Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Doma šelma, v Ríme mača. Čo s českým Zlatanom?

Keď v marci opúšťali futbalový svätostánok Wembley, nezostala na nich suchá nitka. V českej kabíne sa po prehre 0:5 s Anglickom ozývali tvrdé slová a krik.

11.06.2019 11:41
Futbal Schick Foto: ,
Český útočník Patrik Schick v zápase proti Čiernej Hore.
debata

Z vyrovnanej partie a snahy zabodovať v úvode kvalifikácie na majstrovstvá Európy 2020, sa veľmi rýchlo stala len utopistická myšlienka.

„Bolo to hrozné. Chlapci sa musia zamyslieť. Takto nemôžeme uspieť,“ vysvetľoval českým novinárom kouč Jaroslav Šilhavý.

Zuteká z Ríma?

Jeho slová si zverenci vzali k srdcu. Hoci s favoritom pohoreli, s priamymi konkurentmi si to vynahradili. V piatok zdolali na Letnej Bulharsko 2:1, v pondelok zasa Čiernu Horu presvedčivo 3:0.

Česi majú postup na EURO vo vlastných rukách. A leví podiel na tom má Patrik Schick. Muž bez klubovej formy, ktorý v najcennejšom drese strieľa ako o život.

„Každý útočník potrebuje góly. Dôležitejšie však je, že sme späť v hre o európsky šampionát,“ reagoval Schick po výhre nad Čiernou Horou.

Bulharom strelil oba góly Česka. Proti Čiernohorcom zasa zariadil druhý presný zásah – jeho krížnu prihrávku si Kopitovič vrazil do vlastnej bránky. V závere zápasu ho v pokutovom území fauloval Vešovič. K odpískanej penalte sa postavil a bezpečne ju premenil.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

National team #ceskarepre

Príspevok, ktorý zdieľa Patrik Schick (@p_schicky),

"Že by som ju ako faulovaný hráč nemal kopať? Na tieto veci príliš neverím. Záleží predsa najmä na tom, ako ju kopnete. Od začiatku som bol rozhodnutý, kam loptu pošlem,“ opisoval Schick.

„Je to vynikajúci hráč. Keď príde do národného tímu, vždy sa ukáže. Verím, že bude jedným z chlapcov, ktorí nám pomôžu naplniť postupový cieľ. Bavili sme sa aj o jeho budúcnosti v Ríme. Nerád by som však niečo konkretizoval,“ načrtol Schickove zajačie úmysly Šilhavý.

Pripomína Zlatana

Dvadsaťtriročnému rodákovi z Prahy sa nemožno čudovať. Hviezdne predpoklady zatiaľ nenaplnil. Keď víťaz Zlatej lopty z roku 2003 Pavel Nedvěd inicioval vlani Schickov prestup zo Sampdorie do Juventusu, mädlil rukami.

„Pripomína mi Zlatana Ibrahimoviča, keď prišiel do Juventusu. Tiež nemal veľa svalov, ale o dva-tri roky bola z neho ofenzívna beštia. Patrik je rovnaký – má skvelé nohy, je vysoký a rýchly,“ vravel vtedy Nedvěd.

„Je nadanejší ako Paulo Dybala. Má všetky predpoklady byť jedným z najlepších,“ pridal sa bývalý spoluhráč zo Sampdorie Antonio Cassano.

Z prestupu do Juventusu nakoniec vzišlo, nakoľko rodák z Prahy neprešiel zdravotnou prehliadkou. Ťažká rana na psychiku však mladíka nerozhodila. Pokračoval vo vynikajúcej streleckej forme a ozval sa ďalší taliansky veľkoklub.

„Som rád, že predo mnou je ďalšia výzva. Verím, že nesklamem,“ hovoril po podpise zmluvy s AS v júli 2018.

Dres s vlčicou na prsiach mu však nepadol. Rolu spasiteľa, ktorý nahradí Mohameda Salaha – prestúpil do Liverpoolu – sa mu nedarí naplniť. Namiesto korunky pre kráľa strelcov Serie A musel prehltnúť nomináciu na Bidone d'Oro 2018 (Zlatý smetiak pre najhoršieho hráča za uplynulý rok).

Schick však nie je zbabelec ani padavka. A tak sebavedomo hlási: „Nerád niečo vzdávam. Rád by som dokázal, že do tímu AS patrím.“

"V národnom tíme hrá omnoho uvoľnenejšie. Potrebuje dôveru. Má ju od nás, ale nie v Ríme. AS je obrovský klub, hrá pod veľkým tlakom. Nemá to jednoduché,“ hľadá príčiny Schickovho trápenia sa obránca Hoffenheimu Pavel Kadeřábek.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Coppa Italia #asroma

Príspevok, ktorý zdieľa Patrik Schick (@p_schicky),

Za dve sezóny osem gólov

To je na klubovej scéne obrovské. Na osem gólov a tri asistencie v drese AS potreboval celé dve sezóny – dovedna 58 zápasov. Na hráča s cenovkou 42 miliónov eur je to veľmi slabá vizitka.

„Niektorí futbalisti potrebujú viac času na to, aby si zvykli. Čakáme, kým nájde svoju formu a sebavedomie,“ vravel vlani dnes už bývalý kouč Rimanov Eusebio Di Francesco.

Šikovný stratég nedokázal v Schickovi prebudiť šelmu z reprezentácie. Pre porovnanie – v najcennejšom drese má v 17 stretnutiach sedem gólov a dve asistencie. Odchovanec Sparty pripomína v Ríme skôr mača, ktoré sa hľadá. A vyzerá to tak, že napriek snahe zostať vo Večnom meste sa poberie do mesta módy.

„Musíme počkať, kto v AS obsadí najdôležitejšie posty. Určite však máme alternatívy, že by Patrik mohol pokračovať aj v inom klube. A aj mimo Talianska,“ priblížil hráčov manažér Pavel Paska.

Talianske médiá vo veľkom špekulujú o tom, že jeho hviezdny klient bude nasledovať svojho prvého talianskeho futbalového učiteľa – Marca Giampaola. Ten by mal vymeniť Sampdoriu za AC Miláno.

„Uvidíme, čo sa stane. Teraz to nechcem riešiť. Je dôležité, že sme sa oklepali z debaklu s Anglickom a máme postup na ME vo vlastných rukách. Čaká ma dovolenka a potom sa uvidí,“ nechal všetko otvorené Schick.

Zostane verný svojej buldodžej náture alebo bude hľadať novú výzvu?

debata chyba
Viac na túto tému: #kvalifikácia #ME 2020 #Patrik Schick