Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Problémy obhajcu: nevyhral s konkurentmi, prišiel o Ronalda

Mala to byť skupina s jasným favoritom. A dvomi vyrovnanými mužstvami, ktoré si to rozdajú o druhú priamu miestenku na futbalové majstrovstvá Európy 2020.

26.03.2019 08:02 , aktualizované: 18:07
debata
Zranený Cristiano Ronaldo. Foto: SITA/AP, Armando Franca
Cristiano Ronaldo Zranený Cristiano Ronaldo.

Po prvých dvoch stretnutiach v kvalifikačnej B-skupine sú však papierové predpoklady naruby. Naháňačku o ME 2020 vedie Ukrajina so štyrmi bodmi pred najväčším outsiderom Luxemburskom, ktoré má o bod menej. Až za nimi sa krčia hviezdni Portugalčania.

Štyridsaťpäť striel, jediný gól

Pred úvodnými zápasmi na Estádio na Luz v Lisabone boli jasnými favoritmi so šesťbodovým cieľom. Po piatkovej bezgólovej remíze s Ukrajinou sa rozišli zmierlivo aj v pondelok večer so Srbmi. Pri remíze 1:1 navyše prišli o navrátilca do kádra – Cristiana Ronalda.

„Situácia nie je najlepšia,“ priznal kouč majstrov Európy Fernando Santos pre oficiálnu stránku kvalifikácie.

Nemýli sa. V päťčlennej B-skupine – kvinteto dopĺňa posledná Litva – mali najprijateľnejší rozpis. Hneď v úvode kvalifikácie mohli v dvoch domácich stretnutiach rázne vykročiť za postupom na záverečný turnaj.

V priamych súbojoch s konkurenciou však pohoreli najmä v ofenzíve. Vystrelili dovedna štyridsaťpäťkrát, do priestoru bránky šlo trinásť pokusov. Strelili jediný gól. A môžu byť radi za dve remízy.

„Presvedčili sme sa o tom, že Ukrajina a Srbsko sú skvelé mužstvá. Máme však kvalitu na to, aby sme ich zdolali. Nepodarilo sa nám to, sme sklamaní. Nevešiame však hlavy, stále je o čo hrať,“ nehádže flintu do žita obranca Joao Cancelo.

„Situácia nie je najlepšia. Dôležité je, že všetko máme vo svojich rukách,“ doplnil strelec jediného gólu Danilo Pereira.

Zranený stehenný sval

Jeho parádna strela asi z dvadsiatich piatich metrov akiste potešila aj kapitána a najväčšiu hviezdu Portugalčanov. Cristiano Ronaldo si ju však pozrel zo záznamu.

Niekoľko minút pred exportnou delovkou stredopoliara FC Porto opustil trávnik. Nahnevaný, sklamaný, v doprovode lekárov a chytajúc sa za pravý stehenný sval.

„Nemám obavy, pretože dokonale poznám svoje telo. Také veci sa stávajú, je to futbal. Všetci riskujeme podobné zranenia. Som pokojný, pretože si myslím, že sa vrátim silnejší. V priebehu týždňa, dvoch,“ upokojil fanúšikov i spoluhráčov Ronaldo.

Tí z Juventusu i reprezentácie ho budú potrebovať. Turínčania vo finiši talianskej Serie A i Ligy majstrov, Portugalčania v naháňaní bodov vo zvyšných šiestich dueloch.

„Keď vám odíde z ihriska hráč ako Ronaldo, je jasné, že to mužstvo zasiahne. Som rád, že sme to využili a získali cenný bod,“ nechal sa počuť srbský bek Antonio Rukavina.

„Hrali sme dobre. Vytvorili sme si šance. Proti Srbom sme hrali lepšie ako s Ukrajincami. Lenže keď lopta nechce ísť do siete, nič s tým nespravíte. Musíme ísť ďalej a otočiť to vo svoj prospech,“ krčil plecami Ronaldo.

„Dva body sú málo. Máme však odvahu, kvalitu a vieru, že slabý štart napravíme a postúpime na majstrovstvá Európy,“ uzavrel Santos.

Jeho muži sú na tom spomedzi mužstiev nasadených v prvom koši po dvoch zápasoch najhoršie. Pozbierajú sa?

TV Pravda: Bývalí výborní reprezentanti Ján Pivarník i Dušan Tittel hodnotia vstup Slovenska do kvalifikácie ME 2020
Video
debata chyba
Viac na túto tému: #Cristiano Ronaldo #portugalskí futbalisti