Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda EURO 2024 EURO 2024 Výsledky výsledky

Šokujúce priznanie. Iniestu premohli po najúspešnejšej sezóne ťažké depresie

Niekdajší kapitán futbalistov Barcelony Andrés Iniesta verejne priznal, že ho počas kariéry v katalánskom veľkoklube trápili depresie.

27.11.2018 13:14
Andres Iniesta Foto:
debata

Tridsaťštyriročný stredopoliar v otvorenom televíznom rozhovore prezradil, že jeho problémy sa vystupňovali v roku 2009 po tom, čo s tímom po úspešnej sezóne získal triple v podobe titulov zo španielskej ligy, pohára a Ligy majstrov.

„Začnete sa cítiť zle, tak nejako podivne a nedá sa to nijako vysvetliť,“ povedal v rozhovore pre stanicu La Sexta Iniesta, ktorý v lete ukončil po dvadsiatich dvoch rokoch pôsobenie v Barcelone a prestúpil do japonského tímu Vissel Kobe. Po majstrovstvách sveta v Rusku sa tiež po dvanástich rokoch rozlúčil s reprezentáciou.

Psychické problémy vraj spustilo úmrtie jeho kamaráta a vtedajšieho kapitána Espanyolu Barcelona Daniela Jarqueho, ktorý v auguste 2009 zomrel vo veku 26 rokov na zlyhanie srdca. „Vtedy som si len prial, aby už bola noc, aby som si mohol vziať prášok a konečne oddýchnuť,“ priznal majster sveta z roku 2010 a dvojnásobný európsky šampión.

Andrés Iniesta sleduje loptu. Foto: SITA
Andrés Iniesta Andrés Iniesta sleduje loptu.

Následne sa Iniesta rozhodol vyhľadať odbornú radu. „Povedal som doktorovi, že potrebujem pomôcť, pretože už sa sám z tej situácie nedokážem dostať,“ povedal. O podporu vraj stál toľko, že na každé sedenie chodil minimálne o štvrť hodiny skôr.

V novembri 2009 si kvôli depresiám siahol na život nemecký reprezentačný brankár Robert Enke z Hannoveru. Iniesta na otázku, či o samovražde tiež premýšľal, odpovedal vyhýbavo.

„Keď máte depresie, nie ste sám sebou. Keď ste natoľko zraniteľný, potom je ťažké ovládať svoj život,“ konštatoval.

debata chyba
Viac na túto tému: #fc barcelona #Andrés Iniesta