Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Chorý systém, smiešne tresty. Futbal sa (ne)lieči z rasizmu

Smutná realita. Žiaľ, rasizmus sa stal sprievodným javom najmasovejšieho športu sveta. Futbal sa s touto dávnou chorobou ľudstva stále nevyrovnal. Jej bolestivé príznaky musia trpieť aj tí najlepší hráči sveta. Naposledy Angličan Raheem Sterling a Talian Moise Kean.

05.04.2019 19:35
Raheem Sterling Foto: ,
Raheem Sterling si zapcháva uši v zápase v Čiernej Hore, kde čelil rasistickým útokom.
debata (2)

Dvaja krídelníci tmavej pleti si pred niekoľkými dňami museli od fanúšikov Čiernej Hory, respektíve talianskeho klubu Cagliari, vypočuť spŕšku nadávok či zvuky napodobňujúce opicu. Niektoré individuá Sterlingovi s Keanom ukazovali neslušné gestá a hádzali im banány.

„Mám dosť. Systém je chorý, tresty za podobné prejavy smiešne. Momentálne premýšľam nad tým, že mi zostáva šesť-sedem rokov kariéry a skončím. Neviem sa dočkať, kedy zavriem za sebou futbalové dvere. Užijem si to čo najviac a potom urobím hrubú čiaru. Profesionálny futbalista by sa takto asi nemal cítiť, ale čo sa dá robiť?“ položil rečnícku otázku Danny Rose.

Dvadsaťosemročný krajný obranca – taktiež tmavej pleti – sa otvorene zastal Sterlinga. Jeden z najlepších hráčov Premier League prispel k víťazstvu Angličanov 5:1 na ihrisku Čiernej Hory. Jej priaznivcom hráč Manchestru City jasným gestom ukázal, čo si o ich konaní myslí. Zapchatými ušami i tvrdým vyhlásením po stretnutí vyslal jasný signál.

„Niečo také je v roku 2019 hanbou. Nič sa s tým nerobí už roky. Všetci vieme, že je to o farbe pleti, takže žiadna novinka. Som zvedavý, ako kompetentní naložia s touto situáciou. Konečne by mohla priniesť exemplárny príklad,“ citoval Sterlinga napríklad Sky Sports.

Briti sa ani nestihli poriadne spamätať zo spomínaného škandálu a už informovali o ďalšom. Po návrate do klubov vykročil Kean so spoluhráčmi za titulom. V 30. kole Serie A vyhral Juventus na ihrisku Cagliari 2:0. Jeden z gólov strelil aj Kean, ktorý čelil rasistickým útokom. Niečo také sa však nepozdávalo kapitánovi domácich Lucovi Ceppitellimu, ktorý sa rozhodol fanúšikom dohovoriť. Tí ho však zahádzali fľašami. „Je mi to ľúto. Nikto si nezaslúži niečo podobné,“ odkázal Keanovi Ceppitelli.

Kým devätnásťročného mladíka sa zastal jeden zo súperov, kontroverziu vyvolal Keanov spoluhráč Leonardo Bonucci.

„Vina je na oboch stranách 50 na 50. Moise nemal pred skalnými takto oslavovať a fanúšikovia zasa nemôžu takto reagovať. Sme profesionáli, nesmieme nikoho provokovať,“ prilial olej do ohňa strelec víťazného gólu.

Bonuccimu sa to podarilo. Vyprovokoval viacerých futbalistov k štipľavým odkazom. A to aj napriek tomu, že sa elitného stopéra kabína zastala a vysvetľovala to ako nedorozumenie.

„Vina je na oboch stranách 50 na 50. Jediné čo mi zostáva, je poriadne sa na tom zasmiať,“ napísal na instagram Sterling.

„Bravo, brat môj. Mám ťa veľmi rád. A odkáž Bonuccimu, že má šťastie, že som tam nebol. Namiesto toho, aby sa ťa zastal urobil toto? Som v šoku,“ pridal sa Mario Balotelli. „Pokiaľ nie sme schopní rozlíšiť ani to, čo je zlé a čo dobré, ako sa nám podarí rasizmus dostať preč z futbalu?“ pýtal sa Rose.

TV Pravda: Čo chýba Jozefovi Barmošovi v najlepšej osmičke Ligy majstrov a ktorá krajina má istú semifinálovú miestenku? Pozrite si video:

Video

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #raheem sterling #Danny Rose #Moise Kean