Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Na Tehelnom poli sa bude hrať od marca

Na novom štadióne na Tehelnom poli sa už niekoľko rokov malo hrať. Lenže prvé zápasy sa v novej modernej aréne uskutočnia až v marci tohto roku.

03.01.2019 07:00
Národný futbalový štadión, Tehelné pole Foto: ,
Národný futbalový štadión.
debata

Skončil sa nekonečný príbeh výstavby Národného futbalového štadióna. Prvý raz sa o jeho výstavbe vravelo už v roku 2004. Odborníci sa v etape príprav zhodli, že by mal stáť na Tehelnom poli. Na mieste, kde v roku 1940 vybudovali starý štadión. V prospech tejto lokality hovorila výnimočná tradícia i dobrá dostupnosť.

Prvú vizualizáciu nového stánku predstavili v júni 2006. Ďalší rok sa malo začať s búracími prácami a samotnou výstavbou. Prvý termín, keď mal byť štadión daný do užívania, bol koniec roka 2008…

Aká bola realita? V júli 2013 sa začalo s búracími prácami. Ani vtedy ešte nebolo o osude stavby definitívne rozhodnuté. Vyše dva roky zívala na mieste veľká jama. Práce na jeho budovaní sa začali 1. septembra 2016. Trvali 28 mesiacov.

Národný futbalový štadión 14.11.2018 Fotogaléria - 16 fotiek Všetky fotky
Národný futbalový štadión 14. novembra 2018.

Konečný účet za túto stavbu bude známy neskôr. Pôvodne mala stáť 75,2 milióna eur, ale podľa investora a majiteľa futbalového klubu Slovana Bratislava Ivana Kmotríka bude štadión o niečo drahší. „Podľa hlavného dodávateľa Strabagu sa objektívne zdvihli ceny niektorých vstupov, rástla cena betónu, železa, niektoré dodatky si vyžadovala UEFA. A zvyšila sa cena ľudského zdroja,“ vysvetlil Kmotrík.

Kapacita štadióna sa pohybuje tesne pod hranicou 23-tisíc miest, môže sa znížiť až na 18-tisíc miest. Aj pri menšej návšteve bude hľadisko zaplnené.

Investor v decembri informoval, že sa nechystá nijaké špeciálne otvorenie nového stánku. Prvým zápasom bude tradičné derby Slovan – Trnava 2. marca 2019. „Nemám pocit, že by sme mali robiť z otvorenia nejaký veľký humbug,“ uviedol Kmotrík.

Na štadióne bude mať domovské právo aj slovenská reprezentácia, ale úvodný zápas kvalifikácie ME 2020 s Maďarskom odohrá 21. marca ešte v Trnave. Na Tehelné pole by sa mala vrátiť 6. septembra 2019, keď v kvalifikácii privíta favorita skupiny – Chorvátsko.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Tehelné pole #19 udalostí roka 2019