Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Trnava má pohár i európsku miestenku. Žiline zmazanie náskoku nepomohlo

Finálové zápasy Slovenského pohára žilinským futbalistom nejdú. V stredu v Nitre v ňom nastúpili ôsmykrát a v pozícii favorita, ale opäť sa z trofeje netešili.

01.05.2019 20:51 , aktualizované: 21:09
Trnava, fanúšikovia Foto: ,
Fanúšikovia Trnavy skomplikovali organizátorom slávnostné odovzdávanie pohára.
debata (1)

Získal ju šiesty raz trnavský Spartak. MŠK Žilina zdolal v penaltovom rozstrele. V zápase viedol už 3:0, Žilina po prestávke vyrovnala, ale na úspech jej to nestačilo. V zbierke má stále len jeden pohár.

FC Spartak Trnava – MŠK Žilina 3:3 pp (3:3, 2:0), 4:1 v rozstrele z 11 m
Góly: 20. Miesenböck, 45.+4 a 48. Markoski – 50. a 71. Balaj, 68. Boženík. Rozstrel z 11 m: Košút – 1:0, Holúbek – 1:1, Depetris – 2:1, Káčer – nedal, Lovat – 3:1, Boženík – nedal, Abena – 4:1. ŽK: Košút, Miesenböck, Lovat, Čonka, Pekár – Káčer, Anang. Rozhodovali: Pavlík – T. Somoláni, Pozor, 6053 divákov.
Trnava: Bolek (119. Rusov) – Turňa, Abena, Košút, Lovat – Janečka (107. Depetris), Sloboda – Markoski (75. Hing-Glover), Miesenböck (72. Pekár), Čonka – Yilmaz
Žilina: Volešák – Anang (106. Minárik), Kaša, Králik, Sluka – Káčer, Škvarka, Diaz (46. Holúbek), Mihalík (99. Bernát) – Boženík, Balaj (111. Pečovský)

Triumf Trnavy vo finále Slovenského pohára Fotogaléria - 14 fotiek Všetky fotky
Trofej pre víťaza Slovenského pohára pred...

Žilinčania prespali prvý polčas, inkasovali v ňom dva góly a keď po príchode na ihrisko po prestávke vyťahoval Volešák loptu z bránky aj tretí raz, zdalo sa, že je rozhodnuté. Lenže Trnavčania sa s náskokom uspokojili, neboli aktívni a pozorní ako v prvom polčase a za poľavenie zaplatili.

Trnave vybavil náskok Miesenböck a potom dvoma gólmi na konci prvého a na začiatku druhého polčasu Markoski. Žilinčania dokázali rýchlo odpovedať na tretí gól, čo bol dôležitý moment. Už dve minúty po ňom Balaj znížil a vlial svojmu tímu novú nádej. MŠK si utvoril tlak a zužitkoval ho dvoma gólmi – najprv skóroval Boženík a Balaj svojím druhým gólom vyrovnal.

V závere už bola opäť nebezpečnejšia Trnava a v nadstavenom čase podržal Žilinu brankár Volešák. Predlžovalo sa 2×15 minút, ale diváci už gól nevideli, mužstvá si väčšie šance nevypracovali. Na rad prišiel penaltový rozstrel a ten lepšie zvládli Trnavčania, vyhrali ho 4:1. Minútu pred koncom predĺženia prišiel na ihrisko brankár Rusov a ten chytil penaltu Káčerovi i Boženíkovi.

Finále sledovalo šesťtisíc divákov, prevahu v hľadisku mali Trnavčania, tvorili z nich polovicu. Zápas už tradične sprevádzali neprístojnosti fanúšikov. Rozhodca Pavlík ho prvý raz prerušil v 12. minúte. Cez čierny a zapáchajúci dym, o ktorý sa postarali Trnavčania, nebolo vidieť na časť plochy. Dymovú šou sprevádzali aj delobuchy.

Dymovnice v sektore Trnavy v pohárovom finále... Foto: TASR, Henrich Mišovič
Trnava, Žilina, fanúšikovia Dymovnice v sektore Trnavy v pohárovom finále proti Žiline.

Podobné situácie sa zopakovali ešte viackrát, na plochu lietali najmä z trnavského sektora plastové poháre i iné predmety. Až po hrozbe, že rozhodca ukončí zápas, sa situácia upokojila. Po penaltovom rozstrele vbehli stovky trnavských fanúšikov na plochu, oslavovali triumf a skomplikovali organizátorom slávnostné odovzdávanie pohára.

Hlasy po zápase /RTVS/:

Michal Ščasný, tréner Trnavy: „Klobúk dolu pred chalanmi. Vyhrávali sme 3:0, Žilina dokázala vyrovnať, bolo to ťažké, ale my sme sa do toho opäť dostali. Zápas sme mali vo svojich rukách, ale vo futbale existujú aj štandardky a oni z nich dali tri góly. Už na včerajšom tréningu sme sa rozprávali, že v predĺžení je ešte jedno striedanie a že by mohol ísť Rusov do bránky na penalty. Má výborné reflexy. Je to super, máme pohár a miestenku do Európy.“

Dobrivoj Rusov, brankár Trnavy a hrdina rozstrelu: „Je to neopísateľný pocit. Keď som bol mladší, tak som sníval, že by som si zachytal jedenástky aj v nejakom pohári, lebo to mám rád. Ďakujem trénerovi, že mi dal tú možnosť a budem si to pamätať do konca života. Chalani ukázali neskutočnú mentálnu silu, po tom, čo Žilina vyrovnala, zvládli to a vyhrali sme. Dúfam, že aj vďaka tomuto výsledku budú ľudia hodnotiť túto sezónu pozitívne.“

Jaroslav Kentoš, tréner Žiliny: „Všetci sme sklamaní. Penalty sú lotéria a pre Trnavu dopadli lepšie, my to musíme nejako prežiť a ideme ďalej. Chalani ukázali silnú mentalitu a charakter, streliť tri góly za stavu 0:3 je niečo výborné. Na druhej strane, dostali sme dva lacné góly, urobili sme chyby a súper nás potrestal.“

Marek Ondrejka, prezident Trnavy: „Za stavu 3:0 sme verili, že by sa nám to mohlo podariť, po vyrovnaní súpera sme mali tlak snáď 220. Napokon sme to zvládli. Pre tak malý klub ako Spartak je zisk titulu pred rokom a teraz úspech v Slovenskom pohári je niečo výnimočné. Dlho sme na toto čakali. Aktuálne prebiehajú vážnejšie rokovania o predaji klubu, ale to je parketa vlastníka. Vážim si, že nás stále podporuje.“

1 debata chyba
Viac na túto tému: #mšk žilina #Spartak Trnava