Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Rok 2018: Francúzi nepustili Chorvátov na MS do klubu výnimočných

Nič nové vo futbalovom svete. Aj po MS v Rusku, po prvom šampionáte na východe Európy v histórii, zostalo len osem krajín, ktoré si podelili doterajších 21 trofejí. Po dvadsiatich rokoch sa na svetový futbalový trón posadili Francúzi.

30.12.2018 21:56
Luka Modrič Foto: ,
Chorvátsky kapitán Luka Modrič (v popredí) so spoluhráčmi si po finále MS vyslúžili rešpekt od víťazného mužstva Francúzov.
debata

Pred ôsmimi rokmi na šampionáte v Afrike získali titul španielski futbalisti. Reprezentanti futbalovej veľmoci sa stali len ôsmou krajinou na planéte, ktorá sa tešila zo zisku najcennejšej športovej trofeje.

V Rusku sa v lete tohto roku pokúsilo o vstup do klubu výnimočných Chorvátsko, a ak by sa mu to podarilo, z futbalového titulu by sa tešila najmenšia krajina v histórii. Proti však boli Francúzi. Vo finále tím okolo Luku Modriča zdolali (4:2) a zopakovali triumf z roku 1998, keď sa najprestížnejší turnaj uskutočnil vo francúzskych mestách.

Vyjsť po dlhých schodoch, ktoré vedú až do futbalového neba, je nesmierne náročné. Platilo to v minulosti a ešte komplikovanejšie je to v súčasnosti, keď sa špička rozšírila, vládne veľká vyrovnanosť a na ceste k úspechu musí šampión zvládnuť sedem ťažkých zápasov.

Francúzska jedenástka, ktorá vybehla na trávnik... Foto: SITA/AP, Frank Augstein
ME 2016, Francúzsko, Portugalsko, finále Francúzska jedenástka, ktorá vybehla na trávnik vo finále ME.

Majstrom sveta pomohla aj novinka – VAR

Francúzi túto tvrdú podmienku splnili. Udržali si celý mesiac optimálnu formu. Hneď ich prvý zápas vošiel do histórie. V súboji s Austráliou organizátori prvý raz využili technológiu videorozhodcu (VAR) v záverečnom turnaji MS.

Gólový účet zápasu otvoril Antoine Griezmann. V 58. minúte premenil pokutový kop. Hlavný rozhodca stretnutia Andrés Cunha z Uruguaja najprv prehliadol faul Risdona na Griezmanna a nechal pokračovať v hre. Ale po upozornení od videorozhodcu zmenil rozhodnutie – nariadil penaltu.

Nielen tento zápas, ale aj všetky ostatné Francúzi vyhrali. S výnimkou tretieho v C-skupine, v ktorom sa stretli s Dánskom a oba tímy zvolili taktiku, ktorá viedla k účelovej bezgólovej remíze vyhovujúcej obom.

Kylian Mbappé, francúzska hviezda. Foto: SITA/AP, Christophe Ena
Kylian Mbappé Kylian Mbappé, francúzska hviezda.

Za ňu si Francúzi i Dáni zlizli kritiku. Lenže účel svätí prostriedky a zverencom Didiera Deschampsa tento bod priniesol prvé miesto v skupine a ich súper si ním zabezpečil postup.

Francúzi prehrávali len raz – s Argentínou

Každá výhra na ceste do finále bola pre Francúzov dôležitá, ale kľúčový význam malo osemfinále s Argentínou (4:3).

Padlo v ňom najviac gólov v jednom zápase (spolu so súbojmi Belgicko – Tunisko 5:2 a Anglicko – Panama 6:1). Francúzi v ňom inkasovali tri góly. Toľko, koľko vo všetkých ostatných svojich stretnutiach na MS. Budúci svetoví šampióni jediný raz prehrávali a museli otočiť vývoj.

Na začiatku druhej polovice zápasu viedol jeden z najväčších favoritov turnaja 2:1. Potom však prišlo najlepších jedenásť minút reprezentantov galského kohúta. V nich tri razy prekonali brankára Subašiča.

Danijel Subašič. Foto: SITA/AP, Matthias Schrader
Danijel Subašič Danijel Subašič.

Exceloval mladík Kylian Mbappé. Stal sa prvým tínedžerom od roku 1958, ktorý v jednom stretnutí MS dvakrát prekonal súperovho brankára. Pred šesťdesiatimi rokmi to dokázal Brazílčan Pelé, ktorý si pripísal dva góly vo finále s domácim Švédskom. Nemal ani osemnásť… Mbappé, ktorý oslávi 20. decembra 20 rokov, sa tešil z gólu aj vo finále, dovedna ich dal na šampionáte štyri a vyhlásili ho za najlepšieho mladého hráča turnaja.

Rozhodla mentálna sila Francúzov

Z pohľadu výsledku to bolo jasné finále, ale futbalovo Chorváti nezaostávali, zväčša to bol vyrovnaný boj. Rozhodla racionálna hra víťazov a ich mimoriadna efektivita, ktorú potvrdzovali aj v priebehu turnaja.

Francúzsky tréner žiaril, ale ani on nepovažoval finále za herný vrchol svojich zverencov.

„Neukázali sme strhujúcu hru, ale prejavila sa naša veľká mentálna sila. A dali sme štyri góly. Titul si teda zaslúžime. Sme teraz hrdí Francúzi. Nech žije Republika,“ vyhlásil Deschamps deň po tom, čo Francúzi oslavovali najväčší štátny sviatok Deň dobytia Bastily.

Francúzsky tréner Didier Deschamps počas... Foto: SITA/AP, Frank Augstein
ME 2016, Portugalsko, Francúzsko, finále Francúzsky tréner Didier Deschamps počas finálového zápasu.

Futbalisti sa opäť stali národnými hrdinami. Po období trápenia i afér dobyli moskovské Lužniki.

Opäť v ich prospech zaúradovala aj revolučná novinka. Rozhodol druhý gól Francúzov po kurióznej ale zároveň aj symbolickej situácii. Prvý raz v histórii použili systém VAR aj vo finále MS.

Všetky hlavné individuálne trofeje bral Modrič

Argentínsky rozhodca Pitana pôvodne jedenástku neodpískal, ale po chvíli skúmania videa nariadil pokutový kop za Perišičovu ruku. Griezmann jedenástku suverénne premenil, brankár Subašič sa hodil do opačného rohu.

„Odohrali sme dobré finále, ale penalta nás zrazila k zemi, podľa mňa sa taká ruka nemala pískať,“ protestoval chorvátsky tréner Zlatko Dalič.

Najlepší hráč turnaja Luka Modrič a najlepší... Foto: SITA/AP, Thanassis Stavrakis
futbal oslavy Najlepší hráč turnaja Luka Modrič a najlepší mladý hráč MS Kylian Mbappé s trofejami.

Táto situácia naklonila finálové misky váh na francúzsku stranu. „Myslím si, že sme hrali v Rusku najlepší futbal a zaslúžili sme si získať viac a aj sme mali k úspechu veľmi blízko,“ tvrdil chorvátsky špílmacher Modrič, ktorý si po finále prevzal Zlatú loptu pre najlepšieho hráča šampionátu.

Po ňom bral chorvátsky líder všetky najprestížnejšie individuálne trofeje. Stal sa najlepším futbalistom sveta v ankete FIFA a v decembri si prevzal aj Zlatú loptu v tradičnej ankete magazínu France Football.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #chorvátski futbalisti #francúzski futbalisti