Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Skončil v kóme, nemohol jesť. Poborský chystá ďalší lob

Keď zaznie jeho meno, v pamäti sa hneď prehrá krátky futbalový film z roku 1996. Hoci je obohratý, neomrzí. Je o tom, ako vlasatý a nevysoký český talent zosmiešnil portugalskú legendu.

15.05.2019 10:00
poborský MS 2006 futbal Foto: ,
Karel Poborský (v popredí) na tréningu českej reprezentácie na MS 2006.
debata

Vítor Baía sa vybral ďaleko od svojej bránky. Veľká chyba. Karel Poborský si to všimol a nezaváhal. Bývalého brankára FC Porto či FC Barcelona potrestal nezabudnuteľným spôsobom. Odštartoval postup českých futbalistov až do finále majstrovstiev Európy 1996.

„V národnom tíme som odohral 120 zápasov, ale strelil som len osem gólov. Málokedy sa mi to podarilo. Tento lob ponad Baíu bol špeciálny. Videl som, že vystupuje proti mne. Bol blízko. Rozhodol som sa v sekunde,“ opisuje Poborský svoj ikonický gól vo štvrťfinále ME 1996.

O dvadsať rokov sa dočkal ďalšieho veľkého víťazstva. Nad smrťou.

VIDEO: Poborského gól na ME 1996

Vyzerá, ako by hral v Led Zeppelin

Nie je žiadnym tajomstvom, že nevídaná česká jazda do finále po boku Pavla Nedvěda, Vladimíra Šmicera či Patrika Bergera Poborskému priniesla angažmán v Manchestri United. Ako k dohode došlo, však dnes 47-ročný rodák z Jindřichovho Hradca priznal v rozsiahlom rozhovore pre The Guardian.

„Boli sme čiernym koňom turnaja. Nikto od nás nič nečakal. Pred finále nás anglickí fanúšikovia hnali dopredu, lebo sme čelili Nemcom, ktorí vyradili práve domácich. Pred zápasom som mal stretnutie s Alexom Fergusonom. Opýtal sa ma, či by som nechcel prestúpiť do Manchestru United. Keď si vypočul moju kladnú odpoveď, odišiel. A o mesiac som hral na Old Trafforde,“ opisoval životné stretnutie Poborský.

Pre mladého muža, ktorý vyrastal v komunistickom Československu, to bola sedem rokov po nežnej revolúcii ideálna príležitosť presadiť sa vo vyspelom západnom svete.

Problémom však bola jazyková bariéra. Poborský sa musel učiť ruštinu, z angličtiny vedel sotva pár slov. Navyše, jeho výzor bol trochu uletený. Natoľko, že Ferguson na margo Poborského raz povedal: „Vyzerá ako metlák, ktorý hrá v Led Zeppelin a nie v United.“

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

#MUFC #Poborsky #KarelPoborsky

Príspevok, ktorý zdieľa Manchester United (@manchesterredsocks),

„Celý môj svet sa obrátil hore nohami. Točila sa mi hlava, nechápal som to. Zažil som v Česku šialené časy a zrazu sa mi otvorili nové možnosti. Bolo to komplikované pre mňa aj United. Len vďaka gestám, rukám a mávaniu vlajok som vedel, čo odo mňa na tréningu chcú,“ pokračoval Poborský.

Krátko po šampionáte – 1. júla 1996 – zinkasovala Slavia Praha štyri milióny eur. A hoci Poborský vydržal v kádri United len osemnásť mesiacov, neľutuje. Počas náročných začiatkov si našiel nových kamarátov. R

yana Giggsa, Paula Scholesa, bratov Garyho a Phila Nevillovcov či Davida Beckhama. Práve on bol jedným z dôvodov, prečo Poborský po necelých dvoch sezónach odišiel do Benfiky Lisabon.

„Bol som v šoku, ako ma prijali. Všetci chceli, aby som sa cítil dobre. Obzvlášť Giggs, Scholes a Eric Cantona. Medzi mnou a Beckhamom nebola zlá krv. Povzbudzoval ma, často sme sa rozprávali o rodinách. Akceptoval som, že on je číslo jeden a ja iba jeho záskok. Hoci som musel odísť, moje srdce stále bije pre United,“ reagoval Poborský.

Mozog mu napadla infekcia

Kariéru ukončil pred dvanástimi rokmi. Užíval si futbalový dôchodok, pomáhal českému futbalu na rôznych úrovniach. Zúčastňoval sa charitatívnych akcií aj zápasov legiend.

Jeden ho čaká už onedlho pri spomienke na pamätné finále Ligy majstrov 1999 proti Bayernu Mníchov. Hoci Poborský sledoval neuveriteľný obrat v záverečných sekundách už len ako priaznivec United, 26. mája sa opäť predstaví na Old Trafforde.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Una de las melenas más icónicas del fútbol europeo: Karel poborský . . ⏩ Follow @atresdedos10

Príspevok, ktorý zdieľa A Tres Dedos ™ (@atresdedos10),

„Nič z toho sa nemuselo stať. Keby som v lete 2016 šiel do nemocnice o deň neskôr, tohto interview ani spomínaného duelu by som sa nedožil,“ priznal pre Guardian.

Poborského bystrú futbalovú myseľ napadla infekcia mozgu. Rozšírila sa tak rýchlo, že ho okamžite po príchode do nemocnice uviedli do umelého spánku. Vraj to bola jediná možnosť, ako českú legendu zachrániť.

„Keď som sa prebral z kómy, niekoľkokrát sa ma pýtali na meno. Mal som paralyzované všetky svaly na tvári, pretože infekcia napadla môj mozog. Tri týždne som bol v karanténe. Bral som silné antibiotiká priamo do žíl. Nemohol som jesť. Musel som si zakrývať oči, lebo boli veľmi senzitívne na svetlo. Mal som veľký strach. Som vďačný lekárom, že ma zachránili,“ doplnil Poborský.

Momentálne poctivo trénuje. Možno sa o niekoľko dní pokúsi po Baíovi nachytať aj Olivera Kahna. Drzým lobom ako za starých čias…

„Nechajte sa prekvapiť,“ usmial sa.

TV Pravda: S kamerou sme sa v pravidelnej rubrike Týždeň v športe vybrali za slávnym slovenským futbalovým klubom – Inter Bratislava. Chcete vedieť, kde dnes pôsobí? Pozrite si našu videoreportáž.

Video
debata chyba
Viac na túto tému: #futbal #Karel Poborský