Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Extrnavčan Godál na Cypre: Behal som tu v tričku a bol všetkým na smiech

Boris Godál (31) je prvým víťazom futbalových ankiet roku 2018. Bývalý kapitán Spartaka Trnava v zime prestúpil do cyperského AEL Limassol.

06.03.2019 17:00
Boris Godál Foto: ,
Na snímke kapitán FC Spartak Trnava Boris Godál.
debata (2)

„Hneď ako sa objavila správa, že som vyhral anketu o najlepšieho hráča ligy, ozvali sa viacerí kamaráti a blahoželali mi,“ uviedol v úvode rozhovoru donedávna pevný pilier trnavskej obrany.

Ako ste reagovali?

Potešilo ma to a najmä prekvapilo. Je to pre mňa krásny bonus za minulý rok, ktorý som prežil v trnavskom drese. A nielen pre mňa, ale myslím si, že pre celý klub. Vlani oslavoval v lete titul a potom sa vyznamenal v európskych pohároch. Na mojom úspechu majú výrazný podiel aj spoluhráči a pokladám to tak trochu za kolektívnu cenu.

Pred vami získali tento honor viacerí poprední futbalisti…

Viem to, ocitol som sa v peknej spoločnosti. Zväčša sú to ofenzívni hráči, obrancovia podobné ceny príliš často nedostávajú. O to väčšia pocta to pre mňa je.

Ste druhým Trnavčanom, ktorý túto anketu vyhral. Pred vami sa to podarilo Karhanovi, takisto defenzívnemu hráčovi…

Vidíte, my Trnavčania sme poriadni chlapi a pevní obrancovia. Nie sme ani nijakí dreváci…(smiech).

Na Cypre pôsobíte už zopár týždňov. Aké sú vaše prvé skúsenosti?

V cyperskej lige hrá veľa dobrých futbalistov, silné individuality, technickí hráči, ktorí dokážu rozhodnúť zápas. V tímoch je veľa portugalských a španielskych hráčov, každý vie, aké typy sú to. Je dosť náročné ich brániť. Na Slovensku sa hrá v defenzíve organizovanejšie.

V novom tíme ste sa zaradili do základnej zostavy, pravidelne hrávate…

To je dobré, hoci hneď po príchode som sa zranil. Našťastie, nebolo to nič vážne, ale dva zápasy som nehral. Teším sa, že sa mužstvu celkom darí, aktuálne sme tretí.

Naposledy ste však podľahli na pôde suseda v tabuľke AEK Larnaca 0:1…

Prvé dva tímy nám trochu ušli, majú päťbodový náskok. Ale už túto sobotu máme veľkú šancu to odčiniť. Čaká nás Apollon Limassol, ktorý je pred nami. Bude to veľké mestské derby a zaujímavý i dôležitý zápas. Príde aj otec a brat a verím, že mi prinesú zo Slovenska šťastie.

Pôsobili ste nielen v slovenskej, ale aj v poľskej lige. Ako vyznieva porovnanie s cyperskou súťažou?

Cyperská liga sa teraz rozdlelila, prvých šesť mužstiev má svoju kvalitu. Popredné tímy hrávajú v Európskej lige i Lige majstrov. Mnohí si ešte spomínajú, že vlani v lete Larnaca vyradila Trenčín, v tom čase bol na tom lepšie ako momentálne. Prvých päť mužstiev by hralo poprednú úlohu aj v slovenskej lige.

Už ste si zvykli na iné prostredie?

Prišiel som v januári, vládla zima. Lenže kým u nás bolo mínus desať, na Cypre takmer dvadsať stupňov. Trénoval som jediný v tričku, bol som ostatným na smiech, sú zvyknutí na inú teplotu… V klube máme dobré podmienky, pekné tréningové centrum, možnosti na regeneráciu. Na Cypre sú niekde negatívom staršie štadióny s tribúnami ďaleko od plochy.

Boris Godál v novom pôsobisku. Foto: Facebook
Boris Godál Boris Godál v novom pôsobisku.

Ako trávite voľný čas?

Mám tu rodinu, takže s ňou. Štvorročná Amy už chodí do anglickej škôlky, dvaapolročná Zoya sa k nej čoskoro pridá. Nám klíma pridáva na pohode. Deň je krajší, keď celý čas svieti príjemné slnko.

V tíme je aj ďalší Slovák Ivan Schranz, v poslednom zápase naskakoval z lavičky…

Jeho čas určite čoskoro príde a mužstvu pomôže, už hral aj v základnej zostave. Prišiel do klubu krátko po mne, takže to mal o niečo ľahšie, pomáhal som mu zorientovať sa. Naučil som ho najskôr jazdiť na ľavej strane… (smiech).

Vy ste jazykovo zdatný, s komunikáciou nemáte asi problém…

V kádri je dosť cudzincov, naposledy hrali v základe traja či štyria Gréci. Nemám problémy s angličtinou a tu ju využíva veľká časť ľudí, aj v šatni je hlavným jazykom. Ak treba, dohovorím sa aj po španielsky. Náš brankár je Poliak, takže som si oprášil poľštinu. Usilujem sa chytať grécke slovíčka, už poznám nejaké futbalové termíny a nádavky (smiech). Neviem, či sa mám pustiť do serióznejšieho štúdia gréčtiny, uvidím, koľko sa tu zdržím. Zmluvu mám na dva a pol roka, ale nerobím si dopredu veľké plány. Najmä odvtedy, čo som si dva razy vážne zranil koleno, čo moju kariéru dosť zabrzdilo.

Čo štúdium čínštiny, ktorá vás lákala?

Nemám na ňu teraz čas, nerobím pokroky. Možno sa k nej dostanem po skončení kariéry.

Videli ste uplynulú nedeľu derby Slovan – Trnava?

Áno, sledoval som ho, mám tu slovenské kanály, takže to nebol problém. Bolo mi ľúto, že sme nevybojovali lepší výsledok, ale mám pocit, že hlavnú energiu, mentálnu silu tím sústredí na zápas so Sereďou. Verím, že sa dostane do šestky. Mám dobrý prehľad, stále som v kontakte s chalanmi, boli sme výborná partia. Každé ráno si pri kávičke ako prvé prečítam na internete noviny.

Prekvapil vás vstup Spartaka do jarnej časti?

Ja som to nikdy nevidel čierne ako mnohí iní. Veril som mu a tvrdil, že ho nemožno odpisovať. Mužstvo má svoju kvalitu a sú v ňom bojovníci.

Nie je vám zavše ľúto, že už nie ste súčasťou trnavského tímu?

Býva mi trochu smutno. Trnava je môj druhý domov, tam som strávil moje najlepšie futbalové roky. Ale mal som ešte ambíciu zahrať si v zahraničí, bojovať o trofeje a polepšiť si aj finančne. Rozlúčili sme sa len v dobrom. Som stále veľkým fanúšikom Spartaka a ktovie, možno sa aj naše futbalové cesty ešte spoja.

TV Pravda: Organizátor ankety Pravdy a SFZ o Futbalistu roka SR 2018 Michal Zeman komentuje doterajšie známe výsledky 26. ročníka ankety

Video

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Boris Godál #AEL Limassol