Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Počet mužstiev na MS v Katare sa nerozšíri. Môže za to aj politika

Medzinárodná futbalová federácia FIFA upustila od plánu rozšíriť počet účastníkov majstrovstiev sveta 2022 v Katare na 48. Federácia dnes oznámila, že najbližší šampionát odohrá rovnako ako doteraz 32 mužstiev.

22.05.2019 22:22 , aktualizované: 22:36
Al Wakrah Foto: ,
Štadión Al Wakrah, jedno z dejísk futbalových MS 2022.
debata

Veľkým propagátorom zvýšeniu počtu účastníkov je prezident FIFA Gianni Infantino. O rozšírení MS 2022 sa na jeho popud malo hlasovať na kongrese federácie 5. júna v Paríži. Kvôli logistickým a politickým problémom ale návrh na rozšírenie nepredložia.

„Po dôkladných a komplexných konzultáciách so všetkými stranami, ktorých sa to týkalo, sme rozhodli, že za súčasných podmienok žiadosť nemôže byť podaná,“ uviedla dnes FIFA, ktorá ako jeden z dôvodov uviedla málo zostávajúceho času na zmenu organizácie šampionátu.

Nič sa nemení na už skôr schválenom šampionáte pre 48 mužstiev v USA, Kanade a Mexiku v roku 2026.

O rozšírenie počtu účastníkov už pre rok 2022 sa usiloval sám Infantino. Vzhľadom na obavy, že by Katar s iba 2,7 milióna obyvateľmi akciu takého významu a rozsahu nezvládol, uvažovalo sa o presunutí niektorých zápasov aj do okolitých krajín.

Miestna politická situácia, keď proti Kataru od roku 2017 vedú niektoré krajiny Perzského zálivu na čele so Saudskou Arábiou diplomatickú vojnu, však túto snahu zmarila.

Ako možnosti zostali iba neutrálne krajiny Kuvajt, kam sa vydal lobovať v apríli Infantino, a Omán, ktorý ponuku FIFA odmietol. Samotná federácia teraz nakoniec uznala, že na prípravu časti šampionátu v inej krajine nie je dosť času.

debata chyba
Viac na túto tému: #MS 2022 vo futbale