Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Ďalšia rana pre košický šport! Lokomotíva sa odhlásila z II. ligy

Futbalový klub FC Lokomotíva Košice končí svoje účinkovanie v tomto ročníku slovenskej druholigovej súťaže, v jarnej časti aktuálnej sezóny II. ligy 2018/2019 už nebude pokračovať.

05.12.2018 20:16 , aktualizované: 22:26
Lokomotíva Košice Foto: ,
Futbalisti Lokomotívy Košice na archívnej snímke.
debata

Prezident klubu Peter Daduľák informoval, že A-mužstvo odhlásil z celoštátnej II. ligy. Rozhodol sa tak na základe nedostatočných finančných prostriedkov na chod A-mužstva.

Zástupcovia FC Lokomotíva Košice o tom informovali aj predstaviteľov Slovenského futbalového zväzu (SFZ) ako riadiacej organizácie II. ligy. Mládežnícke družstvá i B-tím Lokomotívy Košice pokračujú v športovej činnosti: klub ako taký nezaniká, končí len druholigové A-mužstvo. Informuje o tom oficiálna internetová stránka klubu.

FC Lokomotíva Košice, ktorý po jesennej časti druholigovej súťaže figuruje na predposlednom 15. mieste tabuľky a v sedemnástich kolách získal 15 bodov (bilancia: 3 – 6 – 8, skóre 17:28), je tak prvým zostupujúcím tímom. Do nižšej súťaže ešte klesnú po jarnej časti tejto sezóny II. ligy ďalšie tri mužstvá.

"Klub FC Lokomotíva Košice sme začali prevádzkovať pred trinástimi rokmi. Podarilo sa nám z piatej ligy postúpiť až do celoštátnej druhej najvyššej súťaže. Každý rok sa pasujeme s tvorbou rozpočtu. Tento rok je problém v tom, že rozpočet na sezónu po prvýkrát nebol krytý. Aj preto musím pristúpiť k nepopulárnym škrtom, pretože sa nám kopia záväzky. Každý deň bojujem s likviditou spoločnosti, a keďže ja v takom prostredí, kde by som mal kopiť dlhy, neviem pracovať, tak musím urobiť nepopulárne škrty, ktoré do budúcnosti dajú klubu aspoň nejakú nádej, aby úplne nezanikol.

Momentálne potrebujeme odhlásiť A-mužstvo z druhej ligy s tým, že B-mužstvo i mládež zostanú zachované, aby chod klubu pokračoval aspoň v okresanej forme,“ cituje klubový web slová prezidenta FC Lokomotíva Košice Petra Daduľáka, ktorý ďalej poznamenal:

„Klub funguje ako akciová spoločnosť, ktorá je stále živá a figuruje v nej moja osoba. Nemáme však dostatok finančných prostriedkov na chod A-mužstva, preto musíme odstúpiť zo súťaže. Stále tam zostáva otvorený priestor na nejakú spoluprácu, ak by sa našiel nejaký strategický investor, ktorého ja dlhodobo hľadám. Viedlo sa množstvo rokovaní, žiaľ, nedopadli úspešne. Preto som dospel k tomuto rozhodnutiu. Informovali sme o tom už aj vedenie druhej ligy.“

Šéf klubu uvažoval aj o jeho predaji. "Riešili sme aj túto možnosť, rokovali sme s možnými záujemcami, no vždy to zostalo len v rovine debát. Takých klubov, ako sme my, je na Slovensku veľa. Je tam pestrá paleta a investori si môžu vyberať. Keď si vezmeme, aká je v Košiciach infraštruktúra, čo sa týka štadiónov, ihrísk a podobne, tak je tu možno na výber i lepší klub. Nepodarilo sa nám to vyriešiť tak, aby sme Lokomotívu posunuli vyššie. Chlapsky priznávam, že to v súčasnosti neviem riešiť,“ podotkol Daduľák.

Podľa jeho slov nemalo význam dohrať sezónu s hráčmi rezervy či zo staršieho dorastu. "Boli by sme len fackovací panák. Súťaž by sme síce dohrali, ale určite by sme ju nezachránili. Navyše, aj na tento chod by boli potrebné nejaké peniaze, a tie nemáme k dispozícii. Musíme to chlapsky priznať a skorigovať veci tak, aby sme ustáli chod klubu aspoň v tej okresanej forme.

