Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Neuveriteľný príbeh. Päťdesiatročný inštalatér sa dostal do reprezentácie

Koľkí futbalisti si môžu povedať, že premiérovú nomináciu do reprezentačného mužstva dostali v 49 rokoch? Iba jeden - inštalatér z anglického Ipswichu Martin Smith.

16.04.2019 14:58
debata

Na nedávnom charitatívnom zápase si ho všimli zástupcovia národného mužstva Britských Panenských ostrovov a povolali ho na marcové zápasy Ligy národov CONCACAF proti Bonaire (1:2) a súostroviu Turks a Caicos (2:2).

Smith bol v spomenutých zápasoch na lavičke ako náhradný brankár. Do hry nezasiahol. „Užíval som si futbal, pretože som nehral hádam 15 alebo 20 rokov. Týždeň pred úvodným marcovým duelom mi zavolal reprezentačný tréner, že jeden z anglických gólmanov, ktorý pravidelne lieta na zrazy tímu Britských Panenských ostrovov, si zlomil rameno a opýtal sa ma, či by som mal záujem plniť úlohu náhradného brankára a trochu si zatrénovať. Trvalo mi asi 12 sekúnd, kým som povedal, že do toho idem,“ uviedol Smith pre BBC Sport.

Britské Panenské ostrovy sú zámorské územie Veľkej Británie. Takže ľudia, ktorí tam žijú, sú považovaní za britských občanov, a každý, kto má britský pas, môže za nich nastúpiť. Samozrejme, za predpokladu, že spĺňa podmienky pobytu na ostrovoch.

Život mimo Veľkej Británie sa Smithovi vždy páčil. Pracoval ako delegát v dovolenkových destináciách na Tenerife či na Mallorke, až sa pred piatimi rokmi rozhodol presťahovať na Bahamy.

S bratrancom sa začali venovať inštalatérskym prácam na známom ostrove miliardára Richarda Bransona, kam chodieval oddychovať napríklad aj bývalý americký prezident Barack Obama.

„Stále sa štípem, či je to pravda. Týždeň v Anguille, kde sme hrali marcové zápasy, bol očarujúci. Pred duelmi nás sprevádzali policajné eskorty, na štadiónoch bolo plno ľudí a moji priatelia vo Veľkej Británii cez internet naživo sledovali ‚streamy‘ z týchto stretnutí, aby ma videli,“ doplnil Smith, ktorý v minulosti hrával futbal na amatérskej úrovni v rodnom Suffolku.

Z duelov, na ktoré do konca života nezabudne, pridal aj jednu zaujímavú historku. „Keď sme hrali proti ostrovom Turks a Caicos (taktiež zámorské územie Veľkej Británie, pozn.), rovnakú hymnu ‚God Save the Queen‘ zahrali až dvakrát. Najprv nám a potom aj súperovi. Uvidíme, čo bude, keď sa zotaví náš pôvodný náhradný brankár. Neprekážalo by mi, keby som bol tréner brankárov. Vždy však budem v prípade potreby k dispozícii,“ uzavrel Martin Smith.

Doteraz najstarším reprezentantom na medzinárodnej scéne, ktorý zasiahol do nejakého zápasu, bol vlani v septembri v dueli s Nigériou niekdajší najlepší svetový futbalista – Libérijčan George Weah, ktorý vtedy nastúpil vo veku 51 rokov a 345 dní.

debata chyba
Viac na túto tému: #futbal #Martin Smith