Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Legendárny Pelé: Amigo Adamec písal veľkú históriu

Správa o smrti legendárneho československého futbalistu a vychýreného strelca Jozefa Adamca, ktorý odišiel do futbalového neba na Štedrý deň, sa dotkla aj kráľa svetového futbalu Brazílčana Pelého.

27.12.2018 19:56
Adamec Foto:
Jozef Adamec ukazuje na svoj portrét na Stene slávy v novootvorenej Sieni slávy slovenského futbalu (SSSF) v marci 2017.
debata (4)

„Na zlé správy človek nikdy nemôže byť dosť dobre pripravený,“ povedal pre Pravdu jediný futbalista planéty, ktorý získal tri tituly majstra sveta.

„Na smrť blízkeho človeka z rodiny už vôbec nie. A my bývalí hráči sme jedna veľká futbalová rodina. Roky sme sa stretávali na rôznych štadiónoch sveta. Na ihrisku sme boli súpermi, ale vždy aj futbalovými džentlmenmi, ktorí sa navzájom uznávavali a utvárali priateľstvá na celý život.“

Pelé sa o Adamcovej smrti dozvedel od svojho priateľa Joa Borbélyho. „Keď počas štedrovečernej pohody zazvoní telefón, je to vždy zvláštna vec. Žiaľ, Joe mi nosí aj takéto smutné správy, on ma pred rokmi informoval aj o smrti iného veľkého slovenského futbalistu, môjho priateľa Juraja Szikoru. Sorry, Pelé, musím ťa vyrušiť, mám zlú správu, vravel mi. Odišla na večnosť ďalšia legenda, futbalista, ktorý strelil Brazílii tri góly v jednom zápase. Tá správa ma šokovala. Aj my v Brazílii vieme, kto je Jozef Adamec. Takých strelcov, ktorí dali nášmu selecau tri góly, bolo len veľmi málo,“ pripomenul Pelé.

Jozef Adamec páli na bránku Brazílie v... Foto: Archív Jozefa Adamca
Jozef Adamec Jozef Adamec páli na bránku Brazílie v legendárnom zápase, v ktorom dal tri góly. Vľavo Brito, vpravo kapitán Carlos Alberto.

Pelé sa na ihrisku stretol s Adamcom v dvoch stretnutiach a v oboch prípadoch išlo o súboje na svetových šampionátoch – v Čile 1962 a v Mexiku 1970.

„Okamžite som si spomenul aj na ďalších dvoch futbalových velikánov z Československa Josefa Masopusta a Jána Popluhára, ktorí už tiež odišli na večnosť. Amigo Adamec písal veľkú futbalovú históriu, bol to výnimočný hráč. Rád by som vyjadril svoju hlbokú sústrasť jeho rodine. Nech odpočíva v pokoji. Som si istý, že tam hore vo futbalovom nebi bude jeho hviezda žiariť navždy,“ vravel dojatý Pelé.

Najuznávanejší hráč futbalovej histórie nenastúpil 23. júna 1968 na Tehelnom poli, keď trnavský kanonier strelil jeho krajanom hetrik. V tomto zápase však hral iný velikán svetového futbalu – Edú. Aj po skončení hráčskej kariéry sa stretol niekoľkokrát s Adamcom v čase jeho reklamných návštev Slovenska. Pripomenul, že na seba narazili aj na MS 1970, kde Brazílčania získali titul.

Brazílska legenda Pelé. Foto: SITA/AP, SERGEI KARPUKHIN
žreb Brazílska legenda Pelé.

„Z brazílskych futbalistov som mal s Jozefom Adamcom najbližší vzťah asi ja,“ potvrdzoval Edú, ktorý si spomenul najmä na ich stretnutie v Piešťanoch v roku 2001.

„Chystala sa moja tlačovka v hoteli Eden, miestnosť bola preplnená zástupcami médií. Joe mi vravel, že pripravil pre mňa prekvapenie. Odrazu sa predo mnou objavil vysmiaty Jozef Adamec, okamžite ho bola plná miestnosť. Pamätáš si ešte, ako som vám šupol tri góly v Bratislave? pýtal sa ma. Hneď sme sa vyobímali a po tlačovke ma Jozef pozval na pivo a slivovicu. Zaspievali sme si spolu a na druhý deň sme si na Orave aj zahrali v jednom tíme v útoku v exhibičnom zápase. Naozaj, historická chvíľa…“

Aj Edú vyjadril svoju hlbokú sústrasť. „Stále tomu nemôžem uveriť. Plánovali sme, že sa ešte stretneme. Jozef je už v tíme futbalového Boha. Odpočívaj v pokoji, môj priateľ,“ dodal brazílsky šampión.

Generálny manažér výberu hviezd a legiend Brasil Masters Joe Borbély zdôraznil, že v Brazílii nikoho zo súčasných slovenských hráčov či klubov nepoznajú.

„Časy, keď Dukla Praha či Inter Bratislava chodili na turné na juhoamerický kontinent sú dávno preč. Aj československá reprezentácia viackrát hrala v Brazílii, predstavila sa v najslávnejšom futbalovom stánku na Maracane, ale súčasné reprezentácie Slovenska i Česka o tom môžu iba snívať. Ale mená a spomienky na legendy veľkého formatu ako železný obranca Ján Popluhár, elegán Ladislav Kuna, Juraj Szikora, ktorý dostal v Brazílii prezývku Biely Pelé či bombardér Jozef Adamec, prachom nikdy nezapadli a s rešpektom a uznaním dodnes na nich spomínajú,“ priblížil Borbély.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #futbal #pelé #Jozef Adamec