Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Bero: S trénerom môžem hovoriť aj po rusky. Pôjdem na svadbu do Moskvy

Matúš Bero (23) prežíva výbornú sezónu. Pravidelne nastupuje v strede zálohy Vitesse Arnhem, patrí k najvyťaženejším hráčom, s ôsmimi gólmi je druhým najlepším strelcom tímu.

25.04.2019 18:46
Matúš Bero (vpravo) Foto: ,
Matúš Bero.
debata

V týždni v zápase s ligovým lídrom Ajaxom Amsterdam pred vyše 50-tisíc divákmi nahral spoluhráčovi Foorovi na gól, ale favorit aj vďaka dvom penaltám vyhral 4:2 a slovenský futbalový reprezentant videl v závere červenú kartu.

Prečo ste nedohrali zápas?

Bolo to po druhej žltej karte až v nadstavenom čase, prvú som videl za protesty po penalte, druhú za faul pri čiare v strede ihriska. Súper si hodil dopredu loptu, neskoro som zareagoval, bežný faul. Rozhodca si podľa mňa ani neuvedomil, že už jednu žltú mám, chvíľu sa pozeral do poznámok a potom vytiahol červenú.

Podľa výsledku sa zdá, že ste Ajaxu celkom vzdorovali…

Začali sme s piatimi obrancami a hrali zo zabezpečenej obrany. Potvrdilo sa, že hráči Ajaxu majú veľkú kvalitu a keď ich necháte hrať, je to voda na ich mlyn. Do prestávky mali jasne lepšie držanie lopty, ale veľa šancí si neutvorili. Dostali sme len jeden smoliarsky gól. Po prestávke sme hru viac otvorili, ale inkasovali sme ďalšie dva góly a bolo rozhodnuté.

Ajax prekvapil postupom do semifinále Ligy majstrov. Dávate mu šance aj proti Tottenhamu?

Tottenham má skvelý tím, ale Ajax ho môže potrápiť a možno aj vyradiť. Hrám holandskú ligu, aj preto Ajaxu verím a prajem mu, aby si zahral aj vo finále.

V čom spočíva najväčšia sila Ajaxu?

Má mladý, dravý tím, nechýba mu sebavedomie, nebojí sa hrať ani pod tlakom. Dokáže futbalovo zvládnuť aj ťažké situácie. Stavia nielen na kolektívnom prístupe, ale má aj skvelé individuality, akými sú Tadič, De Jong i ďalší.

Matúš Bero. Foto: Pravda, Ľuboš Pilc
Matúš Bero Matúš Bero.

Mohol by Ligu majstrov aj vyhrať?

Pred zápasmi v skupinách asi málokto predpovedal, že sa prebojuje tak ďaleko. Dokázal viac, ako sa čakalo. V semifinále sú kluby, ktoré si to najviac zaslúžili. Ja som fanúšik Liverpoolu a nebol by som proti, keby sa s ním Ajax stretol vo finále.

Na koho strane by ste boli potom ako hráč holandskej ligy?

Liverpoolu držím palce od šiestich rokov, môj favorit by bol jasný.

Ajax nemá zatiaľ nič isté ani doma. Vedie síce tabuľku, ale krok s ním stále drží PSV Eindhoven. Kto získa titul?

Bude to napínavé a vyrovnané do posledného zápasu. Kto z dvojice teraz zaváha, stratí šancu. Oba tímy sú pod veľkým tlakom a uvidíme, kto ho lepšie zvládne. Každý z nich hrá iným štýlom. PSV je tiež silný. Vychádza zo zabezpečenej obrany a výborne využíva kontry, má extrémne rýchlych hráčov. Ajax je herne dominantný s veľkým držaním lopty, možno by si tento rok o máličko viac titul zaslúžil.

Holandská liga je trošku v tieni piatich najväčších súťaží. Akú má úroveň, kam by ste ju zaradili?

Netrúfam si to komplexne porovnávať a robiť poradie súťaží. Holandská je mladá, agresívna, vyrovnaná, radím ju vysoko. Preferuje sa v nej veľmi ofenzívny futbal, či hráte s prvým alebo posledným tímom, všetky sú zväčša útočne naladené. Nie je to len o Ajaxe a PSV, všetci súperi vás poriadne preveria.

Aj vášmu Vitesse sa celkom darí, patrí mu siedma priečka. Aké sú jeho ambície?

Radi by sme získali miestenku v predkole Európskej ligy. Pre nás to znamená dostať sa do play off, v ktorom sa predstavia štyri tímy a víťaz si vybojuje účasť v pohárovej súťaži. Kvalitu na to máme, dúfam, že budeme mať aj potrebné šťastie.

V dlhodobej súťaži vás čakajú ešte dve kolá, potom sa rozhodne o účastníkoch baráže…

Motiváciu máme veľkú. Nastúpime proti dvom tímom z druhej polovice tabuľky, jeden je Graafschap, ktorý ešte bojuje o záchranu a druhý Venlo.

Vypracovali ste sa na oporu tímu. Ste vo Vitesse spokojný?

Holandská liga mi sedí. Pravidelne nastupujem v ťažkej súťaži. Po minulom roku, keď som toho v Trabzonspore veľa nenahral, je to výrazný posun dopredu. Zvýšilo sa mi herné sebavedomie. Sám na sebe cítim, že sa každý zápas zlepšujem.

Trénerom Vitesse je známy ruský tréner Leonid Sluckij, ktorý viedol aj reprezentáciu…

Trochu si ho doberám, pripomínam mu Hamšíkov gól na poslednom Eure, kde sme zdolali Rusko a on sedel na jeho lavičke. Má aj ruských asistentov, v priebehu sezóny prišli známi bratia Berezuckí, ktorí ukončili aktívnu kariéru.

Ako sa dohovárate s trénerom a spoluhráčmi?

Tréner hovorí po anglicky, týmto jazykom komunikujeme v šatni všetci. Ale ja som sa učil aj ruštinu, takže s trénerom môžem ako jediný hovoriť aj v jeho rodnej reči. Pravda, okrem ruského spoluhráča Vjačeslava Karavajeva, ktorý predtým pôsobil aj v Sparte Praha. Ten sa po sezóne bude ženiť a mám aj s priateľkou Klaudiou pozvanie na svadbu do Moskvy. Nikdy som tam nebol, už sa teším.

Skúšate aj holandčinu alebo ju vôbec nepotrebujete?

V klube ju veľmi nepotrebujem, nejaké slovíčka a vety som pochytil, ale v holandčine by som sa zatiaľ nedohovoril. Učím sa ju sám pre seba, je to naozaj ťažká reč, nejaký mix nemčiny, flámštiny, francúzštiny… všetkého možného.

Dlho ste si zvykali na nové prostredie?

Ani nie. Arnhem mi trochu pripomína Trenčín, len je o niečo väčší. Vládne tu pohoda, pokoj. Žijem na dedinke hneď vedľa mesta, aj to mi evokuje domov, vyrastal som v Zamarovciach. Som tu spokojný. Teraz je tu so mnou aj Klaudia, takže sa cítim ako doma.

Sledujete aj slovenskú ligu a Trenčín, kde ste pôsobili a ktorému sa teraz nedarí?

Samozrejme, držím mu palce, podporujem ho aspoň na diaľku a dúfam, že to zvládne. Som v kontakte najmä s Lukášom Skovajsom, s ktorým som vyrastal a sme výborní kamaráti, v Trenčíne sme spolu prežili krásne časy.

debata chyba
Viac na túto tému: #Vitesse Arnhem #Matúš Bero