Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Drie ako démon. Chlapec z parkoviska si splnil sen

Odmalička počúval, že na to nemá. O tom, že mu chýbajú centimetre, kilá, svaly a ktovie čo ešte. Nie však bystrá myseľ, sila vôle a ochota tvrdo pracovať aj v podmienkach, ktoré slabých jedincov zlomia.

04.12.2018 09:28 , aktualizované: 13:43
Luka Modrič Foto: ,
Chorvát Luka Modrič.
debata

V týchto atribútoch patrí Luka Modrič k najlepším na svete. Práve preto si v pondelok večer ako jeden z najstarších víťazov Zlatej lopty doniesol domov najcennejšiu individuálnu futbalovú trofej.

„V detstve všetci snívame. Mojím snom bolo hrať za veľký klub a získať s ním významné trofeje, čo sa mi podarilo. Zlatá lopta pre mňa bola niečo viac ako detský sen. Je pre mňa veľkou cťou, že tu môžem stáť s touto trofejou,“ hovoril na galavečeri v Paríži drobný a zároveň veľký víťaz.

Poprava na ulici

Jeho cesta na futbalový piedestál bola kľukatá a bolestivá. Podobne ako chorvátska na ceste k samostatnosti. Obe sa niekoľkokrát preťali. Ťažké životné skúšky i politické dianie postavili stredopoliara Realu Madrid pred krvavý obraz, po ktorom netúžil.

Luka Modrič a jeho ďalšia vzácna trofej Fotogaléria - 10 fotiek Všetky fotky
Luka Modrič.

„Jasne si na to spomínam. Hoci je to niečo, na čo spomínať nechcete, ale zároveň nemôžete zabudnúť. Vojna ma zocelila. Bola motívom, ktorý ma dotiahol až sem,“ hovoril ešte pred majstrovstvami sveta v Rusku 2018.

Najlepší hráč šampionátu hovoril o momente z 8. decembra 1991. Jeden z najkrvavejších dní v chorvátskej vojne o nezávislosť si vyžiadal niekoľko desiatok obetí. Medzi nimi bol aj Modričov dedo. S ďalšími obyvateľmi ho popravili na ulici a dom starých rodičov, kde Modrič vyrastal, srbskí militanti vypálili.

Žiaľ a úzkosť zaháňal futbalom. Čierne myšlienky na krutý osud pomaly bielil na jednom z parkovísk pred zadarským hotelom. S podomácky vyrobenou loptou z papiera, látkovými kopačkami či drevenými chráničmi obrusoval futbalovú techniku. Vo zvuku rinčiacich zbraní a vybuchujúcich granátov našiel novú šancu. Na úsmev i lepší život.

Luka Modrič. Foto: Reuters, FABRIZIO BENSCH
Luka Modrič Luka Modrič.

„Prechádzal som okolo toho parkoviska a videl chlapca, ktorého akoby ani netrápilo, čo sa deje vôkol. Len kopal do lopty a ukazoval šikovnosť. Hovoril som si, že v ňom niečo je,“ spomína tréner zadarského klubu Tomislav Bašič.

Sen každého trénera

Bašič môže byť veľmi šťastný a spokojný. Ťažko povedať, kde by sa terajší kapitán chorvátskej reprezentácie bez neho nachádzal. Zrejme by nepomohol svojej krajine k historickému finále na MS 2018 či Realu Madrid k trom víťazstvám v Lige majstrov za sebou.

Aj Bašič sa zhoduje spoločne s legendami Šukerom, Stankovičom či Prosinečkim, že Modrič je najlepším hráčom, ktorý si kedy obliekol na seba bielo-červený šachovnicový dres. Spočiatku to tak nevyzeralo, veď prvé mesiace v Tottenhame Hotspur nechápali, prečo vedenie za stredopoliara Dynama Záhreb vysolilo 21 miliónov eur.

„Zmena pozície mi veľmi pomohla. V začiatkoch som hrával ofenzívnejšie, no neskôr som sa trochu stiahol. Lepšie som čítal hru a ukázal kreativitu,“ povedal Modrič držiac v rukách Zlatú loptu.

Túto zmenu urobil Harry Redknapp, ktorý krátko po príchode Modriča na White Hart Lane nahradil Juandeho Ramosa. Z nenápadného tvorcu hry sa stal dirigent ofenzívy. Tottenham vďaka Modričovi po takmer polstoročí znovu postúpil do Ligy majstrov.

"Luka je sen každého trénera. Trénuje ako démon a nikdy sa nesťažuje. Je neuveriteľný. Drobný mužíček, ktorý sa dostane z každej situácie,“ vravel vtedy Redknapp.

Predpovedal, že dnes 33-ročný odchovanec Zadaru prestúpi do jedného z veľkoklubov. Pred šiestimi rokmi si splnil veľký sen. Chorvátsky Cruyff – ako mu kvôli podobnosti s holandským virtuózom hovorievali – prestúpil do Realu Madrid.

"Jeho kvalita rastie s veľkosťou priestoru, ktorý mu súper poskytne,“ hovoril dnes už nebohý Johan Cruyff.

Modrič ho vedel brilantne využiť. Natoľko, že po desiatich rokoch ukončil kraľovanie dvojice Lionel Messi – Cristiano Ronaldo v bitke o Zlatú loptu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Cristiano Ronaldo #Lionel Messi #Luka Modrič #Zlatá lopta 2018