Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Nezničiteľnú rodinu nezastavila ani hladná mládež

Priniesť pravidelné súboje veľmocí. Zvýšiť finančné príjmy zväzov. Znížiť počet častokrát zbytočných prípravných zápasov. Poskytnúť šancu zažiariť aj futbalovým trpaslíkom. Dať im možnosť zahrať si s najlepšími.

10.06.2019 15:27
ronaldo futbal Foto: ,
Cristiano Ronaldo a jeho spoluhráči z tímu Portugalska oslavujú triumf vo finále Ligy národov UEFA.
debata

S týmito smelými cieľmi si Liga národov začala hľadať svoje miesto na futbalovej mape. V nedeľu sa skončila jej prvá edícia. Priniesla viacero zaujímavých momentov.

Splnila, niečo z toho, čo si predsavzala. A priniesla historicky prvého víťaza, ktorý potvrdil rolu úradujúceho futbalového kráľa Európy.

Otázkou však zostáva či má vo futbalovom svete budúcnosť ako napínavá výplň medzi majstrovstvami Európy a sveta.

Chcú aj tretiu trofej

Záverečný turnaj štvorice najlepších ovládli Portugalčania. Najskôr v semifinále zostrelil Švajčiarov hetrikom Cristiano Ronaldo. Tesný boj o novú trofej proti Holandsku – do finále prekĺzlo po výhre nad Anglickom – nakoniec rozlúskol po hodine hry Goncalo Guedes.

Útočník Valencie dostal gól ako na tácke po parádnej prihrávke Bernarda Silvu. Krídelník Manchestru City, ktorý sa stal najlepším hráčom Final Four, sa vrútil do šestnástky a nezištne našiel o rok mladšieho spoluhráča.

„Toto mužstvo má obrovský potenciál. S Cristianom aj bez neho. Títo mladí hráči dozrejú a budú ešte lepší,“ chválil spoluhráčov kapitán Cristiano Ronaldo. „Je skvelé vyhrať túto krásnu trofej a ešte pred domácimi fanúšikmi. Mám obrovskú radosť. Je to obrovský úspech pre nás aj celú krajinu,“ pridal sa Bernardo Silva.

Spolu s ďalšími mladšími hráčmi nebol pri tom, keď Portugalčania ovládli EURO 2016 vo Francúzsku. Vďaka desaťzápasovej sérii bez prehry čaká zverencov Fernanda Santosa po troch rokoch opäť veselé leto v štýle osláv veľkého triumfu.

„Je pre mňa veľká česť získať túto trofej pred domácimi fanúšikmi. Vďaka nej môžu vidieť, že Portugalsko má potenciál. Taký, že môže budúci rok obhájiť titul majstrov Európy,“ nešetril sebavedomím Ronaldo.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

A Taça é nossa! Final: Portugal 1-0 Holanda

Príspevok, ktorý zdieľa Comunidade portuguesa na Suíça (@portuguesesnasuica),

Jeden zlý večer

Tridsaťštyriročná ofenzívna hviezda vyzdvihla prínos trénera Santosa, ktorý z podceňovaného mužstva vytvoril víťazné. A neobišiel ani iniciátorov myšlienky zavedenia Ligy národov. Intenzita zápasov a príprava reprezentácií na ne podľa neho svedčí o tom, že novinka sa ujala.

„Je to skvelý projekt. Všetci k nemu pristúpili zodpovedne, pretože každá trofej je dôležitá,“ zamyslel sa Ronaldo.

„Vieme, ako na veľké víťazstvá. Za ostatných päť rokov sme vytvorili takmer nezničiteľnú rodinu. Aj pred týmto finále sme si verili, že zvíťazíme. Základom nášho triumfu bol tímový duch. Toto víťazstvo patrí hráčom, lebo si ho zaslúžili a nie mne. Ja len hovorím, oni konajú na ihrisku,“ pridal sa Santos.

Po stretnutí utešoval svojho náprotivka Ronalda Koemana. V zápätí od neho prijímal gratulácie. Po žoviálnom šepote do ucha portugalského kouča sa ten holandský na tlačovej konferencii trochu posťažoval.

„Neboli sme dosť dobrí, nemali sme svoj deň. Chýbali nám rýchlosť aj kreativita. Chlapci sú však mladí a hladní po úspechu. A jeden večer nemôže pokaziť dojem z celej súťaže,“ hodnotil ťaženie oranjes Koeman.

„Dokázali sme konkurovať Nemecku, Francúzsku, Anglicku aj Portugalsku – štyrom z poltucta najlepších európskych tímov. Urobili sme ďalší dôležitý krok,“ doplnil.

Skvelý turnaj

Na otázku, aký význam prikladá novoutvorenej Lige národov, niekdajší skvelý reprezentačný obranca odpovedal veľmi presvedčivo.

„Je to skvelý turnaj. Mohli ste vidieť tú radosť Portugalčanov po zisku trofeje. Aj my sme ju veľmi chceli získať. Taký záujem je najdôležitejší. Myslím si, že už v zápasoch skupinovej fázy bolo nasadenie všetkých tímov veľmi vysoké. Myšlienka vytvoriť Ligu národov bola výborná. Už sa nemôžeme dočkať pokračovania,“ ozrejmil Koeman.

V menovaní pozitív pokračoval aj Santos. Podľa neho má Liga národov nielen svetlú budúcnosť. Je si istý, že s postupom času získa aj luxusný status rešpektovanej súťaže.

„Liga národov raz bude klasikou. Som o tom presvedčený. Som rád, že sme ju vyhrali ako prvý a mohli odštartovať ďalšiu futbalovú etapu,“ uzavrel Santos.

Naplnia sa jeho smelé predpovede?

debata chyba