Verím, že mládežnícke družstvá budú môcť dohrať sezónu, následne by sa rozhodlo o tom, čo ďalej. Do leta by sme radi zachovali jednotlivé družstvá. Do tej doby sa toho môže veľa zmeniť, či už v náš prospech, alebo naopak, ešte horším smerom. Moje želanie je, aby klub ďalej fungoval, aby to išlo ďalej. Momentálne to však nie je v mojich silách."

Peter Daduľák, ktorý v klube pôsobí už trinásty rok, zdôraznil, že postavenie v tabuľke nebol dôvod jeho rozhodnutia odhlásiť „Loky“ z II. ligy. "Nie, ide čisto o finančné hľadisko. Pohľad na tabuľku síce nie je príjemný, no v klube cítime progres. Možno to nie každý vidí. Do súťaže sme vstúpili oslabení, odišlo nám viacero hráčov, ktorých sme nedokázali nahradiť rovnakou kvalitou. Ak by sme tri alebo štyri posty vylepšili, určite by naša pozícia bola úplne iná. Keby sme na jar chceli druhú ligu zachrániť, museli by sme mužstvo posilniť, čo by si opäť vyžadovalo ďalšie investície.“ Zo strany prezidenta klubu prišlo rozhodnutie skončiť po polovici sezóny.

„K tomuto nepopulárnemu kroku som pristúpil preto, lebo viem, že do konca ročníka by sa mi záväzky nakopili a bolo by to ešte horšie. Nechcem klamať hráčov ani trénerov. Každého sa to nejako dotýka, peniaze do klubu momentálne neprúdia. Samotné pokračovanie A-mužstva je problém, pretože to musí byť financované aj z iných privátnych zdrojov. V súčasnosti nemám priestor na to, aby som to vedel prekryť, prefinancovať a dohrať súťaž. Hovorím to otvorene a vôbec sa za to nehanbím,“ uviedol Daduľák, ktorý akcionársky vstúpil do klubu v roku 2005:

"Vtedy nás bolo viac, stále však niekto ubudol. Zostal som sám ako stopercentný akcionár a zároveň ako predseda predstavenstva. V tejto pozícii som už piaty rok. Neľutujem čas, ktorý som strávil vo futbalovom prostredí. Myslím si, že mi to dalo veľa do života, ale človek si musí priznať, akou perinou sa môže prikrývať. Všetko je naviazané na peniaze a keď tie chýbajú, nedá sa pracovať ďalej. Za tých trinásť rokov som spoznal veľa dobrých ľudí, s viacerými sme spolupracovali, klubu pomohli. Šport je taká malá politika, vždy sa nájdu dobrí ľudia i tí menej dobrí. Ja sa však vždy pozerám na to pozitívne. Som rád, že som v takom prostredí pôsobil. Nič neľutujem.“

Veľkým snom Petra Daduľáka bol návrat Lokomotívy do mesta, na nový moderný štadión v Košiciach. "Začínali sme na štadióne na Bardejovskej ulici. Žiaľ, nepodarilo sa nám vtedy ten areál odkúpiť, niekto nás predbehol. Bol by to veľmi pekný stánok v meste, návštevnosť by tam bola určite vyššia než v perifériách, v ktorých sme pôsobili. Mali sme tiež víziu postaviť štadión pre 3000 ľudí v Krásnej, kde sme mali veľký pozemok. Dokonca sme mali zahraničného investora, ktorý však kvôli realitnej kríze od projektu odskočil a napokon sa ho nepodarilo naplniť. Hrali sme v Nižnej Myšli, Krásnej, vo Vyšnom Opátskom.

Následne sa naskytla možnosť odkúpiť športový areál v Družstevnej pri Hornáde, kde Lokomotíva pôsobí dodnes. Konečne sme si utvorili domáce zázemie, s dobrou dostupnosťou len deväť kilometrov od mesta. Samozrejme, bol to môj veľký sen, zahrať si s ‚Loky‘ na novom štadióne v meste, kde klub určite patrí. Žiaľ, nenaplnilo sa to," skonštatoval na klubovom webe Daduľák, ktorý z futbalu úplne neodchádza: „Život musí pokračovať ďalej. Mám viacero aktivít, mám sa čomu venovať. Mládež Lokomotívy bude stále pokračovať, takže úplne sa nevytratím z futbalového prostredia. Budú sa odo mňa očakávať nejaké riešenia, budem sa snažiť byť nápomocný.“

debata chyba
Viac na túto tému: #Lokomotíva Košice #Peter Daduľák