Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Vyhrážky, nadávky, bitky. Rozhodca je sám vojak v poli

Si slepý?! Čo to pískaš?! Zaplatili ti?! To je len malá a slušnejšia časť z verbálnych útokov, ktoré si musia vypočuť. A je jedno, či rozhodujú jednu z najlepších futbalových líg sveta alebo len provinčnú.

05.04.2019 09:07
ronaldo Foto: ,
Cristiano Ronaldo a rozhodca Cesar Arturo Ramos.
debata

Pri urážkach to nekončí. Mnohokrát si musia okrem vulgarizmov vypočuť aj vyhrážky či volať odťahovú službu alebo sanitku. Kvôli rozbitému autu či nosu.

Byť rozhodcom je náročné a niekedy veľmi nebezpečné povolanie. Svoje o tom vedia profesionáli i amatéri.

Počkali si ho na parkovisku

V novembri 2018 otriasol írskym futbalom škandál. Arbitra tamojšej nižšej súťaže Daniela Sweeneyho si po zápase počkali na parkovisku štyria muži. Traja z toho boli hráčmi klubu Mullingar Town, ktorý údajne rozhodnutiami poškodil. Sweeneyho zmlátili tak, že musel absolvovať päťhodinovú operáciu. V nemocnici pobudol niekoľko týždňov ako práceneschopný. Vyšetrovanie prinieslo 40-ročný zákaz pre troch futbalistov aj 500-eurovú pokutu pre klub.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Appalled By This.... Daniel Sweeney Suffered A Broken Jaw.. Damage To His Eye And Nose.. Assaulted After Refereeing A Match. #danielsweeney

Príspevok, ktorý zdieľa Ronan Burke (@ronanjjburke),

„Toto sú pokuty? To je vtip?“ pýtal sa Keith Hackett, bývalý elitný rozhodca najvyššej anglickej súťaže. „Mnoho rozhodcov pracuje pod neustálym tlakom a v strachu, ale jeden v nemocnici je jasný signál. Musíme to zastaviť.“

Pomohol iniciovať vytvorenie špeciálnej komisie na prešetrovanie podobných incidentov na Britských ostrovoch. Nevyhli sa im ani Bobby Madley či Mark Warren. Bývalí elitní rozhodcovia pre BBC vysvetlili, s čím všetkým sa museli vyrovnať.

„Na všetkých, ktorí sú na ihrisku, je obrovský tlak. Ste natoľko pohltení daným momentom, že vám ide prasknúť hlava. Snažíte sa od ostatných vecí odosobniť. S jediným cieľom – nebyť za toho, kto urobí obrovskú chybu,“ povedal Warren na margo finále majstrovstiev sveta 1998 vo Francúzsku.

Na čiare s kolegom z Juhoafrickej republiky Achmatom Saliem a v poli s hlavným arbitrom Maročanom Saidom Belqolom sledovali premiérový triumf domácich.

„Kompetentní sa tvária, že sú na strane rozhodcov. Práve oni však sťažujú našu prácu. Chceli, aby bola hra rýchlejšia a otvorenejšia. A tak napríklad zaviedli pravidlo o tom, že ak hráč nejaví záujem o loptu, vy ako čiarový rozhodca musíte správne odhadnúť, čo príde a či to bol ofsajd alebo nie,“ vysvetlil Warren.

Vypálime ti dom

Päťdesiatdeväťročný arbiter je rád, že má svoje časy s vlajkou za sebou. V dobe sociálnych sietí, mnohopočetných kamier, videoasistenta rozhodcu či dokonca virtuálnej reality – tento víkend ju v štúdiu Sky Sports prezentoval expert a bývalý futbalista Jamie Carragher – je práca rozhodcu ešte náročnejšia.

Jeho podstatne mladší kolega Madley by o tom mohol rozprávať hodiny. Po viac ako sto odpískaných stretnutiach v Premier League sa rozhodol pre radikálny krok. Odsťahoval sa do Nórska. Kvôli novým pracovným príležitostiam, priateľke i psychickým problémom.

„Ste sám vojak v poli. Tlak od hráčov či trénerov je rovnako silný ako kedysi. Je normálne, že nevyhoviete 22 rôznym ľuďom na ihrisku. Chápem to. A aj to, že niekedy máme v rukách ľudské osudy. Jedno rozhodnutie síce neodsúdi niekoho k zostupu či potvrdí víťaza ligy, ale môže k tomu veľmi dopomôcť,“ zamyslel sa Madley.

Tridsaťtriročný rodák z Wakefieldu sa taktiež nevyhol chybám v Premier League. Preto musel navštevovať psychológa ešte predtým ako bol zriadený špeciálny inštitút na riešenie podobných problémov. Tvoria ho odborníci i bývalí rozhodcovia. Ani oni však nedokážu odstrániť podľa Madleyho základný problém.

„Ako rozhodca sa nemôžete brániť. Keď chalanov niekto napadne mimo ihriska, asociácie to nevyšetria. Skôr sa opýtajú, či ste ich pokarhali kartou na ihrisku. Ak sa niekto na sociálnych sieťach vyhráža vašej rodine, čo sa stalo aj mne, nemôžete reagovať. Napíšu vám: vypálime ti dom aj s tvojou rodinou vo vnútri. A čo arbitri na to? Nič, nemôžu mať na facebooku či twitteri účty a teda ani možnosť brániť sa,“ kritizuje Madley.

Omyl veľmi bolí

Mrzí ho, že mnohí fanúšikovia sa na neho pozerajú cez zahmlenú optiku. Taktiež má rád futbal a aj rozhodovanie. Oboje bolo kedysi jeho živobytím. Dnes si ním privyrába zopár nórskych korún. A je rád, že peklo okolo milovanej hry sa skončilo.

„Myslia si, že po zápase sadnem do auta a spievam si. Je to názor mimo reality. Obrovský omyl v Premier League je veľká rana. Pre vaše sebavedomie i reputáciu. Človek – nech robí čokoľvek – nechce chybovať. Obzvlášť nie tak, aby výrazne ovplyvnil ostatných. Je to strašný pocit a veľmi to bolí,“ doplnil Madley.

S Warrenom sa obávajú budúcej sezóny. Na zápasy v najsledovanejšej futbalovej lige bude dohliadať aj systém VAR. Nástroj na zredukovanie chýb či tlaku vyvíjaného na rozhodcov? Bývali elitní arbitri si myslia, že to pre mužov s píšťalkou či vlajkou v ruke bude ešte náročnejšie.

„Stále to bude na ľudskej interpretácii videozáznamu. Príde k dobrým rozhodnutiam i zlyhaniam. Zoberte si napríklad nedávny postup Manchestru United cez Paríž Saint-Germain v osemfinále Ligy majstrov. Keby ste mali plnú miestnosť rozhodcov, polovica bude za odpískanie pokutového kopu, druhá proti. Nakoniec aj tak rozhodne šťastie, ktorý z nich sedí za monitormi a behá po ihrisku. Tentokrát sa priklonilo na stranu United,“ uzavrel Madley.

TV Pravda: Čo chýba Jozefovi Barmošovi v najlepšej osmičke Ligy majstrov a ktorá krajina má istú semifinálovú miestenku? Pozrite si video:

Video

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Premier League #futbalový rozhodca