Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Futbalovú školu vymení za školu života. Vician odíde zo slovenskej ligy na Harvard

Od desiatich rokov pôsobil v Slovane Bratislava, po dovŕšení dospelosti odišiel za seniorským futbalom do Ostravy.

25.05.2019 11:43
Martin Vician Foto:
Martin Vician oslavuje strelený gól za FC Petržalka.
debata

Keď príležitosti z rôznych príčin neprichádzali, dnes 20-ročný futbalista Martin Vician sa vlani v lete vrátil na Slovensko. Sezónu odohral v Petržalke. Nováčikovi II. ligy pomohol k umiestneniu v strede tabuľky. Z pozície stredopoliara nastrieľal štyri góly.

Progresívny klub snažiaci sa nadviazať na slávne časy Artmedie sa v nasledujúcej sezóne pokúsi o ďalší krok vpred. Dlhodobým cieľom Petržalky je návrat do najvyššej súťaže. Od leta sa oň bude pokúšať už bez Viciana.

Mladík odchádza do Spojených štátov. Prijali ho na prestížnu univerzitu Harvard. Popri štúdiu bude hrať za univerzitný tím.

„Môjmu prijatiu predchádzala dlhá a naročná cesta, ale nakoniec to vyšlo a som nesmierne šťastný, že môžem skĺbiť futbal a školu v takej miere. Štúdium bolo pre mňa vždy dôležité, no vedel som, že čím budem starší, tým bude študovať a hrať náročnejšie,“ vraví Vician pre klubový web Petržalky.

„Vedel som, že univerzity v USA poskytujú možnosť študovať a popri tom hrať univerzitnú ligu. Páčilo sa mi to a tak som začal komunikovať s univerzitnými trénermi a zisťoval som, ako to celé funguje a čo všetko musím spraviť pre to, aby som sa do Ameriky dostal,“ pokračuje.

„Keby mi niekto povedal, že budem raz prijatý na Harvard, tak sa asi usmejem a poviem, že to je nemožné. No ja som v auguste minulého roka uveril tomu, že to možné je a robil som pre to všetko, čo sa dalo. Veľa vecí je nereálnych dokým ich nespravíte,“ vyslovil krédo Vician.

Vician ako mnohí iní jeho rovesníci balansoval na hrane, či svoj život zasvätiť štúdiu alebo športu. Svoju rolu zohrala jeho mama, ktorá zakaždým kládla dôraz na význam kvalitného vzdelania.

"Počas mojej, zatiaľ krátkej, futbalovej kariéry som počúval zo všetkých strán ako sa nedá byť výborným študentom a popri tom aj výborným futbalistom. Že to k sebe proste nepasuje a buď si jedno alebo druhé.

Často si neuvedomujeme, že 17-roční či 18-roční futbalisti si sami, veľakrát bez nejakej rady, vyberajú medzi štúdiom a vidinou slávnej kariéry futbalistu. Bohužiaľ, treba povedať, že sú k tomu v mnohých prípadoch aj nútení.

Ak máš možnosť, nestav všetko na futbal, na šport, na svoje zdravie. Aj vzdelávanie sa je cesta, ako sa stať lepším športovcom, hoci to viacerí tak nevidia. Je to ťažšia cesta, no čím náročnejšia tá cesta je, tým je krajší jej výsledok," odkazuje mladým Martin Vician.

TV Pravda: S kamerou sme sa v pravidelnej rubrike Týždeň v športe vybrali za slávnym slovenským futbalovým klubom – Inter Bratislava. Chcete vedieť, kde dnes pôsobí? Pozrite si našu videoreportáž.

Video

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #futbal #štúdium #FC Petržalka #Harvard #Martin Vician