Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Tentoraz bez zápasu legiend. Pelé po štvrťstoročí opäť zavíta na Slovensko

Pred 25 rokmi sa uskutočnila historická návšteva "kráľa futbalu" Pelého na Slovensku. Dnes už 78-ročný Brazílčan v septembri 1994 zavítal do Lučenca, Prešova a Košíc, kde mal počas exhibičného zápasu legiend Slovenska a Brazílie (0:4) čestný výkop a prítomných fanúšikov pozdravil vykopnutím 20 lôpt s jeho podpisom do hľadiska.

11.06.2019 09:14
debata
Pelé na autogramiáde v Košiciach. Vedľa jeho... Foto: Milan Krupčík
Pelé v Košiciach Pelé na autogramiáde v Košiciach. Vedľa jeho vtedajšia manželka Assiria Lemos, nad ním (zľava) profesor Julio Mazzei a manažér turné Joe Borbély

Počas svojej doteraz jedinej návštevy Slovenska sa Pelé stretol tiež s vtedajším prezidentom Michalom Kováčom a zúčastnil sa na veľkolepej autogramiáde, na ktorú si našlo cestu približne 5-tisíc priaznivcov.

„Historická návšteva Pelého bola najväčšia športovo-diplomatická udalosť v histórii samostatného Slovenska. Jeho dvojdňová návšteva vyvolala medzi ľuďmi eufóriu a bola to unikátna celosvetová reklama krajiny, ktorá prežívala turbulentné politické časy. ‚Kráľ futbalu‘ všetkých spojil a postaral sa o takú futbalovú fiestu, ktorá nemá obdoby v histórii Slovenska,“ povedal vtedajší manažér Pelého Joe Borbély, ktorý ho na Slovensko priviedol.

Trojnásobný majster sveta v priebehu jesene po štvrťstoročí opäť príde na Slovensko. Podľa Borbélyho sa tohtoročná Pelého návšteva uskutoční v septembri alebo októbri. Dôležitý bude tiež zdravotný stav tejto legendy svetového futbalu, ktorú museli v ostatných mesiacoch niekoľkokrát hospitalizovať v nemocnici.

Pelé. Foto: SITA/AP, Beto Barata
Pelé Pelé.

"Na margo Pelého návštevy v tomto roku pri príležitosti krásneho jubilea 25. výročia jeho historickej cesty môžem povedať, že v týchto dňoch prišlo k dohode s jednou finančnou skupinou, ktorá sa podujala organizačne zhostiť tejto mimoriadne prestížnej udalosti na dva dni. Organizátor však musel v dohode súhlasiť s klauzulou tzv. zásahu vyššej moci pre prípad nepredvídateľnej udalosti, a to pre labilný zdravotný stav Pelého v ostatnom čase.

Zmluvne sú dohodnuté štandardne dva možné termíny – september a ako alternatíva október. Tentokrát by to však bolo bez futbalového zápasu legiend. Pelého sprievod by mal mať maximálne päť členov. Počíta sa s tlačovou besedou, autogramiádou, oficiálnym prijatím a VIP recepciou pre limitovaný počet pozvaných hostí.

Detaily budeme postupne dolaďovať so zástupcami organizátora. Za miesto konania celej návštevy je určená Bratislava. Po nej, na žiadosť organizátora, by mal Pelé ešte na krátkej recepcii navštíviť zahraničné sídlo firmy organizátora v susednej krajine," doplnil Joe Borbély, manažér Pelého cesty a jeho dlhoročný osobný priateľ.

TV Pravda: Niekdajší slovenský futbalový reprezentant Samuel Slovák hodnotí sezónu Ligy majstrov.
Video
debata chyba
Viac na túto tému: #pelé