Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Futbalové pravidlá by mali dať viac voľnosti brankárovi

Už aj Európska futbalová únia (UEFA) zmenila názor. Rozhodla sa, že využije technológiu videoasistenta rozhodcu (VAR) už v aktuálnom ročníku najprestížnejšej súťaže Ligy majstrov. Stane sa tak vo vyraďovacej časti najbližšiu jar.

06.12.2018 16:58
var futbal Foto: ,
Použitie systému VAR počas MS 2018 v Rusku.
debata

VAR ovplyvnil výsledky MS

UEFA sa tejto novinke dlho bránila a VAR odmietala. Teraz jej šéf Aleksander Čeferin vyhlásil, že ho začne uplatňovať skôr, ako pôvodne rátala. Podľa neho to pomôže rozhodcom, aby minimalizovali počet chýb.

„Neprekvapuje ma to,“ zdôrazňuje slovenský expert Jozef Marko, bývalý dlhoročný člen komisie rozhodcov UEFA. „Systém VAR sa osvedčil. Aj na majstrovstvách sveta, ale aj vo viacerých špičkových európskych ligách. Najmä pri posudzovaní situácií postavenia mimo hru. Keď sa hrá o veľké peniaze, je dobré, ak je omylov čo najmenej. Viaceré stretnutia na svetovom šampionáte by sa podľa mňa skončili inak, keby nebolo systému VAR, takže sa potvrdilo jeho opodstatnenie.“

Chyba môže stáť milióny eur

Marko pripomína prípad, ktorý sa stal v zápase vyraďovacieho kola Ligy majstrov 2003/2004, na ktorom sa zúčastnil ako delegát UEFA.

„Hral Manchester United s Portom. V 45. minúte dali domáci gól a ruský asistent signalizoval, že to bol ofsajd. Rozhodca to akceptoval, ale záznam ukázal, že gól bol regulárny. Na druhý deň mi doniesol do hotela na raňajky domáci funkcionár noviny s veľkým titulkom Chyba rozhodcov za desať miliónov libier. Porto viedol tréner Mourinho, jeho tím postúpil a stal sa aj víťazom Ligy majstrov… Dnes sa všetko počíta, kto koľko môže zarobiť, keď vyhrá, keď remizuje… To sú veľké peniaze.“

Slovensko na to zatiaľ nemá

Podľa Marka je systém VAR dobrý, ale stále platí, že konečný verdikt záleží na rozhodcovi.

„VAR ho iba upozorní, aby si problémovú situáciu pozrel na videu. Ak si je istý, nemusí túto možnosť vôbec využiť. A hoci si video pozrie, nemusí sa na základe neho rozhodnúť. Nedávno som videl zápas v talianskej lige, v ktorom si bol rozhodca pozrieť video sedemkrát, čo je podľa mňa už dosť. To zaberie aj nejaký čas.“

Otázkou je, kedy budú môcť využívať VAR aj menšie krajiny, vrátane Slovenska. Systém je totiž drahý. Vyžaduje si nielen potrebnú techniku, ale aj školených ľudí.

„Systém sa postupne zdokonaľuje, ale aj zlacňuje. Je len otázka času, kedy sa rozšíri,“ domnieva sa Marko.

Futbalové pravidlá čakajú zmeny

Pripravený je aj návrh na niektoré zmeny vo futbalových pravidlách. Osemčlenná Rada medzinárodnej futbalovej asociácie (IFAB) o nich bude rozhodovať v marci budúceho roka. Platili by od júna.

„V nadstavenom čase by sa podľa nových pravidiel nemohlo striedať, aby sa zabránilo častému zdržovaniu v samom závere. Druhá zmena by sa mala týkať pokutových kopov a hry brankára. Ak vyrazí loptu z penalty do poľa, už nemôže strelec alebo nik z jeho spoluhráčov vrátiť loptu na druhý pokus do siete. Rozhodca preruší hru a bude nasledovať kop od bránky. Je to niečo podobné ako v hokeji po trestnom strieľaní,“ vysvetlil Marko.

Strelec je na tom lepšie

Táto úprava by mala viac zrovnoprávniť brankára v porovnaní so strelcom.

„V minulosti sa urobilo viac opatrení v prospech strelca. Brankár je v prípade penalty v nevýhodnejšom postavení, musí stáť na bránkovej čiare a keď vykročí proti strelcovi a nepadne gól, dostane žltú kartu a kop sa opakuje. Toto by sa malo už čoskoro zmeniť,“ doplnil bývalý medzinárodný rozhodca.

Jeden z návrhov hovorí dokonca aj o tom, že brankár by nemusel mať pred zahraním pokutového kopu obe nohy na bránkovej čiare, ale jednou by mohol urobiť krok dopredu.

IFAB je zložená zo štyroch zástupcov FIFA a zo štyroch zástupcov britských asociácií. Zmena v pravidlách môže nastať len vtedy, ak za ňu hlasujú šiesti z ôsmich členov rady.

debata chyba
Viac na túto tému: #liga majstrov #futbalové pravidlá #VAR