Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Sexuálny deviant sa vracia. Ktorý z klubov mu ponúkne prácu?

Slávne Wembley uvidel po prvý raz ešte ako chlapec. Ako jeden z najlepších hráčov pomohol svojej škole vyhrať prestížny turnaj, ktorý sa hral v útrobách najväčšieho štadióna na Britských ostrovoch.

10.04.2019 09:29
Britain Soccer Premier League Foto: ,
Adam Johnson (vľavo) v súboji s Paulom Dummettom z Newcastle United.
debata

Už vtedy si ho všimli viacerí mládežnícki tréneri. Do notesa si zapísali meno – Adam Johnson. Medzi zvedavých koučov a skautov patril aj dnes už nebohý Johnny Haynes.

Najslávnejší hráč, ktorý kedy obliekal dres Fulhamu, sa prišiel pozrieť na priateľský duel dvoch reprezentácií do 16 rokov. Pred súbojom mladých Angličanov s Brazílčanmi ho však zaujal drobný školák zo Sunderlandu.

„Si veľmi šikovný hráč. Máš skvelú ľavačku,“ vravel vtedy Haynes Adamovi a jeho rodičom. Nemýlil sa. Najmä vďaka vynikajúcej ľavej nohe to Johnson vo futbalovom živote dotiahol ďaleko. V osobnom však zašiel priďaleko.

Adam Johnson a jeho partnerka Stacey... Foto: SITA/AP, Owen Humphreys
Britain Soccer Johnson Court Case Adam Johnson a jeho partnerka Stacey Floundersová prichádzajú na súd v Bradforde.

Chystá návrat

Pred pár dňami sa v honosnom sídle za viac ako dva milióny eur konala veľká párty. Na počesť návratu slávneho majiteľa, ktorý svoje postavenie zneužil nechutným spôsobom. Johnson si odpykal polovicu zo šesťročného trestu za sex s maloletým dievčaťom a vrátil sa domov z väzenia.

„Rád by som sa verejne ospravedlnil za moje skutky. Viedli k spravodlivému rozsudku. Je mi veľmi ľúto, že som tým – priamo aj nepriamo – ovplyvnil životy iných. Nikdy sa to nemalo stať. Hlboko to ľutujem. Teraz sa chcem sústrediť na budúcnosť,“ vravel v oficiálnom prehlásení po prepustení z väzby v Doncastri.

Dovtedy sa k celej veci nevyjadril. Dokonca ani po vynesení rozsudku, pri ktorom podľa svedkov nevyjadril žiadnu ľútosť ani záujem. Johnson priznal, že jeho budúcnosť bude futbalová. Po incidente na prelome rokov 2014 a 2015 ho však čaká pri hľadaní nového zamestnávateľa poriadna fuška.

„Blízka rodina chápe, že znovuzrodenie Adamovej kariéry na Britských ostrovoch je šialený plán. Rozhnevalo by to množstvo ľudí. Do úvahy skôr prichádzajú kluby z Číny, či z Turecka,“ uviedol nemenovaný zdroj blízky Johnsonovcom pre The Sun.

Sexuálny deviant

Ani tam to však Johnson nebude mať jednoduché. Zločinec, ktorému psychiatri diagnostikovali sexuálnu závislosť i istú formu sexuálnej deviácie, prekročil hranicu únosného v decembri 2014. Cez sociálne siete sa spojil s 15-ročným dievčaťom. Bolo to v čase, keď bola dnes už jeho bývalá partnerka tehotná.

V druhej polovici januára 2015 bývalý hráč Middlesbrough, Leedsu, Watfordu a Manchestru City podpísal dievčaťu dva dresy Sunderlandu so svojím menom. O trinásť dni sa stretli opäť, tentoraz však padli aj prvé bozky.

V marci Johnsona zadržala polícia a obvinila ho zo sexuálneho styku s maloletou. Nakoľko sa nepotvrdil, Johnson pravidelne nastupoval v drese Sunderlandu, za čo si tréner Sam Allardyce vyslúžil s odstupom času ostrú kritiku.

„Na tréningu bol vynikajúci. V zápase patril medzi našich najlepších. A ja som netušil, že je z niečoho takého obvinený,“ kajal sa skúsený kouč, ktorého slová potvrdilo aj klubové vyhlásenie.

Adam Johnson v drese AFC Sunderland. Foto: SITA/AP, Scott Heppell
Britain Soccer Sunderland Johnson Suspended Adam Johnson v drese AFC Sunderland.

Sociálne nezrelý

Prišlo krátko po tom, ako si tridsaťjedenročný krídelník v marci 2016 vypočul rozsudok i nie príliš lichotivé slová na vlastnú adresu. Nie div. Veď v Johnsonovom dome našli napríklad zvieraciu pornografiu. Odvtedy to išlo dole vodou s Johnsonom i Sunderlandom.

„Je sociálne a psychicky nezrelý. Obeť utrpela niekoľko psychických tráum. Prejavilo sa to na jej správaní aj výsledkoch v škole. Obvinený sa dopustil budovania emocionálneho spojenia s dieťaťom kvôli získaniu dôvery so silným sexuálnym motívom,“ odznelo v súdnej sieni.

Odvtedy sa kruh jeho priateľov i sponzorov – Adidas s ním rozviazal kontrakt, EA Sports zasa vyradil jeho profil z hry FIFA 16 – poriadne zúžil. Anglická futbalová asociácia bola dokonca pod tlakom, aby Johnsonovi vzala dvanásť reprezentačných štartov. Ďalšie už sotva pridá.

„Niečo chystám, v najbližších dňoch poviem viac,“ odkázal hŕstke skalných priaznivcov Johnson. Snáď myslel na futbal.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #futbal #Adam Johnson #AFC Sunderland