Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Česi sú zásluhou Slavie a Plzne medzi elitou. Slovensko? Až za Azerbajdžanom

České kluby po vyradení posledného zástupcu v tejto pohárovej sezóne, pražskej Slavie, zakončia vrcholiaci ročník na trinástom mieste Rebríčka národných koeficientov UEFA.

19.04.2019 14:11
Souček Slavia Foto: ,
Tomáš Souček (Slavia Praha) počas zápasu v Londýne.
debata

Červenobieli vďaka svojmu ťaženiu až do štvrťfinále Európskej ligy získali na odmenách a bonusoch v prepočte zhruba 216 miliónov českých korún (8 640 000 eur).

Ďalšie peniaze si pripíšu z predaja vstupeniek a z podielu z predaja marketingových a vysielacích práv. Podľa klubu príjmy zatiaľ dosiahli už 266 miliónov korún (10 640 000).

Český futbal mal istotu 13. miesta v rebríčku koeficientov už po predchádzajúcom kole, v ktorom Slavia senzačne vyradila päťnásobného víťaza Európskej ligy Sevillu. Pred štrnástym Gréckom majú české kluby jednobodový náskok, na dvanástej Rakúsko potom strácajú viac ako dva a pol bodu.

Slovensku patrí v rebríčku až 30. miesto, pred ním sú napríklad aj Cyprus, Azerbajdžan či Bulharsko.

Kľúčové bolo pre české kluby skončiť do 15. miesta, čo znamená aj pre sezónu 2020/21 päť tímov v pohároch a dvoch zástupcov v kvalifikácii Ligy majstrov.

Slavia v tejto pohárovej sezóne získala 14,5 bodu, čo je o tri a pol bodu viac ako Plzeň, ktorá štartovala v základnej skupine Ligy majstrov a zahrala si úvodné kolo jarnej vyraďovacej fázy Európskej ligy. Body sa vždy delí počtom účastníkov v pohárovej sezóne, v prípade Česka piatich.

Slavia najviac zinkasovala za postup do základnej skupiny Európskej ligy, za ktorý získala 2,92 milióna eur.

V odmenách v tejto pohárovej sezóne však zďaleka nedosiahla na Plzeň, ktorá priamym postupom do skupiny Ligy majstrov a následnými výsledkami stanovila nové česko maximum. Obhajca ligového titulu zarobil skoro 770 miliónov korún (30 800 000 eur).

debata chyba
Viac na túto tému: #UEFA #Slavia Praha #Viktoria Plzeň