Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Jubilanta Panenku mrzí legendárny gól. Preslávil ma, ale trochu naň žiarlim

V nedeľu oslávi 70. narodeniny futbalová legenda Antonín Panenka, ktorý je stále po celom svete slávnejšie než väčšina súčasných českých futbalových reprezentantov. A to predovšetkým zásluhou netradične zahranej penalty vo víťaznom rozstrele finále majstrovstiev Európy 1976 v Belehrade.

29.11.2018 15:16
Antonín Panenka Foto: ,
Antonín Panenka.
debata

Jeho technický dloubák sa dodnes snažia napodobniť aj veľké zahraničné hviezdy. Samotného Panenku ale trochu mrzí, že sa na neho teraz spomína hlavne kvôli jednej penalte.

„Ja som sa snažil celý život hrať pre divákov i pre seba, aby som mal z hry radosť a bavil divákov. A bohužiaľ tá penalta prehlušila všetky ostatné momenty z mojej kariéry. Preslávilo ma to, ale aj na ňu trochu žiarlim,“ povedal Panenka v rozhovore s ČTK.

Pripustil, že si k najslávnejšiemu momentu svojej kariéry označovanému tiež „Vršovický dloubák“ vytvoril podobný vzťah, aký mala napríklad speváčka Věra Špinarová k piesni Jedného dňa sa vrátiš, ktorú po nej chceli fanúšikovia na každom koncerte. „Je to taký podobný príklad,“ uviedol.

Jeho „panenka“ sa stala oficiálnym futbalovým termínom používaným po celom svete. Máloktorý futbalista sa môže pýšiť tým, že je po ňom pomenovaný herný prvok. Napríklad Johan Cruyff má Cruyffovu otočku, po Mexičanovi Cuauhtémocovi Blancovi je pomenovaný trik, kedy hráč s loptou medzi nohami preskočí medzi dvoma obrancami (Cuauhtemiňa). Zinedine Zidane potom preslávil otočku na lopte, ktorej sa teraz hovorí Zidanova pirueta či zidanovka. Žiadny prvok nie je pomenovaný čisto priezviskom hráča.

„Je to aj tým, že mám výhodné meno, ktoré sa vo všetkých krajinách vyslovuje rovnako. To je výhoda v zahraničí. Vďaka tej penalte sa stále spomína meno Panenka,“ povedal bývalý hráč pražských Bohemians a Rapidu Viedeň.

Nedávno ho opäť pripomenul napríklad kapitán Realu Madrid Sergio Rams, keď už tretíkrát v kariére použil pri penalte „panenku“ a následne na sociálnych sieťach napísal: „Ďalšia do zbierky, Antonin.“

„Som rád, že to napodobňujú ďalší hráči a že aj po 40 rokoch tá myšlienka neumrela a stále to hráči tak kopú. To je pre mňa vyznamenanie. Ale mohli by občas poslať nejaké tantiémy,“ vyhlásil zo žartu jeden z piatich českých futbalistov ocenených štátnym vyznamenaním. V roku 2008 mu ho udelil prezident Václav Klaus.

Hoci sa málokomu podarí tak precízne technický dloubáček ako práve Panenkovi v roku 1976, už vraj videl aj lepšie prevedenú „panenku“ oproti originálu. „Raz prišla do Prahy mexická, alebo peruánska televízia, už neviem, a ukázala mi asi osemdesiat týchto penált a mal som to okomentovať. A v druhej argentínskej lige to nejaký hráč kopol lepšie ako ja,“ povedal. „Všetky tie penalty skončili gólom. Ukazuje to, že keď sa to dobre kopne, tak na 99 percent je to gól,“ dodal.

Zároveň ale upozornil na to, že bez tréningu by sa do takto zahranej penalty hráči púšťať nemali. „Ja som to piloval dva roky. Nie je možné to prvýkrát urobiť v zápase. Treba to občas trénovať,“ vyhlásil Panenka.

debata chyba
Viac na túto tému: #Antonín Panenka