Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Na český trón sa vrátil brankár. Futbalistom roka je premiérovo Vaclík

Brankára Tomáša Vaclíka prvýkrát v kariére zvolili za českého Futbalistu roka. Gólman španielskej Sevilly vyhral v 54. ročníku tradičnej ankety Futbalovej asociácie ČR s veľkým náskokom pred druhým obrancom Pavlom Kadeřábkom a tretím stredopoliarom Tomášom Součkom. Výsledky slávnostne vyhlásili v pondelok v Divadle na Vinohradoch.

19.03.2019 06:45
Tomáš Vaclík Foto: ,
Tomáš Vaclík.
debata

Dvadsaťdeväťročný Vaclík zosadil z pomyselného trónu vlaňajšieho víťaza, stredopoliara Vladimíra Daridu, ktorý tentoraz skončil až jedenásty. Od roku 2008 len tretíkrát nevyhral anketu brankár Petr Čech, ktorý je s deviatimi prvenstvami rekordérom.

Medzi trénermi za uplynulý rok triumfoval rovnako ako vlani plzenský Pavel Vrba. Zvíťazil už po ôsmykrát za posledných deväť rokov a prekonal rekord legendárneho Karla Brücknera. Talentom roka je jablonecký David Lischka, ktorý kvôli problémom so srdcom prišiel o prestup do Sparty a musel prerušiť kariéru, a futbalistkou roka Kateřina Svitková zo Slavie.

O víťazoch v anketách rozhoduje futbalová akadémia, do ktorej patria prvoligoví tréneri a kapitáni, reprezentanti s minimálne 25 štartmi v národnom tíme, víťazi uplynulých ročníkov a zástupcovia médií a zväzu.

„Som trochu namäkko, nikdy som si nepredstavoval, že by som túto anketu mohol niekedy vyhrať. My Česi to máme asi v génoch, že máme takých dobrých brankárov,“ povedal Vaclík pri preberaní trofeje.

Vaclík vlani na jar odchytal posledný polrok za Bazilej, odkiaľ v lete prestúpil do Sevilly. V drese päťnásobného víťaza Európskej ligy a Pohára UEFA sa okamžite stal brankárskou jednotkou a v novembri ho v španielskej lige zvolili za najlepšieho hráča mesiaca.

Pred pár dňami Vaclík vypadol sa Sevillou v osemfinále Európskej ligy so Slaviou, keď prvý zápas v Španielsku kvôli zraneniu nedochytal. V reprezentácii sa delí o post jednotky s Jiřím Pavlenkom.

Vaclík získal v hlasovaní 694 bodov a s výrazným náskokom 264 bodov zdolal druhého obrancu Kadeřábka z nemeckého Hoffenheimu. O ďalších 234 bodov späť skončil tretí stredopoliar Souček zo Slavie, ktorý výrazne poskočil z vlaňajšieho deleného 26. miesta.

Vrba medzi trénermi dostal 337 bodov a len o tri body zdolal kouča Slavie Henricha Trpišovského. Vlani na jar s Viktoriou získal domáci titul a postúpil s ňou priamo do základnej skupiny Ligy majstrov, v ktorej Plzeň obsadila tretiu priečku a prešla do tohtoročnej jarnej fázy Európskej ligy. Tretie miesto si predovšetkým vďaka skvelej jarnej časti s Jabloncom vyslúžil skúsený Petr Rada.

„Vyhral som asi najmä kvôli tomu, že sme získali titul, postúpili do Ligy majstrov a tam získali sedem bodov, čo bol historický úspech,“ povedal Vrba, ktorý o jeden triumf v ankete prekonal Brücknera.

„Nechcel by som sa prirovnávať k pánovi Brücknerovi, ktorý toho dokázal veľmi veľa, na národnej úrovni doviedol mužstvo k obrovským úspechom, medaile. Nie je to správne prirovnanie, dokázal toho viac ako ja,“ dodal.

Do Siene slávy uviedli vicemajstra Európy z roku 1996 Karla Poborského. „Nikdy som nepreceňoval individuálne ceny v kolektívnom športe, ale byť v Sieni slávy je pre mňa ohromná česť. Nie je to klišé, trasie sa mi hlas, som namäkko. Je to neuveriteľné byť medzi takými borcami, akých mal český futbal,“ uviedol Poborský.

TV Pravda: Čo chýba Jozefovi Barmošovi v najlepšej osmičke Ligy majstrov a ktorá krajina má istú semifinálovú miestenku? Pozrite si video:

Video
debata chyba
Viac na túto tému: #český futbalista roka #Tomáš Vaclík #Pavel Kadeřábek #Tomáš Souček