Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Malý a smiešny pohár? Je veľký a aj významný, znie z odpisovanej Trnavy

Trnava prežíva nekaždodenný futbalový príbeh. Pred rokom získal Spartak po 45 rokoch titul. Teraz po 21 rokoch oslavuje triumf v Slovenskom pohári.

02.05.2019 17:16
Trnava, Žilina Foto: ,
Radosť futbalistov Trnavy po zisku Slovenského pohára.
debata (1)

Víťaz pohára sa ešte nezachránil

V zime klub takmer skolaboval. Odišiel majiteľ, tréner, takmer celá základná jedenástka a ďalší hráči, ktorí sa zaslúžili o titul a úspešné ťaženie v Európskej lige. Spartak na jar bojuje o záchranu. Napriek tomu získal aj tento rok cennú trofej a zahrá si v európskej súťaži.

Žilina bola vo finále favorit, ale Trnava si očividne verila. Hneď po zápase si jej hráči natiahli na seba špeciálne tričká s nápisom Pohár je náš!

„Zažili sme Európsku ligu vlani na jeseň. O to väčšiu sme mali teraz motiváciu. Víťazstvo má veľkú cenu, aj pre mňa osobne, je to moja prvá trofej v úlohe hlavného trénera,“ vravel český kouč na trnavskej lavičke Michal Ščasný.

Trnave sa podarilo v zime sformovať úplne nové mužstvo. Zo základnej zostavy, ktorá nastúpila 13. decembra v skupine Európskej ligy s Fenerbahce, hral v stredu v Nitre len Yilmaz. Ščasný prežíval zadržiavanú radosť, nemyslí si, že pohár zachránil celú sezónu.

Triumf Trnavy vo finále Slovenského pohára Fotogaléria - 14 fotiek Všetky fotky
Trofej pre víťaza Slovenského pohára pred...

„Úľava zatiaľ neprišla. Máme ešte otvorenú jednu súťaž. V lige nás už v sobotu čaká ťažký zápas v Senici, neviem si predstaviť, čo bude, ak by sme ho nezvládli. Odfúknem si až potom, keď budeme na sto percent zachránení.“

Majiteľ rokuje o predaji klubu

Trnavská budúcnosť je stále dosť neistá. Aktuálny šéf klubu Marek Ondrejka naznačil, že momentálne prebiehajú vážne rokovania o predaji klubu, mal by ho prevziať silný investor.

„Jeho stopercentným vlastníkom je stále Vladimír Poór a napriek tomu, že v klube skončil, finančne nás stále podporuje. Bez neho by sme nemohli pokračovať, nedohrali by sme ani jarnú časť ligy. Verím, že ho predá serióznemu záujemcovi, ktorý bude garantovať ďalšie reálne napredovanie,“ vysvetlil situáciu.

Kapitán Marek Janečka prišiel do klubu v zime, vlani nezískal s Trnavou titul, ani si nezahral v Európskej lige.

„Keď som sa vrátil do Trnavy, už v zime sa hovorilo o tom, že vyhrať pohár by bola najschodnejšia cesta zahrať si opäť v Európe. To sme splnili, pre mňa to znamená veľa, v mojej kariére je to prvá a možno aj posledná trofej. Viem, že tréner El Maestro pred rokom vravel, že je to malý a smiešny pohár. Nebol som tu vtedy, ale El Maestra uznávam a rozumel som mu. Teraz však musím povedať, že pohár je ťažký i veľký. A aj pekný a pre nás významný,“ vravel Janečka držiac v rukách novú víťaznú trofej.

Balaj: Dva góly po prehre netešia

Trnava viedla 3:0, ale za 21 minút o náskok prišla. „Som rád, že tu teraz vôbec stojím. Bolo to strašné, vedel som, že ak Žilina zníži, je schopná ešte zvrátiť vývoj. Odrazu bolo 3:3 a čakal som, ako mužstvo zareaguje. Našťastie to zvládlo,“ komentoval tréner Trnavy.

Jeho tím inkasoval všetky góly po rohoch. „To je náš problém. Góly dostávame vždy po štandardných situáciách. Ani v lige nepadajú do našej siete z hry,“ zdôrazňoval Ščasný.

Žilina znížila hneď po trnavskom treťom góle, čo bol dôležitý moment. Kontaktný gól prišiel rýchlo a vlial jej novú energiu. Ukázala pozoruhodný obrat, ktorý oceňoval aj jej tréner Jaroslav Kentoš. „Potvrdilo sa, že mužstvo má charakter a dobrú mentalitu.“

Brankár Trnavy Petr Bolek zasahuje vo finále... Foto: SITA, Martin Havran
Petr Bolek Brankár Trnavy Petr Bolek zasahuje vo finále Slovenského pohára proti Žiline.

Dva jej góly strelil hlavou mladý dlháň Filip Balaj, ktorý v Nitre pôsobil. „Z dvoch gólov, keď sa nevyhrá, nezostane po zápase žiadna radosť. Stále sme verili, že to zvládneme. Vraveli sme si, že ak dáme gól, dostaneme sa na koňa. To sa stalo, ale zápas sme nedotiahli. Sme teraz trochu smutní, ale musíme sa rýchlo preorientovať na ligu.“

Strelec do penaltového súboja nezasiahol. V predĺžení, v ktorom už tímy nemali sily na víťazný gól, ho tréner stiahol. „Bol som unavený, už by som mužstvu veľa nepomohol.“

Nedôstojný záver finále

Trnavčania získali pohár zaslúžene, boli na finále lepšie pripravení, koncentrovaní, ukázali aj väčšiu streleckú aktivitu. Žilina prvý polčas prespala a najmä preto napokon nedotiahla finále do úspešného konca. Ani po vyrovnaní nevyužila, že zápas mala v rukách a Trnava stratila pôdu pod nohami, nedotiahla zápas do konca.

Spartak mal početnú prevahu aj v hľadisku, oba tábory povzbudzovali svoje tímy, ale finále sprevádzalo už tradičné vyčíňanie divákov.

Spočiatku najmä Trnavčania vhadzovali na plochu svetlice a dymovnice, ale aj poháre a odpadky, v prvom polčase bolo finále tri razy prerušené a hrozilo, že sa nedohrá. Neskôr sa pridali aj žilinskí fanúšikovia, ktorých po zápase museli vyháňať z ich sektora policajné jednotky.

Po stretnutí vnikli na trávnik stovky fanúšikov Spartaka a opäť zasahovali kukláči. Množstvo ľudí na ihrisku narušilo záverečný ceremoniál, ktorý stratil dôstojnosť i vážnosť. Trofej sa ocitla v rukách víťazov po vyše hodinovom čakaní.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #mšk žilina #Spartak Trnava