tomáš Řepka Tomáš Řepka (vpravo) v drese Sparty vo februári 2011.

A tu si pražský sudca opäť poriadne kopol do Řepku. „Má veľa exekúcií a to aj napriek tomu, že sa ako jeden z mála profesionálnych športovcov uplatnil v tých naprestížnejších futbalových ligách a nepochybne zarobil veľmi veľa peňazí,“ skonštatoval.

Nuž, pravda to je iba polovičná. Áno, Řepka si za hranicami Česka pekne zarobil – podľa odhadov až 200 miliónov korún v čistom. Aj po návrate do Sparty bol najlepšie plateným hráčom.

Druhá vec je, že veľa mu už nezostalo.

Vlastne nič.

Sľuboval, že sa polepší, že svoje labilné nervy už má pod kontrolou. „Možno som vyzeral ako magor, že patrím do Bohníc. Bol som len zapálený do hry, niečo ako časovaná bomba. Vibičovaný a neovládateľný,“ vysvetľoval.

Ale späť k peniazom. Lebo práve tie sú v kombinácii s horúcou hlavou jeho najväčším problémom.

„Nemám žiadny majetok. Manželke som nechal nehnuteľnosť za tri milióny. Moje majetkové pomery nie sú žiadne. Úspory odišli v prvom aj druhom manželstve. Príjmy momentálne nemám. Zarábam si hodinovými tréningami, ale to je almužna, pomáha mi mama. Je však dôchodkyňa a to sú len minimálne čiastky,“ vysvetľoval na marcovom súde ohľadom výživného na svoje deti.

Tomáš Řepka. Foto: SITA/AP, Tim Hales
Tomáš Řepka Tomáš Řepka.

Řepka po kariére skúšal čokoľvek. Okrem toho, že napísal tri autobiografie – Ďakujem, Rebel a Kapitán – si chcel privyrobiť aj ako čašník. Naďalej však platilo, že najlepšie to vedel na ihrisku. „Snažil sa, ale viete ako to je. Snaha niekedy nestačí. Nemá prax a niektoré veci sa musia riešiť flexibilne,“ spomínal na januárový experiment majiteľ malej pražskej reštaurácie.

Sprcha dvakrát týždenne

Futbalová kariéra je krátka, za ten čas si však hráči potrebujú zarobiť na celý zvyšok života. Lebo iné robiť zväčša nevedia. „Robil som aj správcu, staral sa o vozový park a tak ďalej. Teraz som bol na úrade práce a povedali mi, že nemajú pre mňa zaradenie, pretože som skoro 30 rokov nič iné nerobil. Celý život som kopal do lopty a zrazu ma hodili do vody,“ ľutoval sa.

Řepka vždy vedel, že je iný. Dokonca aj to, že v budúcnosti môže mať problémy. Keď sa ho počas kariéry pýtali na život po nej, tušil, že to nebude jednoduché. „Keď raz skončím, bude to moja polosmrť.“

Keď 27. mája nastupoval na výkon trestu, z okien naňho kričali spoluväzni: „Ideš do pekla. Budeš tu fajčiť ču..kov.“

Budíček o pol šiestej, večierka o pol desiatej. Sprcha dvakrát do týždňa a trojhodinová návšteva raz za mesiac. Ak Řepka vypustí zo svojho správania úlety, môže po desiatich mesiacoch požiadať súd o skrátenie trestu.

Očistec Tomáša Řepku sa začal.

TV Pravda: Andraž Šporar je najväčšou hviezdou slovenskej ligy a aj spoludržiteľom rekordu v počte nastrieľaných gólov. Pozrite si video (vysielané 27. 5. 2019)
Video

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #AC Sparta Praha #Tomáš Řepka